Εκκλησία και Δήμοι σε κόντρα για τα νεκροταφεία

Σε ευθεία ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις Αυτοδιοίκησης και δήμων μετά την ρύθμιση, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει μεταξύ άλλων να καρπώνονται μεγάλο μέρος των εσόδων των κοιμητηρίων οι εκκλησίες που βρίσκονται εντός τους.

Οι δήμαρχοι δια μέσου της ΚΕΔΕ ζητούν την άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης από το νομοσχέδιο το οποίο ήδη βρίσκεται στην Βουλή και οδεύει προς ψήφιση τον επόμενο μήνα. Ειδικά για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ο δήμαρχος  ο, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ Γρ. Κωνσταντέλλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Έχουμε έσοδα από τις ταφές, αλλά δεν αρκούν. Δεν καταλαβαίνουμε τι δουλειά έχουν οι μητροπόλεις σε αυτά τα έσοδα. Υφαρπάζουν πόρους από τις δημοτικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου»

Ο κ. Κωνσταντέλλος, ως εκπρόσωπος ΚΕΔΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, θα ζητήσει άμεση απόσυρση της διάταξης, για να υπάρξει διεξοδική συζήτηση του θέματος. Εάν το υπουργείο επιμείνει και η διάταξη ψηφιστεί, από πλευράς ΚΕΔΕ θα ζητηθεί ως προαπαιτούμενο να αντικατασταθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι πόροι που αφαιρούνται από τους Δήμους και μεταφέρονται στην Εκκλησία.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη.

Πάντως, η κόντρα μεταξύ εκκλησίας και δήμων είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο, όταν ο Αρχιεπίσκοπος σε συνάντησή του με τον Π. Θεοδωρικάκο είχε αναφερθεί «στο ζήτημα των κοιμητηρίων, τονίζοντας πως υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν να κατασχέσουν ακόμη και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και ασεβές».

Περισσότερα σε Ειδήσεις