Δωρεάν γρήγορα τεστ σε 1.000.000 εργαζομένους

Το μέτρο αφορά απασχολουμένους επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 20 ατόμων – Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν όσοι και όσες επιθυμούν να εξεταστούν για Covid-19 χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη

Τη δυνατότητα πραγματοποίησης δωρεάν ελέγχων (rapid tests) για κορονοϊό, μετά από επιλογή, έως και δύο φορές κάθε μήνα, σε περίπου 1.000.000 εργαζομένους μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται βάσει του προσωπικού τους, έδωσε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η «kedenews» αναλύει το μέτρο που λήφθηκε πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο των καταβαλλόμενων προσπαθειών για τον έλεγχο της πανδημίας και παρουσιάζει ποιοι είναι οι μισθωτοί που μπορούν να κάνουν τεστ χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να διαπιστώσουν εάν έχουν προσβληθεί από τον Covid-19.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, ανακοίνωσε ότι το κράτος αναλαμβάνει, πλέον, το κόστος της διενέργειας ελέγχων (rapid tests) σε επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων. Το σχετικό πρόγραμμα άρχισε ήδη να υλοποιείται από τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ποιοι, όμως, μισθωτοί μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid tests; Όπως έχει γίνει γνωστό από τους πολιτικούς επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αίτημα διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού (rapid test) μέχρι και δύο φορές τον μήνα, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε και έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία, μπορούν να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό άνω των 20 υπαλλήλων, συνολικά.

Στόχος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι να εντατικοποιηθούν τα τεστ σε επιχειρήσεις όπου λόγω του αριθμού των εργαζομένων προκαλείται συγχρωτισμός του προσωπικού και κατ’ επέκταση αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης. Για τον λόγο αυτόν, το μέτρο που λήφθηκε πρόσφατα, έρχεται σε συνέχεια των άλλων πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως είναι η υποχρεωτική τηλεργασία -όπου αυτή μπορεί να παρασχεθεί-, οι άδειες ειδικού σκοπού και η εντατικοποίηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Η διαδικασία

Για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ελέγχων, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, τα «βήματα» που πρέπει να ακολουθήσουν οι μισθωτοί έχουν ως εξής:

  1. Κατ’ αρχάς, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι τη «Φόρμα Αίτησης Δωρεάν Ελέγχου για Covid-19», εισερχόμενοι στην Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr) και συγκεκριμένα στη διεύθυνση https://ergasia.testing.gov.gr/ συμπληρώνοντας τον ΑΦΜ τους.
  2. Στη συνέχεια, γίνεται επαλήθευση από το σύστημα ότι είναι εργαζόμενοι σε επιχείρηση άνω των 20 υπαλλήλων, μέσω διασύνδεσης με το Π.Σ. Εργάνη.
  3. Σε περίπτωση επιτυχούς επαλήθευσης του ΑΦΜ του εργαζομένου, θα εμφανίζεται από το σύστημα αυτόματα και ο ΑΦΜ του εργοδότη τους.
  4. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πρέπει να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα πεδία: το όνομα, το επώνυμο και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους.
  5. Αμέσως μετά γίνεται επαλήθευση με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο του αιτούντος.
  6. Μετά την επαλήθευση ο/η εργαζόμενος/η συμπληρώνει τον Ταχυδρομικό Κώδικα της περιοχής του/της σε σχέση με το κέντρο ελέγχου που τον/την εξυπηρετεί, καθώς και την ηλικία του.
  7. Τέλος, μετά την πραγματοποίηση των προηγούμενων «βημάτων», ο εργαζόμενος μπορεί να προχωρήσει στην υποβολή του ψηφιακού αιτήματος.

Σημειώνεται ότι η επιλογή των εργαζομένων, βάσει των οδηγιών που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα γίνεται πάντοτε ανάλογα με τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ.

SMS

Εφόσον o εργαζόμενος επιλεγεί για να πραγματοποιήσει δωρεάν έλεγχο για Covid-19, θα λάβει στη συνέχεια στο κινητό του τηλέφωνο (στον αριθμό δηλαδή τον οποίο έχει δηλώσει στη φόρμα) μήνυμα SMS με την ημέρα, την ώρα και τη διεύθυνση του κέντρου ελέγχου στο οποίο θα πρέπει να μεταβεί για το τεστ.

Την ημέρα της εξέτασης, όταν παρουσιαστεί στο κέντρο ελέγχου το οποίο του έχει γνωστοποιηθεί, θα πρέπει να παρουσιάσει το σχετικό SMS που έλαβε, στο υγειονομικό προσωπικό, για να εξεταστεί κατά προτεραιότητα. Είναι απαραίτητο ο εργαζόμενος κατά την προσέλευσή του να γνωρίζει τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του. Ο ΑΜΚΑ θα του ζητηθεί για τη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων του. Αν δεν διαθέτει ΑΜΚΑ, θα του ζητηθεί κάποιος άλλος ταυτοποιητικός αριθμός (όπως, για παράδειγμα, ο αριθμός του διαβατηρίου του).

Πώς θα μετακινηθούν νόμιμα

Πώς, όμως, όσοι επιλεγούν για δωρεάν τεστ θα μετακινηθούν νόμιμα εκτός της περιοχής τους; Το SMS που αποστέλλεται στο κινητό του εργαζομένου που έχει επιλεγεί για rapid test υπέχει θέση δικαιολογητικού μετακίνησης την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού. Η εξέταση, μάλιστα, συνιστά λόγο δικαιολογημένης απουσίας από την εργασία για τουλάχιστον τρεις ώρες.

Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιούνται περισσότερα από 45.000 χιλιάδες τεστ καθημερινά από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και επιδιώκεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά. Συνολικά τα κέντρα ελέγχου ανέρχονται σε 386.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη απευθύνει έκκληση σε όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Παράλληλα, οι αρμόδιοι έχουν συστήσει και προς τους εργοδότες να ενημερώσουν και να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους για αυτή τη σημαντική προσπάθεια που θα συμβάλει στον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους και θα βοηθήσει τους ειδικούς να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Επιχειρήσεις με λιγότερο προσωπικό

Μέχρι στιγμής, το μέτρο των δωρεάν, μετά από επιλογή, τεστ για τον κορονοϊό ισχύει για τις επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 20 απασχολουμένων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει γνωστοποιηθεί ότι για όσους απασχολούνται σε εταιρείες με λιγότερους από 20 εργαζομένους υπάρχει πάντα η δυνατότητα εγγραφής τους στην πλατφόρμα testing.gov.gr.

**Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Ειδήσεις