Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής: Ένας χώρος γεμάτος τεχνολογικούς «θησαυρούς» στο Μοσχάτο

Ο Γιώργος Τσεκούρας μίλησε στον Νεκτάριο Δαργάκη και το kedenews.gr με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το άνοιγμά τους μετά το lockdown, περιέγραψε συνοπτικά τι μπορεί κανείς να δει στον φιλόξενο χώρο του μουσείου, ενώ αποκάλυψε ότι από τον Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμη και διαδικτυακή περιήγηση με ξεναγό για τους μαθητές των σχολείων που θέλουν να μάθουν την ιστορία της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που μας παραχώρησε το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής τα εκθέματα είναι πολλά και από διαφορετικές περιόδους.

Από πότε υπάρχει το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής;

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής το ξεκίνησα αρχικά μόνος μου το 2008 σε μια προσπάθεια να συγκροτήσω ένα χώρο ούτως ώστε κυρίως η νέα γενιά να δει τι υπήρχε.

Μπορεί μια συσκευή τώρα να θεωρηθεί παλιά, αλλά δεν είναι. Μπορεί να είναι δεκαετίας ή εικοσαετίας και να θεωρείται μουσειακό αντικείμενο εξαιτίας της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας. Στόχος είναι οι νεότεροι να μάθουν και οι παλαιότεροι να θυμηθούν. Σε αυτή την περίπτωση είναι και μια πηγή νοσταλγίας.

Τι μπορεί να δει κανείς στο μουσείο;

Μπορεί να δει από τεράστιους σκληρούς δίσκους που ήταν στο μέγεθος ενός μικρού τραπεζιού, από τεράστια μηχανήματα που ήταν για αποθήκευση δεδομένων και μοιάζουν σαν ψυγεία, από μνήμες RAM, οι οποίες οι πιο παλιές ήταν φτιαγμένες σε μικροσκόπιο στο χέρι, από παλιά κομπιούτερ που είχαν οι πιτσιρικάδες στα σπίτια τους τις προηγούμενες δεκαετίες, Amiges, Atari ή Spectrum. Γενικότερα για τα τότε παιδιά και τους νέους λειτουργούσαν ως παιχνιδομηχανές παρά ως κανονικοί υπολογιστές.

Πηγή: Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Επίσης, κάνοντας κάποιος μια βόλτα μέσα στο μουσείο, μπορεί να πάρει μία γεύση από το πώς εξελίχθηκε αυτή η τεχνολογία από την αρχαιότητα. Ξεκινώντας μπορεί να δει αντίγραφο από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, παλιούς άβακες κινέζικους ή ελληνικούς και στην ουσία μέσα σε 10 με 15 μέτρα, σε μια ευθεία, να μπορέσει να φτάσει μέχρι το 2006 που σταματούν αυτά που παρουσιάζουμε. Μέσα σε λίγα μέτρα μπορεί να δει την εξέλιξη της πληροφορικής.

Μετά έχει την ευκαιρία να κάτσει να παίξει με τα arcade και τα παλιά παιχνίδια, αν είναι ολιγαρκής όσον αφορά τις πληροφορίες και μετά θέλει μόνο να διασκεδάσει. Αν όχι, μπορεί να εντρυφήσει σε κάθε έκθεμα που υπάρχει στο μουσείο αφού υπάρχει αναλυτική περιγραφή για το καθένα.

Πηγή: Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Πώς ήταν η περίοδος με το lockdown που άφησε κλειστά τα μουσεία;

Τα μουσεία άνοιξαν πριν από μερικές μέρες μετά από μία περίοδο περίπου επτά μηνών που ήταν σε αναστολή λειτουργίας. Αν προσθέσουμε και την προηγούμενη καραντίνα αυτό το διάστημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Δεν είναι μόνο το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, είναι όλα τα μουσεία της Ελλάδας, τα οποία είναι γύρω στα 800, μικρά και μεγάλα, και όλα τα μουσεία του κόσμου. Οπότε γενικότερα για 8 με 9 μήνες έλειπε από την ανθρωπότητα, μεταξύ άλλων, και ο Πολιτισμός. Είναι μία τροφή στο μυαλό. Είναι πηγή έμπνευσης, είναι κάτι άλλο που μπορείς να πάρεις από την επίσκεψη σε ένα μουσείο ή γενικότερα σε ένα χώρο πολιτισμού.

Εκτός από την άμεση επικοινωνία που μας έλειψε, έλειψε και η πνευματική τροφή στον κόσμο. Το κενό των μουσείων, του Πολιτισμού γενικά, και της διασκέδασης θα βγει ως έλλειψη με τον καιρό στους ανθρώπους.

Μια προσωπική παρατήρηση. Θεωρώ ότι ο κόσμος είναι μουδιασμένος ακόμα, όχι μόνο για να πάει σε ένα μουσείο, αλλά γενικά νιώθει σαν να τον «κυνηγάνε» τα περιοριστικά μέτρα.

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Είναι ανοιχτό το μουσείο, πότε μπορούμε να το επισκεφθούμε; Τι ισχύει για τα σχολεία;

Συμμετέχουμε σήμερα στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων όπου όλα τα μουσεία του κόσμου, κατά κύριο λόγο, έχουν την είσοδό τους ελεύθερη σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας και για να μπορέσει το κοινό να τα γνωρίσει καλύτερα.

Όσοι έρθουν σήμερα στο μουσείο θα περάσουν μια νοσταλγική ή μια ημέρα γνωριμίας με την τεχνολογία. Το μουσείο μας είναι ανοιχτό από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα καθημερινά και κάποια Σαββατοκύριακα μέσα στον μήνα που ανακοινώνονται στο σάιτ μας.

Από τον Σεπτέμβριο, αν όλα πάνε καλά με τον κορονοϊό, θα ξεκινήσουμε ξανά να δεχόμαστε και σχολεία για μια δια ζώσης επίσκεψη και ξενάγηση. Μέχρι τον Μάρτιο του 2020, πριν να ξεκινήσει η πανδημία, μας είχαν επισκεφθεί πάνω από 450 σχολεία.

Αν υπάρξει κάποιο άλλο κύμα πανδημίας, είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο. Θα συμμετάσχουμε σε μια πλατφόρμα όπου θα μπορούν να γίνονται διαδικτυακά οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις για τους μαθητές.

Είτε για σχολεία που δεν μπορούν λόγω των περιοριστικών μέτρων να μας επισκεφθούν είτε επειδή αυτά τα σχολεία είναι σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας. Αυτό είναι το νέο που έχουμε να σας πούμε, θα έχουμε και εξ αποστάσεως ξεναγήσεις. Όχι μέσω του virtual tour, κανονικά με ξεναγό, ο οποίος με την κάμερα θα περιηγείται και θα δείχνει τα εκθέματα, ενώ θα γίνονται και διάφορα κουίζ μέσα σε αυτή την εικονική περιήγηση – ξενάγηση.

Πηγή: Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Info για το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Βρίσκεται στην οδό Πέτρου Σπυρόπουλου 2 στο Μοσχάτο, δίπλα στον σταθμό του Ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ).

Είναι ανοιχτά τις καθημερινές από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, ενώ ανακοινώνει στις σελίδες του στα social media και στο σάιτ του τα Σαββατοκύριακα που δέχεται επισκέψεις. Το σάιτ του μουσείου είναι: www.elmp.gr

  • Γενική είσοδος: 4 ευρώ
  • Είσοδος για φοιτητές: 3 ευρώ
  • Είσοδος για ανέργους: ΔΩΡΕΑΝ

Περισσότερα σε Ειδήσεις