COVID-19:Ιστορική απόφαση του ΣτΕ, ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις στους θανόντες από εμβολιασμό

Ιστορική χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους της χώρας η απόφαση του ΣτΕ για την αποζημίωση που οφείλει η ελληνική πολιτεία  σε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, από παρενέργειες του εμβολιασμού κατά  του covid-19 ή που μπορεί να υπέστησαν σημαντική βλάβη στην υγεία τους. 

Του Κώστα Παππά

Το kedenews επιχειρώντας να αναλύσει περισσότερο την απόφαση αυτή  , καθώς και τη σημασία της για τους ανθρώπους που μπορεί να ταλαιπωρήθηκαν από σοβαρές παρενέργειες  του εμβολιασμού ή που έχασαν τη ζωή τους από τις παρενέργειες αυτές, επικοινώνησε με τον κ. Αντώνιο Αργυρό, έμπειρο νομικό και πρώην Υπουργό Επικρατείας  στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου.

Το Δικαστήριο στηρίχθηκε στο Άρθρο 4 του Συντάγματος για συμμετοχή στα κοινά βάρη

Ο κ. Αργυρός χαρακτήρισε σπουδαία την απόφαση του ΣτΕ και έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα ώστε να γίνει κατανοητή η απόφαση του Δικαστηρίου: "  Είναι πολύ σημαντική η απόφαση  γιατί στον κανόνα  το ελληνικό δημόσιο καλείται να πληρώσει για τις παράνομες πράξεις του. Ένα τρακάρισμα ενός αυτοκινήτου του Δημοσίου με θύμα έναν πολίτη αποζημιώνεται γιατί υπάρχει υπαίτια συμπεριφορά. Τόσο σπάνιο που αντιμετωπίζαμε από τη νομολογία είναι για τις νόμιμες πράξεις του Δημοσίου. Παράδειγμα , ο πιλότος της πολεμικής αεροπορίας πετάει για να σβήσει μια φωτιά κατά την ώρα της πτήσης και ευρισκόμενος πάνω από τη φωτιά παρασύρεται από το ρεύμα αέρος και σκοτώνεται. Έχουμε περίπτωση στην Κεφαλλονιά τέτοια, όπου  ένας Σμήναρχος σκοτώθηκε στον Πόρο. Εδώ έχουμε νόμιμη ενέργεια του ελληνικού κράτους, πάει να σβήσει μια φωτιά, δεν έχουμε παράνομη συμπεριφορά του παθόντος , δεν αυτοκτόνησε, δεν έχουμε λοιπόν δική του ευθύνη. Πάμε λοιπόν στην αποζημίωση , η οποία αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας σύμφωνα με ένα γενικό κανόνα , που είναι η συμμετοχή στα κοινά βάρη, το Άρθρο 4 του Συντάγματος" σημείωσε ο κ. Αργυρός.

Ιστορική η απόφαση 

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού ο  έμπειρος νομικός μίλησε πιο συγκεκριμένα για την περίπτωση των εμβολίων τονίζοντας:  "Έχουμε τώρα την περίπτωση των εμβολίων τα οποία δεν είναι ελαττωματικά , όμως στα συνηθισμένα περιστατικά ενός εμβολίου έχουμε και μια κακή εξέλιξη για την  ζωή ενός ανθρώπου με θάνατο ή αναπηρία. Αυτό λοιπόν θεωρείται νόμιμη πράξη της πολιτείας , αλλά υποχρέωσή της από το Σύνταγμα να αποζημιώσει τους συγγενείς εκείνου  που  έπαθε κάτι δυσάρεστο από τα εμβόλια. Είναι μια πολύ ωραία απόφαση γιατί βοηθάει τα πράγματα και είναι σίγουρα ιστορική , γιατί ακολουθεί και τη νομολογία των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων που υποχρεώνει το κράτος να  πληρώσει ανεξαρτήτως αν φταίει ή όχι σε τέτοιες περιπτώσεις".

Περισσότερα σε Ειδήσεις