Ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες και αρώματα

Πέντε παραγωγοί μιλούν για τη συγκομιδή του

Το ελαιόλαδο αποτελεί τον πρωταγωνιστή της μεσογειακής διατροφής και ήδη από τα αρχαία χρόνια οι πρόγονοί μας είχαν αντιληφθεί την αξία του. Το «εθνικό μας προϊόν», όπως συχνά αποκαλείται, καλλιεργείται παραδοσιακά στη Μεσόγειο, με την Ελλάδα να αποτελεί σταθερά μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου.

Της Κατερίνας Θανάση, Νατάσσας Βουδούρη 

H πρώιμη συγκομιδή ελαιόκαρπου μας δίνει το πολύτιμο αγουρέλαιο, με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά. Αντίθετα, η καθυστερημένη συγκομιδή μάς δίνει ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα ίσως προκαλέσει και μείωση της καρποφορίας των ελαιόδεντρων για την επόμενη χρονιά. Η συγκομιδή γίνεται είτε με τα χέρια, όπου έχει πολλά μειονεκτήματα, καθώς ως παραλλαγή χρησιμοποιούν πλαστικά δίχτυα, είτε με τη χρήση βοηθητικών εργαλείων.

Η «kedenews» βρέθηκε στην Πύλο Μεσσηνίας και συνομίλησε με την Ομάδα Ρούτση, μια ομάδα αποτελούμενη από πέντε παραγωγούς ελαιόλαδου οι οποίοι κατάφεραν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν με ένα κοινό όραμα: να γίνει βιώσιμη η καλλιέργεια της ελιάς και να παράγεται ένα ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες και αρώματα, το οποίο να αποθηκεύεται σωστά, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα τόσο πολύτιμο αγαθό! Στη συνέχεια να τυποποιείται ορθά, ώστε να καταλήγει στον καταναλωτή με ασφάλεια.

Χωρίς καμία κρατική ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση ή δανεισμό πορεύεται η ομάδα Ρούτση. Επενδύοντας σε σύγχρονο εξοπλισμό, έχουν κατασκευάσει τρία ελαιοραβδιστικά μηχανήματα, ώστε να μπορούν να κάνουν εύκολα τη συγκομιδή χωρίς να εξαρτώνται από την αναζήτηση εποχικού εργατικού προσωπικού.

Τρόπος συγκομιδής

Οι παραγωγοί της Πύλου, όπως αναφέρουν αποκλειστικά στην «kedenews», δεν κλαδεύουν τις ελιές κατά την περίοδο της συγκομιδής, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποφύγουν τις διάφορες μολύνσεις είτε στο ελαιόλαδο από τα λιπαντικά και τα καυσαέρια κατά τη χρήση του βενζινοπρίονου, είτε στις τομές που δημιουργούνται στα ελαιόδεντρα. Παράλληλα, δεν ραβδίζουν, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγιής βλάστηση, η οποία δίνει παραγωγή και την επόμενη χρονιά.

Με τα ραβδιστικά μηχανήματα που έχουν οι ίδιοι κατασκευάσει «χτενίζουν» τα δένδρα χωρίς να καρατομούν τις ελιές! Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός δίνει τη δυνατότητα να φτάνουν μέχρι και τα 14 μέτρα, κι όλα αυτά με τη χρήση ενός κοντρόλ.

Η «kedenews» βρέθηκε στο σημείο την ώρα της συγκομιδής και απαθανάτισε καρέ- καρέ τον τρόπο εργασίας των παραγωγών, οι οποίοι μας μίλησαν με ιδιαίτερη αγάπη για την εργασία τους. Όπως ανέφεραν, ο σκοπός της συγκεκριμένης συγκομιδής είναι να μη «στρεσάρουν» τα δένδρα και, αντί να ρίχνουν λιπάσματα, συμβάλλουν έτσι στο να εμφανιστούν νέα κλαδιά. Έτσι, κόβοντάς τα, χρόνο παρά χρόνο με ελεγχόμενο κλάδεμα μετά τον χειμώνα και ρίχνοντας -φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον- λιπάσματα, παράγουν καρπό ο οποίος μετατρέπεται σε ελαιόλαδο.

Ελαιοπαραγωγός μαζί με Καραμάνο

Εντός 8 ωρών στο ελαιοτριβείο

Οι καρποί εντός 8 ωρών μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η αύξηση της οξύτητας από την κακή μεταφορά του ελαιοκάρπου. Η ομάδα Ρούτση έχει κατασκευάσει αποθήκη που πληροί όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις του ΕΦΕΤ. Φιλτράρουν αμέσως το ελαιόλαδο μετά την παραλαβή από το εργοστάσιο και το αποθηκεύουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές, έτσι ώστε να διατηρούνται όλα τα αρώματα και οι φαινόλες, χωρίς να επηρεάζεται το ελαιόλαδο από ανεπιθύμητες ζυμώσεις.

Ελαιοπαραγωγοί και δημοσιογράφοι

Δεν μολύνεται το περιβάλλον

Ο τρόπος συγκομιδής των ελαιοκαρπών δεν επιτρέπει να μολύνεται το περιβάλλον. Μετά το τέλος αυτής οι άνθρωποι μαζεύουν τα ξύλα και αφήνουν τα κλαδιά να ξεραθούν. Την άνοιξη, αφού έχουν περάσει τα πολλά κρύα, ξεκινούν να κάνουν το βασικό κλάδεμα διαμόρφωσης. Τα χόρτα που φυτρώνουν στους ελαιώνες τα αφήνουν να ανθίσουν, ώστε να τα εκμεταλλευτούν τα μελίσσια και να παραγάγουν ωραία μέλια ανθέων.

Μετά το τέλος της άνοιξης περνούν όλα τα κτήματα με καταστροφέα σφυριών και αλέθουν τα κλαριά μαζί με τα χόρτα του αγρού, δημιουργώντας έτσι ένα είδος κομπόστ, το οποίο επιστρέφεται στους αγρούς. Με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσουν τα χωράφια από τα κλαριά και τα χόρτα, λαμβάνοντας έτσι μέτρα και για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Χωράφι

Η «ιατρική» πλευρά του ελαιόλαδου

Σκοπός των παραγωγών είναι να ερευνήσουν το πότε η περιοχή παράγει ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες, για φαρμακευτική χρήση και να έχει Ισχυρισμό Υγείας. Ένα τέτοιο προϊόν επιδρά θετικά στην πρόληψη καρδιακών επεισοδίων, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, θωρακίζει έναντι του Αλτσχάιμερ και γενικότερα λειτουργεί ευεργετικά έως και θεραπευτικά σε δεκάδες ακόμα περιπτώσεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Ταξιάρχης στην «kedenews», για πρώτη φορά θα τυποποιήσουν ένα μέρος της παραγωγής σε συνεργασία με το τμήμα φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να ανακαλύψουν μαζί την έγκαιρη στιγμή συγκομιδής, ώστε το ελαιόλαδο να έχει περισσότερες φαινόλες και αρώματα. Το μέλλον της ελαιοκομίας στην Ελλάδα διασφαλίζεται μόνο αν επενδύσουμε στο ποιοτικό ελαιόλαδο που μπορεί να παραχθεί ακόμα κι από τα αιωνόβια ελαιόδεντρα που έχουμε και από το μικροκλίμα των περιοχών της χώρας μας.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Ειδήσεις