Αξιολόγηση άλλου τύπου για τους δημοτικούς υπαλλήλους ζητούν οι συνδικαλιστές

Ξεχωριστή αξιολόγηση στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητούν συνδικαλιστικά σωματεία του χώρου

Συνδικαλιστές προερχόμενοι από την αριστερά και το ΚΙΝΑΛ υιοθετούν πλέον την θέση της ΑΔΕΔΥ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν επισημάνει από την αρχή ότι ο νόμος της Όλγας Γεροβασίλη 4369/2016 χρειάζεται αλλαγές σχετικά με την αξιολόγηση των εργαζομένων στους δήμους της χώρας.

του Γιώργου Μανουσακάκη

Ειδικότερα όπως αναφέρει στην KEDENEWS το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ, αντιπρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ και πρόεδρος των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων Βασίλης Πολυμερόπουλος «δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο σύστημα στους δήμους με το υπόλοιπο δημόσιο γιατί οι δήμοι έχουν χιλιάδες εργαζόμενους σε ευαίσθητες υπηρεσίες όπως καθαριότητα, πράσινο, κοιμητήρια και οδοποιία που είναι κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ σε αντίθεση με αυτούς των υπουργείων που είναι οι περισσότεροι κατηγορίας ΔΕ. »

Μάλιστα ο κ. Πολυμερόπουλος υπογραμμίζει ότι ειδικά αυτοί οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτούς τους τομείς δεν μπορούν να αξιολογηθούν με βάση το συγκεκριμένο νόμο αφού δεν μπορεί να μετρηθεί σωστά η απόδοση τους, όπως γίνεται με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Αξιολόγηση δύο ταχυτήτων

Η ΑΔΕΔΥ εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια που ξεκίνησε να εφαρμόζεται η αξιολόγηση του δημοσίου με βάσει τον νόμο 4369/2016 έχει κηρύξει αποχή. Ωστόσο σήμερα στο δημόσιο επικρατεί μια ιδιότυπη κατάσταση. Λόγω των τιμωρητικών διατάξεων που προέβλεπε ο νόμος Γεροβασίλη οι πτυχιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή κατηγορίας ΠΕ, προχώρησαν στην αξιολόγηση τους προκειμένου να μπορούν να προαχθούν.

Σε αντίθεση πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ, δηλαδή δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δεν μπαίνουν στην διαδικασία της αξιολόγησης αφού δεν υπάρχει γι αυτούς προοπτική ανέλιξης στην ιεραρχία. Με λίγα λόγια ακολουθούν την προτροπή της ΑΔΕΔΥ για αποχή από την διαδικασία της αξιολόγησης. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών κατήργησε τις τιμωρητικές διατάξεις για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν επιθυμούν να αξιολογηθούν.

Το υπουργείο

Οι συνδικαλιστές όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στους Ο.Τ.Α.» περιμένει την άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση υπ΄ αριθμ.: 22480/8-6-2016 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 2325/27-7-20216) «Σύσταση και Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης» με αντικείμενο «την εξειδίκευση και προσαρμογή των διατάξεων του Ν.4369/2016 στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας και τη διατύπωση προτάσεων τυχόν αναγκαίων ειδικών ρυθμίσεων», στην οποία συμμετέχει με εκπρόσωπό της και η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., προκειμένου μέσα από διάλογο να κατασταλάξουμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης που αναβαθμίζει τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. και θα δίνει εφόδια στον εργαζόμενο για να διεκπεραιώνει την εργασία του.

Ένα σύστημα απλό και κατανοητό που δεν θα αποτελεί έναν ακόμη γραφειοκρατικό βραχνά, αλλά ένα κίνητρο για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Μάλιστα όπως τονίζει και ο κ. Πολυμερόπουλος για το ίδιο θέμα έχει γίνει προ μηνών συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών όπου ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει θετικός προκειμένου το θέμα της διαφορετικής αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων να τεθεί σε επιτροπή προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις