Δασικές Πυρκαγιές: Ο σχεδιασμός του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά

Με αρνητικό ρεκόρ στις πυρκαγιές δασικών εκτάσεων ξεκινά η φετινή θερινή περίοδος, καθώς ήδη τον Μάιο έχουν καταγραφεί ήδη δεκαεπτά πυρκαγιές σε σχέση με τις έξι που είχαν εκδηλωθεί με τον ίδιο μήνα πέρυσι..

Της Μαρίας Θαλασσινού

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ενώ υποστηρίζει ότι υπάρχει ετοιμότητα με τα εναέρια μέσα, παραδέχεται ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την πρόβλεψη και τον συντονισμό απαιτεί συμπλήρωση, προκειμένου να μειώνεται το εύρος της καταστροφής. Πάντως, ήδη έχουν προσληφθεί 2.500 εποχιακοί, oι οποίοι είναι ήδη στα πόστα τους. Ενώ, για να επουλώσει τις πληγές στον δασικό πλούτο το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόκειται να αξιοποιήσει την χρηματοδότηση των 79.365.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η έξαρση των πυρκαγιών τον Μαΐο είναι κάτι που προβληματίζει το επιτελείο Χαρδαλιά. Ο ίδιος υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι ενώ ο Ν. 4662/2020 περιλαμβάνεται ο όρος του «επαπειλούμενου κινδύνου», που επιτρέπει να τρέξει γρήγορα ο γραφειοκρατικός μηχανισμός σε περίπτωση επικείμενης φυσικής καταστροφής, παραδέχεται ότι εκλείπει η πρόβλεψη για λειτουργία μηχανισμού πρόβλεψης πριν το ξέσπασμα της καταστροφής είτε φυσικής είτε υγειονομικής και συντονισμού μετά το ξέσπασμά τους.

Ενισχύεται η πρόβλεψη φυσικών καταστροφών

«Μέσα στον Ιούνιο- θα έρθουμε στη Βουλή για να συμπληρώσουμε, να τροποποιήσουμε τον Ν. 4662/2020, προσθέτοντας μηχανισμούς, κέντρα τα οποία είναι πολύ απαραίτητα και που αφορούν και στο forecasting και στο monitoring, που αφορά στη διαχείριση των κρίσεων, των φυσικών καταστροφών, των υγειονομικών κινδύνων και των ευαίσθητων δομών μας», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς απαντώντας στη σχετική ερώτηση της Χαράς Καφαντάρη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτριας τομεάρχη για θέματα πολιτικής προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι «έχει ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός από τις αρχές Μαρτίου σε σχέση με την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «προετοιμαζόμαστε επιμελώς με σχέδιο, με πασιφανές και έκδηλο ενδιαφέρον, αλλά και αγωνία για την περίοδο αυτή, κατά την οποία οι φωτιές έχουν ήδη γράψει ένα ρεκόρ σε σχέση με την εποχή και σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα».

Με πεπαλαιωμένο στόλο η νέα αντιπυρική περίοδος

«Η επικινδυνότητα δασικών πυρκαγιών τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας, όσο και στην Ελλάδα, είναι πολύ αυξημένη και λόγω κλιματικής αλλαγής», ανταπάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη υπενθυμίζοντας ότι «το 2020 τέλειωσε με αριθμό ρεκόρ δεκαετίας δασικών πυρκαγιών, αφού σημειώθηκαν 11.799 πυρκαγιές». «Το 2021 συνεχίζει ακάθεκτο δείχνοντας τα δόντια του, με πολλά δασικά συμβάντα», τόνισε η Χ. Καφαντάρη προειδοποιώντας για τους κινδύνους στον φυσικό και όχι μόνον πλούτο της χώρας μας, γιατί όπως είπε ο διαθέσιμος εναέριος στόλος για την πυρόσβεση είναι «πεπαλαιωμένος».

Τι περιλαμβάνει ο εναέριος στόλος την φετινή αντιπυρική περίοδο

Απαντώντας στις επικρίσεις Καφαντάρη, ο Ν. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι:

«ο μέγιστος αριθμός των διαθέσιμων μέσων του εθνικού εναέριου στόλου παραμένει ο ίδιος, με τα όποια προβλήματα: Εννέα CL-215 Καναντέρ, πέντε CL-415, δεκαεννέα PZL». «Η ανάπτυξή τους με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου θα γίνεται ανάλογα με τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες -ήδη προχωράει αυτό, ήδη είναι σε σταδιακή ετοιμότητα- αλλά και των επιχειρησιακών απαιτήσεων κινητοποίησης και θα υλοποιηθεί έως τα μέσα με τέλος Ιουνίου», δεσμεύτηκε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος παρέθεσε ότι στην διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται τρία (3) Καναντέρ CL-215 στην Ανδραβίδα, δύο (2) Καναντέρ CL-215 στην Αγχίαλο, τέσσερα (4) Καναντέρ CL-215 που θα επιχειρούν από τη μητρική τους βάση στην Ελευσίνα. Επίσης, τα δύο (2) τα νεότερα Καναντέρ CL-415 προβλέπεται να επιχειρούν από την Ελευσίνα και τρία (3) τα νεότερα Καναντέρ CL-415από τη μητρική τους βάση στη Θεσσαλονίκη.

