«Δρομοκαΐτειο»: Πως θα βγει η βάρδια με ασφάλεια για όλους

Ελένη Θερμού: «Λιώσανε τα πόδια μας διαδηλώνοντας για τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!». Η νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας - Τομεάρχης στο «Δρομοκαΐτειο» μιλά για το εύρος των δυσκολιών και τις τραγικές ελλείψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά ιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς.

 

 

Της Φλώρας Κριεκούκη

Πως θα βγει η βάρδια με ασφάλεια για όλους -είναι η μόνη σκέψη που δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό όσων εργάζονται στο «Δρομοκαΐτειο» χρόνια πολλά, πάρα πολλά. Κι αυτό γιατί το «Δρομοκαΐτειο» παρότι είναι από τα πρώτα νοσηλευτικά ιδρύματα για την περίθαλψη των ψυχικά νοσούντων στην Ελλάδα (ιδρύθηκε πριν από 150 χρόνια ) εντούτοις δεν λαμβάνει την κρατική χρηματοδότηση που του αναλογεί, μήτε βάσει της ιστορικότητάς του, μήτε βάσει του τεράστιου έργου που επιτελεί στον τομέα της ψυχικής υγείας. Εκτός τις εισαγωγές για νοσηλεία, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία εξυπηρετούνται 2.500-3.000 άτομα ετησίως.

Τουναντίον μοιάζει να ψυχοραγγεί σε μια εποχή που καταγράφεται δραματική αύξηση του ποσοστού που υποφέρει από ψυχικές διαταραχές ή κάποια ψυχική ασθένεια.

Το «Δρομοκαΐτειο» δεν ανήκει αμιγώς στο Δημόσιο, είναι κληροδότημα. Η Διοίκηση ασκείται παγίως από Χιώτες και μόνο τα τελευταία 15 χρόνια περίπου, το Κράτος ορίζει Υποδιοικητή. Ο Διοικητής, τα τελευταία χρόνια είναι κοινός με το ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ. Έχει δικό του υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο δεν ανήκει στη 2η ΥΠΕ , οι υπηρεσίες ελέγχονται από το Δ.Σ. και μόνο το προσωπικό ανήκει στο Δημόσιο.

Ενδεικτικό της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το «Δρομοκαΐτειο», είναι το γεγονός ότι από το 2002-2003 που έγιναν μόνιμες προσλήψεις, φτάσαμε στο 2018 για να ξαναεγκριθεί ένας μικρός αριθμός προσλήψεων - μόλις 10- κι ύστερα μόνο επειδή ''έσκασε'' η πανδημία του κορονοϊού αναγκάσθηκε το υπουργείο Υγείας να προβεί στην πρόσληψη 30 επικουρικών νοσηλευτών και μικρού αριθμού άλλων ειδικοτήτων.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΌΧΙ ΜΟΝΙΜΩΝ.

 

Η κα Ελένη Θερμού νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας - Τομεάρχης, μέλος στο Σωματείο Εργαζομένων (με την ΑΣΥ) και δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο Δήμο Χαϊδαρίου μίλησε αποκλειστικά στο kedenews για τον εξαναγκασμό των πολιτών να πληρώνουν από την τσέπη τους για όλες τις υπηρεσίες υγείας που πρέπει να παρέχονται δωρεάν, για τις παλινωδίες των κυβερνήσεων επί 30 χρόνια τώρα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, την κατάρρευση της δημόσιας υγείας καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση που έχει καταντήσει επαίτης του κράτους.

'' Οι συνθήκες στο Ψυχιατρείο δεν είναι εύκολες. Τα τμήματα είναι πολύ μεγάλα αριθμητικά σε σχέση με τα πρότυπα της Ψυχιατρικής και ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια αναγκάζονται μόνο 2 άτομα να καλύπτουν τις βάρδιες αντί για 4, σε τμήματα που έχουν μέχρι και 35 κρεβάτια δύναμη, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να παρέχεται η πλήρης φροντίδα που χρήζει ο ψυχιατρικά άρρωστος με μεγάλη επικινδυνότητα.

