Ελβετία: Δημοψήφισμα για την μπούρκα - Διχασμένη η τοπική κοινωνία

Η Ελβετία προτείνει με δημοψήφισμα την απαγόρευση της μπούρκας

Της Νάνσυς Καπνάκη

Η απαγόρευση καλύμματος προσώπου απασχολεί το τελευταίο διάστημα τον ελβετικό λαό, ο οποίος καλείται την Κυριακή να αποφασίσει για την θεσμοθέτησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικός αριθμός Ελβετών τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής δημοψηφίσματος , θεωρείτε παράδοση του ελβετικού λαού να δείχνει το πρόσωπό του ως σύμβολο της ελευθερίας.

Τα  καντόνια του  Σεν Γκάλεν και του Τιτσίνο έχουν ήδη εφαρμόσει την  τοπική απαγόρευση καλύμματος προσώπου.

Βάσει του συστήματος της άμεσης δημοκρατίας στην Ελβετία, κάθε πρόταση προς αλλαγή του Συντάγματος τίθεται σε δημοψήφισμα , αν οι υποστηρικτές της μαζέψουν τουλάχιστον 100.000 υπογραφές.

Η γενικότερη ανησυχία για τους ισλαμιστές μαχητές στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό μουσουλμάνων κατοίκων στην Ελβετία της τάξεως του 5%, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τους πολίτες στην ψήφιση της απαγόρευσης.

Αντίθετη η ελβετική κυβέρνηση κυρίως εξαιτίας του τουρισμού 

Η ελβετική κυβέρνηση εισηγείται την μη υποστήριξη αυτής της απαγόρευσης, γιατί θα πληγεί σημαντικά ο τουρισμός και αφού «λίγοι φορούν πλήρες κάλυμμα προσώπου», επισημαίνοντας ότι «οι περισσότερες γυναίκες που φορούν μπούρκα είναι τουρίστριες και περνούν λίγο χρόνο στη χώρα».

Πολλοί προορισμοί γύρω από την λίμνη της Γενεύης και στην κεντρική Ελβετία προσελκύουν κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό μουσουλμάνων τουριστών, κυρίως από πλούσια αραβικά κράτη του Κόλπου.

Απαγόρευση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Δανία έχουν θέσει σε λειτουργία τη συγκεκριμένη απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και να προστατευθούν οι αξίες του κοσμικού κράτους.

Η ελβετική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει αντιπρόταση σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί θετικά το δημοψήφισμα στην οποία υποστηρίζεται η υποχρέωση αποκάλυψης του προσώπου μόνο σε περιπτώσεις ταυτοποίησης σε διοικητικές υπηρεσίες ή στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Η απαγόρευση ενισχύει τις διακρίσεις και παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών;

«Η πρόταση για την απαγόρευση του καλύμματος προσώπου δεν μπορεί για κανένα λόγο να θεωρηθεί μέτρο για την απελευθέρωση των γυναικών. Αντιθέτως, παραβιάζει τα δικαιώματά τους για ελευθερία έκφρασης και θρησκείας. Αν θέλουμε να σεβαστούμε τα δικαιώματα αυτά, οφείλουμε να αφήσουμε τις ίδιες τις γυναίκες να αποφασίσουν τι θέλουν να φορούν», αναφέρει σε δήλωσή της η επικεφαλής των δικαιωμάτων των γυναικών στη Διεθνή Αμνηστία της Ελβετίας.

«Με την απαγόρευση τέτοιου τύπου διατρέχεται ο κίνδυνος στιγματισμού μιας ήδη περιθωριοποιημένης ομάδας, ενισχύοντας την ύπαρξη στερεοτύπων και αυξάνοντας τη μισαλλοδοξία».

Περισσότερα σε Ειδήσεις