Δερμιτζάκης: Τα κρούσματα θα είναι υψηλά μέχρι τα μέσα Ιουνίου

Ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, παρέθεσε τις εκτιμήσεις του για την πορεία της πανδημίας και των μεταλλάξεων στην χώρα κάνοντας λόγο για υψηλό αριθμό κρουσμάτων μέχρι και τα μέσα Ιουνίου

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών έχουν καταγραφεί σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, όπως υποστήριξε ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε ότι η ανοσία της αγέλης αφορά τη μετάδοση, όχι την πίεση στο σύστημα υγείας. «Αν εμβολιάσουμε περισσότερο τους ανθρώπους που είναι πιο ενεργοί στην κοινωνία, δηλαδή τους νέους αντί για τους ηλικιωμένους, ίσως πετυχαίναμε καλύτερο αποτέλεσμα, όσον αφορά τη μετάδοση», εκτίμησε.

Τα κρούσματα, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι υψηλά μέχρι τα μέσα Ιουνίου. «Αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα.», τόνισε.

«Αν πέσουν τα κρούσματα οι εμβολιασμένοι μπορούν να μην φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους»

Σχετικά με τις ελευθερίες των εμβολιασμένων και το αν θα μπορούσαν να βγάλουν τις μάσκες ο καθηγητής είπε ότι «αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρσι το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους.»

Επεσήμανε, δε, ότι με τα επίπεδα κρουσμάτων που έχουμε τώρα στην Ελλάδα δε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα. Επίσης, ξεκαθάρισε πως θα αργήσει κι αυτό αν δεν εμβολιαστούν όλοι.

Ο κ. Δερμιτζάκης διευκρίνισε πως «οι ελευθερίες των εμβολιασμένων δεν είναι μόνο συνάρτηση του ‘κάνω το εμβόλιο’, είναι και συνάρτηση του πώς κυκλοφορούν τα κρούσματα. Αυτό το μικρό ποσοστό πιθανής ασθένειας, αλλά και μετάδοσης του ιού, κάνει τον εμβολιασμένο πιο ευαίσθητο και πιο μεγαλοσυμμέτοχο στη μετάδοση.»

Ο ίδιος ανέφερε πως για να μπορούν οι εμβολιασμένοι να δουν χαλαρώσεις στα μέτρα θα πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Στην περίπτωση όμως που ο εμβολιασμένος μολυνθεί από τον ιό, δεν θα νοσήσει σοβαρά ενώ ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις»

Όσον αφορά τις νέες μεταλλάξεις και τα ποσοστά ανθεκτικότητας και μεταδοτικότητας τους στα εμβόλια, ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι γενικότερα υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, όμως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσίας.

«Υπάρχει η ανοσία που έχει σχέση με τα αντισώματα και η κυτταρική ανοσία. Έχει φανεί από μελέτες ότι η κυτταρική ανοσία δεν επηρεάζεται από καμία μετάλλαξη. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις.», επεσήμανε.

Περισσότερα σε Ειδήσεις