Επίσης, το «Δρομοκαΐτειο» εφημερεύει εφάμιλλα με το ΨΝΑ Δαφνί, παρότι δεν είναι της ίδιας δυναμικότητας. Δέχεται λοιπόν ένα μεγάλο αριθμό νέων εισαγωγών σε κάθε εφημερία, οι περισσότερες εισαγγελικές εντολές, που φθάνουν τα 25-35 άτομα . Άρα το να αντιμετωπισθεί αυτός ο αριθμός περιστατικών και λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου είναι σχεδόν αδύνατο.

Μας έχουν κατά καιρούς αποδώσει σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους τρόπους με τους οποίους περιορίζουμε τους ασθενείς και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι κάτι που το επιλέγουμε ούτε το κάνουμε γιατί μας ευχαριστεί. Είναι στην ουσία λύσης ανάγκης- προστασίας πρωτίστως για να μην κάνουν οι ίδιοι κακό στον εαυτό τους. Με τη σχιζοφρένεια τα πάντα είναι απρόβλεπτα κι έχουν υπάρξει άπειρες φορές ατυχήματα στο διάστημα μέχρι να δράσει η φαρμακευτική αγωγή.

ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ

Τα μαθηματικά δεν λένε ψέματα

Αυτή τη στιγμή - που ο κόσμος πεθαίνει στις ΜΕΘ κι οι γιατροί από τη μία έως την άλλη άκρη της χώρας ουρλιάζουν απεγνωσμένα για στελέχωση, στο «Δρομοκαΐτειο» επικρατεί η ίδια απελπιστική εικόνα. Από τις 549 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού διαφόρων κατηγοριών, που προβλέπει ο Οργανισμός, κενές είναι οι 357!.

ΠΑΛΙΑ ΚΕΛΙΑ-ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ

Η ίδια εικόνα συναντάται σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Όπως ένα μεγάλο ζήτημα είναι κι η απουσία Τεχνικής Υπηρεσίας. Η κατάσταση είναι απελπιστική, πρέπει οπωσδήποτε να στελεχωθεί η υπηρεσία, αφενός για να διατηρούνται αξιοπρεπείς οι χώροι και αφετέρου για να αποκαθιστούνται οι ζημιές.

Άρα η λειτουργία του βρίσκεται κάτω από το όριο, ή καλύτερα κάτω από την πρέσσα ....

Κατά καιρούς έχουν ακουσθεί πολλά για τη Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, παρόλα αυτά οι δυνατότητες που έχουν δοθεί στο «Δρομοκαΐτειο», διαχρονικά, είναι λίγες κι έτσι δυστυχώς δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκείς δομές. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι σχεδόν ανύπαρκτη έτσι ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο η επιλογή να απευθυνθεί κάπου όταν το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό. Στέρησαν δηλαδή από τους πολίτες το δικαίωμα και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης να λαμβάνει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, την ώρα που καταγράφεται έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας, της κατάθλιψης, της χρήσης ουσιών κι άλλων πολλών ψυχολογικών διαταραχών.

Δεν δόθηκε επομένως στο Ψυχιατρείο η δυνατότητα να αναπτύξει την διακοινοτική σύνδεση επαρκώς, να βγαίνουν δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι από το στενό αυτό πλαίσιο και να εντάσσονται ομαλά στην κοινότητα.

Προτιμήθηκε όμως από τις κυβερνήσεις να δοθούν κίνητρα σε διάφορες ΜΚΟ που δεν είχαν την κατάλληλη εμπειρία και που η πορεία τους φανέρωσε ότι εξυπηρετούσε άλλους σκοπούς.

ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ-ΟΡΟΙ-ΤΡΟΧΗΛΑΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΣυμβασιούχοι ΟΑΕΔ, μαθητές για πρακτική άσκηση

Γενικότερα οι ελλείψεις είναι εμφανείς σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού. Καλύπτουμε κενά προσωπικού με συμβασιούχους του ΟΑΕΔ και άλλους που κάνουν την πρακτική τους. Τα παιδιά που έρχονται από αυτές τις σχολές, δεν έχουν ούτε την προϋπηρεσία, ούτε την εμπειρία για να αναλάβουν ένα τόσο δύσκολο κομμάτι. Συχνά παρατηρούμε το φαινόμενο, λόγω δυσκολίας κάλυψης της βάρδιας, τα ρεπό που οφείλονται στο προσωπικό να συσσωρεύονται υπερβολικά σε ετήσια βάση.

Η συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου

Η συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χαϊδαρίου είναι συνεχής διότι το Νοσοκομείο εμπλέκεται πολλές φορές σε περιστατικά που αφορούν κατοίκους, ενώ έχουν οργανωθεί με πρωτοβουλία του Δήμου ενημερωτικές ομιλίες , σεμινάρια για την πρόληψη και τη ψυχική υγεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου στηρίζουν ανάλογες πρωτοβουλίες του «Δρομοκαΐτειου». Δεν μπορούν όμως οι Δήμοι να στηρίξουν ολοκληρωτικά δομές υγείας, γιατί λόγω υποχρηματοδότησης θα πρέπει να μετακυλήσουν το κόστος στους πολίτες, για να ανταπεξέλθουν.

ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ-ΛΕΥΚΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ

Οι καραντίνες και η δυσκολία της διαπραγμάτευσης

Οι ψυχικά ασθενείς δεν μπορούν να τεθούν σε καραντίνα τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα όπως η υπόλοιπη κοινωνία, ούτε να καταλάβουν το μέγεθος της επικινδυνότητας, χρήζουν ιδιαίτερου χειρισμού διαπραγμάτευσης από το να φορέσουν για παράδειγμα μια μάσκα μέχρι το να εμβολιασθούν.

Πάντως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ως προς τα κρούσματα, παρά την έλλειψη υγειονομικού υλικού. Να αναφερθεί εδώ ότι όταν ξέσπασε η πανδημία το Νοσοκομείο αναγκάσθηκε να ράψει δικές του μάσκες λόγω της μεγάλης καθυστέρησης αποστολής υγειονομικού υλικού.

Ο τομέας δεν έχει «ανταποδοτικότητα»

Οι κυβερνήσεις πάντα βλέπουν αριθμούς και «ανταποδοτικότητα». Και κακά τα ψέματα οι ψυχικά ασθενείς δεν έχουν ανταποδοτικότητα. Αυτή σίγουρα είναι μια παράμετρος που μπαίνει στο ζύγι και οδηγεί σε αποφάσεις από πλευράς της Πολιτείας που επιβραδύνουν την αναβάθμιση των Ψυχιατρικών Κλινικών της χώρας. Επί της πράξης δηλαδή δεν γίνεται τίποτα. Αντιθέτως για πολύ μεγάλο διάστημα επεξεργαζόταν το κλείσιμο των ψυχιατρίων, θέμα το οποίο δεν έχει λήξει, ενώ θα έπρεπε να αναπτυχθεί το σύστημα υγείας καλύτερα σε όλες τις βαθμίδες περίθαλψης.

Οι νοοτροπίες που δεν ξεριζώνονται εύκολα

Τα ψυχιατρεία δεν είναι φυλακές. Οι βασανισμένοι αυτοί άνθρωποι δεν είναι εγκληματίες. Η κοινωνία ακόμα έχει τον φόβο και τον δισταγμό στα μάτια. Δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση και μάλιστα όταν καταφέραμε να ανοίξουμε τον Ξενώνα στον Κορυδαλλό συνέβη το εξής εξωφρενικό: Έφεραν την Αστυνομία γιατί ο κόσμος νόμιζε ότι ξαφνικά θα βγουν οι άρρωστοι στους δρόμους, θα γίνει εγκληματική η περιοχή ή ότι θα πέσουν οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή κι άλλα τέτοια τραγελαφικά. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η ψυχική αρρώστια δεν επιλέγεται και δεν κολλάει.

