Ντουμπάι: Πώς φτιάχτηκαν οι τεχνητές νησίδες; (βίντεο)

Το Ντουμπάι διαθέτει τις πιο φημισμένες τεχνητές νησίδες του κόσμου, τις οποίες πολλοί διάσημοι επιλέγουν ως θέρετρο για τις διακοπές τους

Της Λυδίας Μπέντρος

Το Ντουμπάι αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτισμικό αλλά και οικονομικό κέντρο των Αραβικών Εμιράτων. Είναι διάσημο για τη χλιδή, την κοσμική κοινωνία που συγκεντρώνει, τους ουρανοξύστες αλλά και τις περιβόητες τεχνητές νησίδες του. Με πιο διάσημο το Palm Jumeirah, το Ντουμπάι διαθέτει συνολικά τέσσερα συμπλέγματα τεχνητών νησιών, τα οποία δημιουργήθηκαν όχι φυσικά, αλλά από ανθρώπους, καθιστώντας τα τη μεγαλύτερη ατραξιόν της χώρας.

Το Palm Jumeirah

Πρόκειται για το πρώτο σύμπλεγμα τεχνητών νησίδων που δημιουργήθηκε στο Ντουμπάι και το μεγαλύτερο στον κόσμο. Το Palm Jumeirah ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2001 και κατοικήθηκε το 2006, ενώ σήμερα απαριθμεί περίπου 78.000 κατοίκους. Καταλαμβάνει έκταση 25.000 στρεμμάτων, ενώ διαθέτει ακτογραμμές μήκους 78 χιλιομέτρων. Στο νησί υπάρχουν 1.400 βίλες και 2.500 διαμερίσματα, με σήμα κατατεθέν το επτάστερο ξενοδοχείο Burj Al Arab.

Περιτριγυρισμένο από αμμώδεις παραλίες και επιβλητικούς φοίνικες, το Palm Jumeirah είναι ο πυρήνας της τουριστικής στρατηγικής ολόκληρου του Ντουμπάι. Μάλιστα, είναι τόσο σημαντική αυτή η τεχνητή νησίδα για τη χώρα, που υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 θα την καταστήσει τον πιο δημοφιλή προορισμό του κόσμου. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Mastercard’s Global Destination Cities Index, το Ντουμπάι καταλαμβάνει την τέταρτη θέση δημοφιλέστερου προορισμού στον κόσμο.

Το Palm Jebel Ali

Το Palm Jebel Ali έχει παρόμοιο σχήμα με το Palm Jumeirah, αλλά είναι περίπου 50% μεγαλύτερο. Ωστόσο, το 2008 ‒και επειδή και το Ντουμπάι επηρεάστηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση‒ οι κατασκευαστικές εταιρείες που ανέλαβαν την περάτωση αυτού του έργου πάγωσαν τις εργασίες, αφήνοντας το Palm Jebel Ali ημιτελές.

ουρανοξύστες στο Palm Jebel Ali

Το 2018 ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έχει αναλάβει τη δημιουργία του τεχνητού νησιού δήλωσε ότι «το Palm Jebel Ali είναι ένα “μακροπρόθεσμο” έργο που θα επανεξεταστεί κάποια στιγμή στο μέλλον».

Το Palm Deira

Ένα ακόμη σύμπλεγμα τεχνητών νησιών, η κατασκευή του οποίου τέθηκε σε αναστολή το 2008 λόγω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, τα νησιά Deira σχεδιαζόταν να γίνουν οκτώ φορές μεγαλύτερα από το Palm Jumeirah. Ωστόσο, παρά την παύση της κατασκευής, στο σύμπλεγμα των νησιών, στο νοτιοδυτικό τμήμα του βασικού έργου, δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο «νυχτερινό παζάρι», το Deira Night Souk.

Deira, Dubai

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νυχτερινή αγορά στον κόσμο, όπου μπορεί κανείς να ψωνίσει φαγητό, μπαχαρικά, ρούχα, υφάσματα, χειροτεχνίες, κοσμήματα, οικιακά σκεύη και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί.

Το σύμπλεγμα «The World Islands»

Όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά του, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νησιών που αντικατοπτρίζουν έναν χάρτη των ηπείρων της Γης. Η βασική ιδέα γύρω από αυτή την κατασκευή ήταν το θέμα κάθε νησιού να αντιστοιχεί και σε κάθε χώρα ή περιοχή.

World Islands Dubai

Το πρώτο νησί που κατασκευάστηκε ήταν της Γροιλανδίας, το οποίο δόθηκε στον Μίκαελ Σουμάχερ το 2006. Έκτοτε, το νησί του Λιβάνου έχει κατασκευαστεί και χρησιμοποιείται για εταιρικές εκδηλώσεις και πάρτι.

Πρόοδος σημειώνεται σε πολλά νησιά που αποτελούν το «Heart of Europe», όπως η Σουηδία, το Μονακό, οι Κάτω Χώρες, η Αγία Πετρούπολη και το νησί του μέλιτος. Επιπλέον, πολλές βίλες «Floating Seahorse» έχουν ολοκληρωθεί και διατίθενται προς πώληση.

Η κατασκευή των τεχνητών νησίδων

Η κατασκευή των τεχνητών νησίδων στο Ντουμπάι είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί. Για τη δημιουργία τους έχει χρησιμοποιηθεί άμμος, ώστε να δοθεί και το επιθυμητό σχήμα στα νησιά. Το Palm Jumeirah, συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε χωρίς τη χρήση σκυροδέματος ή χάλυβα ‒ μόνο εκατομμύρια κυβικά μέτρα βυθοκόρησης άμμου και τοπικά λατομείου.

Οι προκλήσεις στην κατασκευή περιλαμβάνουν διάβρωση και υγροποίηση. Επιπλέον, τα ρεύματα στον κόλπο ρέουν τώρα γύρω από τις δομές και διαβρώνουν την ακτή του Ντουμπάι σε μέρη που προηγουμένως δεν είχαν επηρεαστεί.

Δείτε πως κατασκευάστηκαν οι τεχνητές νησίδες στο Ντουμπάι μέσα από το βίντεο

Περισσότερα σε Ειδήσεις