ΓΓΠΠ: Έκπτωτη η SWISS MED μετά την αδυναμία να παραδώσει στο Δημόσιο 3 εκατ. self test

 

Έκπτωτη κηρύσσει η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας την εταιρεία Swiss Med που επρόκειτο να προμηθεύσει το Δημόσιο με τρία εκατ. self test, μετά από αδυναμία της εταιρίας να ολοκληρώσει την παράδοση εντός του καθορισμένου χρόνου.

Η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια το απόγευμα του Σαββάτου, 17/4 και στο θέμα της αναφέρει ότι απορρίπτεται το αίτημα της εταιρίας για παράταση του συμβατικού χρόνου παράδοσης και πως η SWISS MED κηρύσσεται έκπτωτη "επειδή η ως άνω εταιρεία δεν παρέδωσε το είδος μέσα στο συμβατικό χρόνο" .

Η σχετική απόφαση προβλέπει επίσης την κατάπτωση υπέρ του Δημοσίου της εγγυητικής επιστολής ύψους 504.000 ευρώ, που αφορούσε τη συμμετοχή της Swiss Med στον διαγωνισμό.

Πριν από λίγες ημέρες, η Swiss Med είχε ενημερώσει ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τη συμφωνία παράδοσης 3.000.000 τεστ και ζήτησε την παράταση της χρονικής προθεσμίας που οριζόταν η σύμβαση. Όμως η νομική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αντέτεινε ότι η σύμβαση ορίζει αυστηρά πως οι ανάδοχοι οφείλουν να παραδώσουν τα self-tests που τους αναλογούν εντός επτά ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας.

Μάλιστα, η σύμβαση προβλέπει ότι, λόγω της κατεπείγουσας διαδικασίας που επιβάλλουν λόγοι δημόσιας υγείας, οι συμβατικοί χρόνοι παράδοσης δεν είναι δυνατόν να επιμηκυνθούν.

Στην απόφαση του ΓΓΠΠ επισημαίνεται ακόμα πως τυχόν παράταση της προθεσμίας θα συνιστούσε ουσιώδη τροποποίηση των όρων της σύμβασης και του διαγωνισμού, τους οποίους είχε αποδεχτεί η Swiss Med.

Τονίζεται ακόμα ότι στο αίτημά της η εταιρεία δεν αναφέρει λόγους ανωτέρας βίας που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση, ούτε παρέχονται αποδεικτικά έγγραφα για τους ισχυρισμούς της, γεγονός που καθιστά το αίτημά της «αόριστο, ασαφές και αναιτιολόγητο».

Κατόπιν τούτου κηρύχθηκε έκπτωτη και η εγγυητική καταπίπτει υπέρ του δημοσίου.

Tα σχετικά έγγραφα ανάρτησε η Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Αυγέρη Theodora Avgeri στο Facebook

Περισσότερα σε Ειδήσεις