Από ένα ζεύγος PZL σε Τατόι -αυτό που ουσιαστικά θα κάνει τις επιτηρήσεις- σε Ανδραβίδα, στη Ζάκυνθο, στο Άκτιο, στη Λαμία, στη Μυτιλήνη, στην Καβάλα, στην Κεφαλλονιά, στην Κέρκυρα και τρία σκάφη στην Καλαμάτα.

Επίσης, στην διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι τρία (3) Σινούκ, εκ των οποίων δύο στα Μέγαρα, ένα στη Ρόδο, καθώς και τα δύο (2) Super Puma του Πυροσβεστικού και τα τρία (3) BK, τα οποία χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις επιτήρησης, συντονισμού, μεταφοράς προσωπικού, αλλά και αεροπυρόσβεσης όπου χρειάζεται και τα αστυνομικά ελικόπτερα της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας που λειτουργούν συνδρομητικά για επιτηρήσεις. Επίσης, αυξήθηκαν κατά ένα τα βαρέος τύπου Erickson και πλέον είναι δέκα (10) σε ετοιμότητα εκ των οποίων δύο (2) στην Ελευσίνα, δύο (2) στο Τατόι, ένα (1) στην Ανδραβίδα, ένα (1) στην Αγχίαλο, ένα (1) στην Τρίπολη, ένα (1) στην Τανάγρα, ένα (1) στα Χανιά και ένα (1) που προστίθεται φέτος στη Θεσσαλονίκη. Η Πυροσβεστική, επίσης, διαθέτει δώδεκα (12) μεσαίου τύπου τα Μ8 και τα Καμόφ.

Έρχονται δυο νέα εναέρια μέσα

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, «φέτος για πρώτη φορά εντάσσουμε στον σχεδιασμό μας των εναέριων μέσων και δύο καινούρια μέσα». Πρόκειτται για έξι (6) ελαφριού τύπου αμφίβια, τα AIR TRACTOR με ικανότητα μεταφοράς τριών τόνων, τρία σμήνη δηλαδή, ως πρόσθετα για την ενίσχυση νησιωτικών περιοχών. «Ένα σμήνος θα είναι στο Ιόνιο, ένα στο Αιγαίο και ένα στην Αττική με κατανομή που θα καθοριστεί τις προσεχείς ημέρες», επισήμανε ο Ν. Χαρδαλιάς. Ανακοίνωσε, δε, ότι φέτος μισθώθηκε από την ρωσική κυβέρνηση ένα (1) μεσαίου τύπου αμφίβιο το Beriev Be-200 για περίοδο εκατόν είκοσι ημερών για όλη την επικράτεια, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς δώδεκα τόνων και ρίψεων σε οχτώ τμηματικές.

Αποκατάσταση των δασών με γενναία χρηματοδότηση από το ΥΠΕΝ

Με σκοπό την αποκατάσταση των δασών και την πρόληψη από φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πυρκαγιές και ακολούθως οι πλημμύρες, το υπουργείο Περιβάλλοντος αξιοποιώντας πόρους από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 θα χρηματοδοτήσει τα έργα με το συνολικό ποσόν των 79.365.000 ευρώ.

«Θωρακίζουμε, επίσης, πολλές περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία είναι πολύ συχνότερα πλέον. Η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας πρωταγωνιστούν στο σχέδιό μας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος αξιοποιώντας την χρηματοδότηση των 79.365.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, θα κατευθύνει αυτό το ποσόν στις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τους Δήμους, με τις σχετικές πιστώσεις να κατανέμονται ως εξής:

- Δασικές Πυρκαγιές: 76 πράξεις, 32.137.000 ευρώ

- Παθογόνοι οργανισμοί: 5 πράξεις, 1.961.000 ευρώ

- Πλημμυρικά φαινόμενα: 15 πράξεις, 32.194.000 ευρώ

- Αποκατάσταση δασικών υποδομών ή δασικών επενδύσεων που έχουν προκύψει από πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές, καθώς και καταστροφικά συμβάντα: 6 πράξεις, 2.303.000 ευρώ

- Αναδασώσεις εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων: 14 πράξεις, 10.770.000 ευρώ

Περισσότερα σε Ειδήσεις