Ξεκίνησε η εκκαθάριση των εισφορών

Μέχρι την Τετάρτη 31 Μαρτίου ολοκληρώνεται η διαδικασία για το 2020 για όσους ήταν μισθωτοί και ταυτόχρονα ελεύθεροι επαγγελματίες

Λύση στον «γόρδιο δεσμό» του τρόπου προσδιορισμού και εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ για όσους ασφαλισμένους και όσες ασφαλισμένες είναι μισθωτοί/ες αντίστοιχα και παράλληλα ασκούν και δραστηριότητα μη μισθωτού (όπως, για παράδειγμα, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) επιχειρεί να δώσει με νεότερες οδηγίες της η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η «kedenews» αναλύει την πρόσφατη «απόφαση Τσακλόγλου», παρουσιάζοντας όλη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, από εδώ και στο εξής, για τις εισφορές τόσο του 2020 όσο και του 2021 των παράλληλα απασχολουμένων, καθώς και τον τρόπο αποπληρωμής τους όταν προκύπτουν χρεωστικά υπόλοιπα.

Τη διαδικασία του προσδιορισμού και της εκκαθάρισης των εισφορών για τους/τις ασφαλισμένους/ες, αντίστοιχα, που ασκούν παράλληλα μισθωτή και μη μισθωτή απασχόληση καθόρισε, πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου. Η «απόφαση Τσακλόγλου» έρχεται σε συνέχεια της θέσπισης επιλογής των ασφαλιστικών κατηγοριών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (με τον νόμο 4670/2020, τον γνωστό «νόμο Βρούτση») και της τροποποίησης του σχετικού άρθρου (άρθρο 36) του προηγούμενου νόμου 4387/2016 («νόμου Κατρούγκαλου»).

Τα νέα δεδομένα αφορούν στο σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότη και ασφαλισμένου, και έχουν εφαρμογή για όλους τους κλάδους ασφάλισης, δηλαδή υπέρ κύριας, επικουρικής και εφάπαξ, καθώς και τις εισφορές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση, προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται ταυτόχρονα και ως μισθωτός, τότε «θα καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες αντιστοιχούν στη μισθωτή του απασχόληση, βάσει των ασφαλιστέων του αποδοχών».

Στην περίπτωση κατά την οποία οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών οι οποίες προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, τότε θα καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία. Κάθε ποσό εισφοράς -πλέον της υποχρέωσης που προκύπτει από την ασφαλιστική κατηγορία- θα προσμετράται και θα αυξάνει τη μελλοντική συνταξιοδοτική παροχή.

Αν οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας (στην περίπτωση της παράλληλης απασχόλησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον η δεύτερη), τότε ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά που προκύπτει. Σε αυτή την περίπτωση θα προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.

Η διαδικασία

Πιο αναλυτικά, μέσω της νέας διαδικασίας εκκαθάρισης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με μισθωτή απασχόληση θα έχουν τα εξής ενδεχόμενα:

- Είτε θα απαλλάσσονται τελείως από την υποχρέωση της καταβολής εισφορών.

- Είτε θα καλούνται να πληρώσουν σημαντικά χαμηλότερες εισφορές, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, καθώς μέρος της ασφαλιστικής τους κατηγορίας θα καλύπτεται από τις ήδη καταβληθείσες εισφορές της μισθωτής απασχόλησης.

Τα χρεωστικά υπόλοιπα τα οποία τυχόν θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι θα είναι συνάρτηση της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής κατηγορίας που επέλεξαν και των αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες και για όσο χρονικό διάστημα έχουν παράλληλη απασχόληση. Θα είναι, επίσης, συνάρτηση της υποχρέωσης υπαγωγής στην ασφάλιση για κάθε ασφαλισμένο, καθώς, ανάλογα με το αν ανήκουν στο τ. ΕΤΑΑ, στον τ. ΟΑΕΕ ή στον τ. ΟΓΑ, αυτές διαφέρουν.

Τι ισχύει για το 2020 και το 2021

Την Τετάρτη 31 Μαρτίου ολοκληρώνεται η διαδικασία για το 2020 σε όσους ήταν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ταυτόχρονα. Ειδικά για το 2020, τυχόν χρεωστικά υπόλοιπα θα αρχίσουν να καταβάλλονται από 29 Απριλίου και μετά, τμηματικά εντός εξαμήνου.

Σημειώνεται ότι χρεωστικό υπόλοιπο δημιουργείται σε περίπτωση κατά την οποία, μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών, προκύπτει ότι δεν έχει καταβληθεί η κατά τον νόμο ελάχιστη ή η επιλεγείσα από τον ασφαλισμένο ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη.

Η διαφορά αυτή καταλογίζεται στον/στην ασφαλισμένο/η για τον αντίστοιχο Κλάδο Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Το ποσό καταβάλλεται τμηματικά εντός εξαμήνου με αναζήτηση μηνιαίως του χρεωστικού υπολοίπου τουλάχιστον δύο μηνών.

Για τις εισφορές από την 1η Ιανουαρίου του 2021 και μετά, σύμφωνα με την «απόφαση Τσακλόγλου», η εκκαθάριση θα διενεργείται πλέον κάθε μήνα, με πρώτη εφαρμογή έως τις 29 Απριλίου του ’21. Η καταληκτική ημερομηνία για την αποπληρωμή τυχόν χρεωστικών υπολοίπων θα είναι έως και τα τέλη του Μαΐου ’21.

Παράδειγμα

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας του π. ΟΑΕΕ ο οποίος έχει επιλέξει τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία (είναι και η ελάχιστη υποχρεωτική σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης) οφείλει για τη μη μισθωτή του απασχόληση εισφορές της τάξης των 252 ευρώ. Εάν για κάποιον μήνα, σύμφωνα με το παράδειγμα του υπουργείου Εργασίας, απασχοληθεί παράλληλα ως μισθωτός του π. ΙΚΑ με μισθό 930 ευρώ, τότε, με βάση τη νεότερη Υπουργική Απόφαση, θα καλύπτει πλήρως τις εισφορές που οφείλει για τη μη μισθωτή του εργασία και δεν θα απαιτείται να καταβάλει επιπλέον εισφορές στον e-ΕΦΚΑ.

Εάν, πάλι, για τη μισθωτή του απασχόληση λαμβάνει τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ τον μήνα, μικτά), τότε για τον μήνα αυτόν από την εκκαθάριση θα προκύψει οφειλή στον e-ΕΦΚΑ για τη μη μισθωτή δραστηριότητα ύψους 75,85 ευρώ.

*Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα kedenews 

Περισσότερα σε Ειδήσεις