ΕΚΑ για self -test:«Kαταγγελίες για εργοδότες που ζητούν να καλύψουν οι εργαζόμενοι το κόστος»

 

Ήδη από την  Τρίτη (11/5), όπως ενημερώνει το ΕΚΑ έχει δεχθεί «πολλές καταγγελίες» για εργοδότες που «ζητούν από τους εργαζόμενους να καλύψουν το κόστος για τα υποχρεωτικά self-test».

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πράξουν τα δέοντα, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, και σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση των εργαζόμενων. Η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων μας είναι αδιαπραγμάτευτη», ανέφερε το ίδιο δελτίο τύπου του Εργατικού Κέντρου Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ, κ. Γιώργος Μυλωνάς, δήλωσε σήμερα στο iEidiseis πως οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταθέτουν ανάλογες καταγγελίες:

«Συνεχίζουμε να δεχόμαστε καταγγελίες. Υπάρχουν εκείνοι οι εργοδότες που λένε στους εργαζόμενους "βάλτα από την τσέπη σου". Αλλά υπάρχει και μία άλλη μεγάλη κατηγορία, που τείνει να επικρατήσει. Οι εργοδότες εκείνοι που λένε "βάλτα από την τσέπη σου, κράτα τις αποδείξεις και θα στα δώσω στο τέλος του μήνα". Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή, ο εργαζόμενος δανείζει στον εργοδότη. Επομένως, υπάρχουν εργαζόμενοι στους οποίους λένε "δικό σου θέμα", εξολοκλήρου, κι εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν τα self test των οποίων η δαπάνη αντιστοιχεί στον εργοδότη και οι οποίοι αναμένουν να "τα πληρωθούν" στο τέλος του μήνα».

Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία πως η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να παγιωθεί, και πρόσθεσε πως πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται να καταγγείλουν τα περιστατικά αυτά στις αρχές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές από τις καταγγελίες αυτού του είδους αφορούν εργαζόμενους σε  υπηρεσίες καθαρισμού και φύλαξης, σε υπαλλήλους των call centers καθώς και σε εργολαβικούς εργαζόμενους.

Περισσότερα σε Ειδήσεις