Δίκη Χρυσής Αυγής: Στο προσκήνιο η απόφαση για τις φυλακίσεις

Τις επόμενες ώρες η τελική απόφαση

Σήμερα το πρωί ξεκινά η πορεία προς την απόφαση του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής, καθώς με την έναρξη της διαδικασίας θα υποβάλει την πρότασή της η εισαγγελέας για το ποιοι πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους και ποιοι μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Η περίπτωση του Γιάννη Λαγού

Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στον καταδικασμένο σε κάθειρξη 13 ετών ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό κινείται η διαδικασία μέσω του Εισαγγελέα Εφετών (Εκτέλεση Ποινών) και του Αρείου Πάγου για την διαβίβαση του διατακτικού του δικαστηρίου στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας του προκειμένου να συλληφθεί.

Για τη σύλληψη του βουλευτή απαιτείται άρση ασυλίας του αποκαλούμενου απαραβίαστου, αίτημα που θα κριθεί μέσω των διαδικασιών του Κοινοβουλίου. Με την αποστολή του φακέλου με το διατακτικό του δικαστηρίου στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κινούνται οι διαδικασίες της νομικής επιτροπής που θα εξετάσει το αίτημα των ελληνικών αρχών για τον Γιάννη Λαγό και ακολουθεί η συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του Σώματος.

Η διαδικασία αναμένεται μακρά και με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο Κανονισμός προβλέπει άρση ασυλίας σε περιπτώσεις τελεσίδικης (δηλαδή δευτεροβάθμιου δικαστηρίου) καταδίκης.

Περισσότερα σε Ειδήσεις