Εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες της ΕΔΕ για πίεση δικαστών σε υποθέσεις επιμέλειας ανήλικων

Στα πλαίσια της έρευνας που θα διενεργηθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα Γιώργο Νούλη, θα εξεταστεί και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτων διωκόμενων αδικημάτων σε βάρος δικαστών

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν διαδικτυακές αναρτήσεις που επικρίνουν δικαστές για αποφάσεις τους σε υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου και ειδικότερα ζητήματα επιμέλειας ανηλίκων τέκνων. Το γεγονός που καταγγέλθηκε και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) θεωρεί πως οι επίμαχες δημοσιεύσεις γίνονται στα πλαίσια μια οργανωμένης πρακτικής με αφορμή το «νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι εν λόγω κινήσεις δεν είναι μεμονωμένες, γονέων -πατεράδων κυρίως- δηλαδή που δυσαρεστήθηκαν από δικαστικές αποφάσεις για την επιμέλεια των τέκνων τους, αλλά έχουν ως αποκλειστικό στόχο να πιέσουν και να επηρεάσουν «με τρόπο αθέμιτο δικαστικούς λειτουργούς που κρίνουν υποθέσεις οικογενειακής φύσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕ οι ομάδες αυτές «στοχοποιούν συγκεκριμένους δικαστές που εξέδωσαν αποφάσεις μη αρεστές, καταρτίζοντας «μαύρες λίστες», καλούν σε υποβολή ομαδικών αναφορών, απειλούν χυδαία όποιον δικαστή «ανοίγει πόλεμο μαζί τους», λειτουργώντας έτσι με όρους εκβιαστικούς». Επίσης, όπως σημείωνε η Ένωση «παρεμφερής μέθοδος είναι και οι ανοιχτές επιστολές δήθεν αγανακτισμένων πολιτών που απευθύνονται στον Πρωθυπουργό και εκθέτουν το «προσωπικό τους δράμα» με αβάσιμες αιτιάσεις και συκοφαντίες».

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, αναλαμβάνει ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης να ερευνήσει το θέμα και να εξακριβώσει αν προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων σε βάρος δικαστών.

Περισσότερα σε Ειδήσεις