Διεθνής Διαφάνεια: Πρόοδος για την Ελλάδα-οι μεταρρυθμίσεις μειώνουν τη διαφθορά

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν θετικό αντίκτυπο στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Η  Ελλάδα περιλαμβάνεται στις 26 χώρες που έχουν βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις τους από το 2012, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.

 

 

Η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες, ανήκει στην έκθεση  της οργάνωση στα θετικά παραδείγματα κρατών που βελτίωσαν σταδιακά τη θέση τους. Σε μια σκάλα μέτρησης από το μηδέν, που σημαίνει ότι μια χώρα θεωρείται απολύτως διεφθαρμένη, και εκατό, που θεωρείται απολύτως «καθαρή», η Ελλάδα από το 2012 έχει βελτιώσει τη θέση της και σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του 2020 συγκεντρώνει 50 μονάδες. Ένας από τους λόγους, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν για να εξισορροπήσουν τα μέτρα λιτότητας.

«Έχουμε διαπιστώσει στο πέρασμα πολλών χρόνων που καταρτίζουμε το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς ότι ορισμένες χώρες έκαναν προόδους, όπως η Ελλάδα, η Μυανμάρ, ο Ισημερινός» επισημαίνει ο Έρκσον. «Αλλά την ίδια ώρα έχουμε περιπτώσεις που πάνε προς την αντίθεtη κατεύθυνση, όπως ο Λίβανος, το Μαλάουι και η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Όσο πιο δημοκρατική είναι μια κοινωνία, τόσο πιο ικανή είναι να πατάσσει τη διαφθορά. Διαπιστώνουμε επίσης ότι ορισμένες χώρες υπονομεύουν την ελευθερία γνώμης, δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό βλάπτει επίσης την ικανότητα πάταξης της διαφθοράς».

Η Δανία και η Νέα Ζηλανδία συνέχισαν να βρίσκονται στην κορυφή του Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά (CPI), αμφότερες με 88 βαθμούς, ενώ η Συρία, η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν εξακολουθούν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Η Ντέλια Φερέιρα Ρούμπιο, η οποία προεδρεύει της παγκόσμιας αυτής οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών, δήλωσε πως η πανδημία της Covid-19 αποτελεί επίσης μια κρίση διαφθοράς.

«Η περασμένη χρονιά έθεσε σε δοκιμασία κυβερνήσεις όσο καμιά άλλη στη μνήμη και οι κυβερνήσεις με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς υπήρξαν λιγότερο ικανές να ανταποκριθούν στην πρόκληση», ανέφερε η Ντέλια Φερέιρα Ρούμπιο σε δήλωσή της.

Η Διεθνής Διαφάνεια σημείωσε πως η Ουρουγουάη, η οποία έχει την υψηλότερη βαθμολογία στη Λατινική Αμερική, επενδύει πολύ στην υγειονομική περίθαλψη, κάτι που βοήθησε την απάντησή της στην Covid-19, ενώ το Μπανγκλαντές, που βρίσκεται σε χαμηλή θέση στον κατάλογο, είδε τη διαφθορά να ανθίζει στη διάρκεια της πανδημίας.

Η οργάνωση αναφέρει επίσης πως οι χώρες με περισσότερη διαφθορά είχαν τη χειρότερη επίδοση όσον αφορά το κράτος δικαίου στη διάρκεια της κρίσης, περιλαμβανομένων των Φιλιππίνων, όπου η απάντηση στην Covid-19, υπογραμμίζει η οργάνωση, σήμανε μεγάλες επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου.

Περισσότερα σε Ειδήσεις