Η αντιμετώπιση λοιπόν των πληγών της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα άλλα και Ε.Ε, με ''τραυμαπλάστ'' φανερώνει πολλά και για το statous απέναντι στο πρόβλημα. Κοινώς το υποτιμά.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ

Η προχειρότητα δεν σώζει ζωές

Και σαν να μην έφθανε το γεγονός ότι το Νοσοκομείο υπολειτουργεί κάτω από το όριο, μια ωραία πρωία, και χωρίς καμία προετοιμασία, οι αρμόδιοι όρισαν να λειτουργήσει στο Δρομοκαίτειο εμβολιαστικό κέντρο -που στην αρχή- όπως τους ενημέρωσαν - θα είναι μόνο για τις ανάγκες του ίδιου του προσωπικού -αλλά μετά θυμήθηκαν ότι θα εξυπηρετεί και τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και συγκεκριμένα τις ηλικίες 85 και άνω.

Έτσι με την προχειρότητα στο μεγαλείο της , όπως έγινε και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, στήθηκε στο «Δρομοκαΐτειο» εμβολιαστικό κέντρο χωρίς βέβαια να υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Για την ακρίβεια υπάρχουν μόνο 2 παθολόγοι στο Νοσοκομείο που επωμίσθηκαν όλο το βάρος και μόλις πρόσφατα επέστρεψε -κατόπιν δικών μας πιέσεων- στο δυναμικό μια τρίτη παθολόγος .

Το ιατρικό προσωπικό ακολουθεί σωστά τα πρωτόκολλα ως οφείλει, δηλαδή παίρνει το ιστορικό των πολιτών που προσέρχονται για τον εμβολιασμό, τους παρακολουθεί για τυχόν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, πάντα όμως παίζοντας με τη φωτιά διότι δεν είναι Γενικό Νοσοκομείο όπου υπηρετούν όλες οι ειδικότητες.

ΑΙΘΟΥΣΑ-ΙΑΤΡΕΙΟΥ-ΚΑΡΕΚΛΕΣ

Κράτα μικρό καλάθι

Σύμφωνα με την τελευταία εντολή του Υπουργείου, και κατόπιν διαμαρτυριών και πιέσεων από πλευράς του Νοσοκομείου, το «Δρομοκαΐτειο» θα βγει από τη λίστα των εμβολιαστικών κέντρων στις 22 Φλεβάρη, δηλαδή μόλις ολοκληρωθεί η 2η δόση για τους ηλικιωμένους, αλλά επειδή το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι έτοιμο να μας ''καταπιεί '' - κράτα μικρό καλάθι - όπως λέει κι ο σοφός λαός.

Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά που περιμένουμε 35 χρόνια

Λιώσανε τα πόδια μας διαδηλώνοντας για τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Οι άνθρωποι που αγαπούν και επέλεξαν να υπηρετήσουν τον τομέα της Υγείας διεκδικούν με σθένος την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά 35 χρόνια τώρα. Τώρα γίνεται μια εκτενής συζήτηση όμως το ζητούμενο είναι να ενταχθούν όλοι όσοι εργάζονται στους χώρους υγείας κι όχι μόνο οι υγειονομικοί. Δεν έχει σημασία δηλαδή το τι γράφει το πτυχίο σου αλλά το πόσα καθημερινά προσφέρεις στο δύσκολο χώρο της υγείας από το πόστο σου.''

Να αναφερθεί εδώ ότι μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την ένταξη των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.Συγκεκριμένα, η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν το κράτος θα διαθέτει πιο πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημικής κρίσης.

Η πρόταση της αρμόδιας 10μελούς επιτροπής με επικεφαλής τον γιατρό πνευμονολόγο – εντατικολόγο Παναγιώτη Μπεχράκη προβλέπει στο πόρισμά της την ένταξη στο ειδικό καθεστώς όλων των εργαζομένων (γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού προσωπικού), ανεξάρτητα από το εάν διαθέτουν ή όχι υγειονομική ιδιότητα.

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις