Διοικητής ΕΑΔ: Με τα εξής έγγραφα θα γίνονται από σήμερα οι μετακινήσεις εργαζομένων

Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διευκρίνισε ποια θα είναι τα έγγραφα που θα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι για τις μετακινήσεις τους αλλά και πως θα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές

Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ έδωσε οδηγίες σχετικά με τα απαραίτητα έγγραφα που θα πρέπει να έχουν μαζί τους από σήμερα οι εργαζόμενοι ώστε να μεταβαίνουν νόμιμα προς την εργασία τους.

Πιο συγκεκριμένα από σήμερα θα ισχύουν τα εξής για τις μετακινήσεις
  • Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα μπορούν να κυκλοφορούν είτε με το έγγραφο του ΕΡΓΑΝΗ είτε με τη φόρμα που βρίσκουν στον ιστότοπο http://forma.gov.gr

    Οι βεβαιώσεις αυτές παρέχονται αποκλειστικά σε εργαζόμενους που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία και μόνο σε αυτούς.

Διευκρίνιση: Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος εργάζεται με τηλεργασία εκ περιτροπής ο εργοδότης μπορεί και πρέπει να εφοδιάσει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του εντύπου Ε4.1

Σε περίπτωση εργαζόμενου με κυλιόμενο ωράριο ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του απόσπασμα του προγράμματος εργασίας που δικαιολογεί τον λόγο για τον οποίο πρέπει να βρίσκεται στον δρόμο.

  • Εργόσημο. Υπάρχει ειδική φόρμα στο http://forma.gov.gr που χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο με τις εργάσιμες ώρες για πιστοποιείται η νόμιμη κυκλοφορία του.
  • Αυτοαπασχολούμενοι. Όσοι έχουν ταυτότητα από οικείο επαγγελματικό σύλλογο (γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι) κυκλοφορούν κανονικά με τη φόρμα του εργοδότη και την επαγγελματική ταυτότητα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν να φέρουν την βεβαίωση μέσω taxisnet της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
  • Μέλη οργάνου διοίκησης επιχείρησης υποχρεούνται να έχουν υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στην οποία μετέχουν.

Σήμερα και αύριο, διευκρίνισε ο κ. Μπίνης, θα γίνονται μόνο συστάσεις στους παραβάτες όμως από την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου θα επιβάλλονται σε όλους τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις