Ο Έλληνας επιχειρηματίας και οι «πράσινες» επενδύσεις στη Γερμανία

Γιώργος Σταματελόπουλος: Διευθυντής παραγωγής στον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό EnBW

Το μέλλον της ενέργειας στη Γερμανία αποτελείται πλέον από τις ανανεώσιμες πηγές, ύστερα από την πολιτική απόφαση του 2011 για λουκέτο στα πυρηνικά εργοστάσια. Η τρίτη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της Γερμανίας, με έδρα τη Στουτγκάρδη, είναι η EnBW, με διευθυντή παραγωγής τον Έλληνα Γιώργο Σταματελόπουλο. Πρόκειται για μια επιχείρηση με περίπου 21.700 συνεργάτες και τζίρο που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποιος είναι όμως πραγματικά ο Έλληνας επιχειρηματίας που ρίχτηκε στον στίβο της ενέργειας;

Απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, σπούδασε στο Πολυτεχνείο και όταν ήρθε η ώρα για τα μεταπτυχιακά, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη Γερμανία. Δεν επέστρεψε όμως, παρά μόνο για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία θεωρείται πατρίδα της μηχανολογίας και δεν θα μπορούσε να αποκτήσει τις ίδιες εμπειρίες στην Ελλάδα. Είναι όμως και κάτι άλλο που τον κράτησε στη Γερμανία: «Κανείς δεν με ρώτησε από ποια οικογένεια προέρχομαι, από ποια χώρα έρχομαι, ποιο πολιτικό κόμμα στηρίζω. Κοίταζαν μόνο το αποτέλεσμα της εργασίας μου κι έτσι κατάφερα να προχωρήσω. Χωρίς κι εγώ ο ίδιος να το πιστεύω ή να το έχω στόχο αυτό…».

«Πράσινη Συμφωνία»

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Σταματελόπουλου, προτεραιότητα σε όλη την Ευρώπη αποτελούν πλέον οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με βάση το περίφημο Green Deal, την «Πράσινη Συμφωνία». «Έχουμε επιβάλει ως στόχο στον εαυτό μας την πλήρη αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050», υπενθυμίζει ο ίδιος, που πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών Εταιρειών (VGB Powertech).

«Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο, πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Βέβαια, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, επιμένουν στην πρωτοκαθεδρία της πυρηνικής ενέργειας, αλλά «και η πυρηνική ενέργεια δεν προκαλεί εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θεωρείται λοιπόν –ως προς το φαινόμενο του θερμοκηπίου– καθαρή μορφή ενέργειας. Στη Γερμανία πάντως η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα έχει κλείσει εδώ και περίπου μία δεκαετία. Υπήρχε μια κοινωνική πλειοψηφία και μια πολιτική πλειοψηφία εναντίον της χρήσης της ατομικής ενέργειας, όχι για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά για λόγους ασφαλούς χρήσης και αποθήκευσης ραδιενεργών υλικών», αναφέρει ο κ. Σταματελόπουλος.

«Η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου»

Ο μάνατζερ και μηχανικός Γιώργος Σταματελόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρεται στα βήματα προόδου της Ελλάδας σχετικά με την «καθαρή» ενέργεια.

«Πρέπει να πω ότι ιδιαίτερα γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας δεν είμαι, δεν έχω εργαστεί στην Ελλάδα, όμως έχει μεγάλο δυναμικό», τονίζει. «Για παράδειγμα, οι ώρες λειτουργίας σε έναν χρόνο ενός φωτοβολταϊκού είναι στην Ελλάδα διπλάσιες απ’ ό,τι στη Γερμανία, δηλαδή με το ίδιο κόστος επένδυσης μπορείτε να έχετε τη διπλή απόδοση. Πάντως και η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου. Στη Γερμανία έχουμε περίπου το 50% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Ελλάδα είμαστε το 2020 γύρω στο 30%, το οποίο είναι καλό ποσοστό για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Περισσότερα σε Ειδήσεις