Εμβόλιο AstraZeneca: Θα κινηθεί νομικά ο 35χρονος που υπέστη θρόμβωση

«Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι πολύ καλή ιδέα για άτομα κάτω από 50 ετών» δήλωσε ο καθηγητής Γ. Ιωαννίδης - Τι λέει το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό παρενεργειών

«Υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca», υπογραμμίζει ο καθηγητής Pαθολογίας και Eπιδημιολογίας, Γιάννης Ιωαννίδης, εξ αφορμής των τριών περιστατικών θρόμβωσης στην Κρήτη έπειτα από εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

«Αυτός είναι ο λόγος που εξέφρασα επιφυλάξεις για τη χρήση του σε άτομα που δεν είναι μεγάλης ηλικίας. Με βάση τα δεδομένα από τη Νορβηγία, ο κίνδυνος θανάτου είναι μια στις 43.000 και ο κίνδυνος σοβαρής θρόμβωσης 1 στις 23.000. Οπότε πρέπει να συγκριθεί αυτό με τι ωφέλεια θα έχει κάποιος από το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι πολύ καλή ιδέα για άτομα κάτω από 50 ετών. Αφού έχουμε επιλογή για άλλα εμβόλια, θα έλεγα ότι το AstraZeneca δεν είναι καλή επιλογή. Και όσο μικρότερο το άτομο, γίνεται μάλλον χειρότερη επιλογή» δήλωσε μιλώντας στο Mega.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ελαττωματική η παρτίδα των συγκεκριμένων εμβολίων στην Κρήτη. «Τρία περιστατικά είναι πολύ λίγα, αλλά το κάθε ένα από αυτά έχει τεράστια σημασία για αυτόν που τα παθαίνει», λέει και προσθέτει: «Όλα αυτά τα εμβόλια έχουν επείγουσα αδειοδότηση. Δεν έχουν πλήρη άδεια. Ακόμα μαθαίνουμε σχετικά με τις παρενέργειές τους».

Το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό παρενεργειών του εμβολίου

Μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca, ο Ανδρέας Μεταξάκης υπέστη δύο θρομβώσεις. Είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό παρενεργειών από το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ελλάδα. Λίγες μέρες μετά την περιπέτεια της υγείας του, δύο ακόμη συμπατριώτισσές του από την Κρήτη, έπαθαν θρόμβωση αφότου εμβολιάστηκαν με AstraZeneca.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι είναι καλά στην υγεία του πλέον. «Πήρα εξιτήριο. Ξεκουράζομαι, είμαι πολύ καλά, περπατάω. Δεν έχω κάποιο πόνο. Σε γενικές γραμμές είμαι πολύ καλά» σημειώνει ο κ. Μεταξάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον 35χρονο, οι γιατροί του απαγόρευσαν να κάνει δεύτερη δόση οποιουδήποτε εμβολίου. Παρά την περιπέτεια της υγείας του, ο Ανδρέας Μεταξάκης παρουσιάστηκε αισιόδοξος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις