Δημήτρης Ψαριανός: Πέθανε ο «ερωτικός» τραγουδιστής

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο «Μεγάλος Ερωτικός» ερμηνευτής

Θρηνεί η ελληνική μουσική σκηνή, καθώς χθες έχασε τον Δημήτρη Ψαριανό σε ηλικία 72 ετών. Πρόκειται για έναν από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες, που άφησε κληρονομιά στην ιστορία της ελληνικής μουσικής μοναδικές ερμηνείες.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Ψαριανός

Ο Δημήτρης Ψαριανός γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1948 στην Πρέβεζα και σπούδασε τραγούδι και κιθάρα.

Το 1972 ερμήνευσε τα τραγούδια του «Μεγάλου Ερωτικού» του Μάνου Χατζιδάκι μαζί με τη Φλέρη Νταντωνάκη, κάνοντας πιο πλούσιο το ελληνικό πεντάγραμμο. Τραγούδια που δεν σταμάτησε να ερμηνεύει μέχρι και στις τελευταίες του εμφανίσεις.

Μάλιστα, ο μεγάλος ποιητής της ελληνικής μουσικής, Μάνος Χατζιδάκις, είχε αναφέρει σε δήλωσή του για τον «Μεγάλο Ερωτικό»:

«Ο Μεγάλος Ερωτικός δεν φοράει γραφικά τοπικά ρούχα. Φοράει τα δικά του, που συνθέτουν δύσκολους συνδυασμούς ήχων, ανάλαφρων χρωμάτων και ποιητικών ονείρων. Δεν περιέχει μηνύματα που εύκολα τα σβήνουν οι βροχές, δεν αντιστέκεται.

Η σειρά που ακολουθούν τα ποιήματα αυτά των Ελλήνων ποιητών σχηματίζει έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών, μια λειτουργία για τον Μεγάλο Ερωτικό – κάτι σαν τους εσπερινούς αγίων σε ερημοκκλήσια μακρινά με τη συμμετοχή φανταστικών αγγέλων, εραστών, παρθένων και εφήβων. Είναι μια λιτανεία περίεργη, όμως και τόσο φυσική, στην εσωτερική κι απόκρυφη ζωή μας.

Τα τραγούδια αυτά δεν είναι αισθησιακά. Λειτουργούν πέρ’ απ’ την πράξη, στο βαθύ αίσθημα που χαρακτηρίζει οποιαδήποτε σχέση, κάθε μορφής, αρκεί να περιέχει τις προϋποθέσεις γι’ ανθρώπινη επικοινωνία».

Το 1980 ερμήνευσε με τη μαγευτική φωνή του τον κύκλο τραγουδιών «Τα ερωτικά», σε μουσική του Χρήστου Γκάρτζου και ποίηση Πάμπλο Νερούδα, σε ελεύθερη απόδοση Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Στην πορεία της καλλιτεχνικής του πορείας ο Δημήτρης Ψαριανός συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και ο Σάκης Τσιλίκης.

Περισσότερα σε Ειδήσεις