Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού

Πάνω από 500 κρούσματα κορονοϊού καταγράφει την περίοδο του Ιουλίου με βάση και τη χθεσινή καταμέτρηση του ΕΟΔΥ η Ελλάδα, καθώς πριν τη λήξη του μήνα όπου άνοιξε η τουριστική περίοδος έχουν προσμετρηθεί 535 μολύνσεις.

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής εικόνας – όχι μόνο για τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά - αλλά και διότι πρόκειται για μητροπολιτικές περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και συνεπώς με μεγαλύτερη πιθανότητα έκθεσης σε συγχρωτισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Αττική έχουν εντοπιστεί από την αρχή του Ιουλίου 192 κρούσματα. Η έντονη κυκλοφορία του κορονοϊού και η επίπτωσή του στον πληθυσμό αποτυπώνεται και στα στοιχεία των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αναφοράς του λεκανοπεδίου. Εχθες νοσηλεύονταν τουλάχιστον 41 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τόσο σε απλές κλινικές όσο και σε Μονάδες. Δύο εβδομάδες νωρίτερα οι νοσηλευόμενοι με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν οι μισοί (21). Μέσα σε 15 ημέρες, από τις 14 έως τις 29 Ιουλίου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου διπλασιάστηκαν.

Παραμένουν ωστόσο χαμηλά οι αριθμοί που αφορούν τις διασωληνώσεις – χθες ήταν 5 ασθενείς ενώ στο μέσο του Ιουλίου οι διασωληνωμένοι ήταν 7. Αυτό κατά τους ειδικούς αποδίδεται στο ότι πλέον είναι ολοένα και νεότεροι όσοι μολύνονται και νοσούν, γεγονός που δεν τους οδηγεί εύκολα σε σοβαρή νόσηση ούτε σε ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη μέχρι χθες οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία αναφοράς της πόλης έφταναν τους 21.

Μεμονωμένα κρούσματα που κρατούν σε εγρήγορση τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές που αγωνιούν μήπως δημιουργήσουν συρροές κρουσμάτων, εντοπίζονται το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου στην Καστοριά, την Κοζάνη, το Κιλκίς, την Ημαθία, την Πιερία, την Πέλλα, τη Χαλκιδική, την Ξάνθη, τη Ροδόπη και την Καβάλα. Στις περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης είχαν δημιουργηθεί δυνατές επιδημικές εστίες, οι οποίες πλέον έχουν ελεγχθεί και δίνουν μεμονωμένα κρούσματα στην αποδρομή τους. Προβληματισμός υπάρχει και για την Καβάλα, η οποία ήταν ελεύθερη κορονοϊού επί μακρόν και μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του κρίσιμου μήνα κατέγραψε αρχικά 1 κρούσμα, στη συνέχεια άλλο ένα και πλέον αριθμεί 14. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν ελέγχους και ιχνηλατήσεις στην περιοχή με ζητούμενο τη διακοπή της κυκλοφορίας του κορονοϊού.

Περισσότερα σε Ειδήσεις