Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. διέσωσαν δύο ναυαγούς στην Αρτέμιδα με την χρήση drone

Μια διάσωση ενός σέρφερ και ενός λουόμενου που θυμίζει σενάριο ταινίας, στον τρόπο που εξελίχθηκε, συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας στην Αρτέμιδα.

Του Γιώργου Σόμπολου 

Το λιμενικό σώμα κλήθηκε να σώσει τους δύο άνδρες που δεν μπορούσαν να βγουν στα ρηχά εξαιτίας των ρευμάτων, έχοντας επί της ουσίας ως βοηθό ομάδα αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αλλά και σχεδόν ζωντανή εικόνα, από το σημείο με τους δύο άνδρες που πάλευαν, μέσω ενός drone που σήκωσε ένας ιδιώτης κινηματογραφιστής.

Τόσο ο σέρφερ, όσο και ο λουόμενος σώθηκαν χάρη στην παρατηρητικότητα αστυνομικών που περιπολούσαν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο αρχιφύλακας Αργύρης Μούρτικας που τιμήθηκε πρόσφατα με τον αστυνομικό Σταυρό εξαίρετων πράξεων, επειδή με έναν ακόμη συνάδελφο του έσωσαν από φλεγόμενο κτίριο μια ηλικιωμένη γυναίκα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Η ομάδα της ΔΙ.ΑΣ περιπολούσε στην Αρτέμιδα και φτάνοντας σε μια παραλία λίγο μετά τον Άγιο Νικόλαο, πρόσεξαν ανοικτά της παραλίας μια σανίδα μεσοπέλαγα, χωρίς αναβάτη. Σταμάτησαν τις μηχανές και κοιτάζοντας λίγο καλύτερα διαπιστώνουν πως υπήρχε ένα άτομο γαντζωμένο στην σανίδα, ενώ εντόπισαν και έναν κολυμβητή να παλεύει με τα κύματα για να φτάσει στην σανίδα.

Η απόσταση από την παραλία ήταν αρκετά μεγάλη. Οι αστυνομικοί κινήθηκαν προς μια παρέα "σερφεράδων" που βρίσκονται στην παραλία και τους ρώτησαν εάν γνώριζαν τους ανθρώπους μέσα στην θάλασσα και εάν γνώριζαν αν τα άτομα αυτά κινδυνεύουν.

Η απάντηση ήταν πως ο "σερφεράς" βρισκόταν στο σημείο για περίπου μισή ώρα και πως ο κολυμβητής είναι λουόμενος που θεώρησε πως συντρέχει λόγος ανησυχίας και ξεκίνησε να πάει προς το σημείο για να βοηθήσει τον αθλητή. Ωστόσο λόγω των μεγάλων κυμάτων και των ρευμάτων, αδυνατούσε να να φτάσει τον αθλητή και φαινόταν πως είχε χάσει τις δυνάμεις του. Συνεπώς υπήρχε αμέσως κίνδυνος και για τους δύο.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. και στην συνέχεια ενημέρωσαν και το κέντρο έρευνας και διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Έδωσαν κατά προσέγγιση το στίγμα των δύο ανδρών, χρησιμοποιώντας το Παγκόσμιο Σύστημα Γεωεντοπισμού (gps), ζητώντας να έρθει άμεσα σκάφος του λιμενικού για να σώσει τους δύο άνδρες.

Εκείνη την στιγμή, έτυχε να φτάσει στο σημείο ένας ιδιώτης κινηματογραφιστής, ο οποίος ενημέρωσε τους αστυνομικούς πως έχει στο αυτοκίνητο του drone, και εκείνοι τον παρακάλεσαν να το σηκώσει για να δουν την κατάσταση των δύο ανδρών. Πραγματικά, χωρίς δεύτερη κουβέντα, ο κινηματογραφιστής ανέβασε το drone και κατέγραψε τους δύο άνδρες. Το υλικό έστειλαν άμεσα στο λιμενικό οι αστυνομικοί, ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι τι ακριβώς έχουν να αντιμετωπίσουν.

Ο κινηματογραφιστής κατέγραφε διαρκώς τους δύο ανθρώπους, μέχρι και την στιγμή που έφτασε τελικά σκάφος του λιμενικού από την Ραφήνα, που ήταν και το κοντινότερο λιμάνι.

Οι δύο άνδρες ανασύρθηκαν κατάκοποι μεν, σε καλή κατάσταση ωστόσο, χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Η διάσωση τους, οφείλεται κατ' αρχήν στην παρατηρητικότητα των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που ενώ περιπολούσαν στον δρόμο, το μάτι τους "έπιασε" την σανίδα μεσοπέλαγα, και κατά δεύτερο στην βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς μέσω του drone έστειλαν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο λιμενικό και συντόνισαν κατά κάποιο τρόπο την επιχείρηση διάσωσης.

"Εμείς σαν Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α Β/Α εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας στους συναδέρφους της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που δίκαια κατέχει την πρώτη θέση στις καρδιές του κόσμου και στη συγκεκριμένη ομάδα που έχει συγκεντρώσει πολλές επιτυχίες στην περιοχή θυμίζοντας ότι ο επικεφαλής της Αρχ/κας ΜΟΥΡΤΙΚΑΣ Αργύρης τιμήθηκε πρόσφατα με τον αστυνομικό Σταυρό εξαίρετων πράξεων καθώς και ο Υπαρ/κας ΣΤΑΜΟΥΚΩΣΤΑΣ Σπυρίδων εταίρο μέλος της ομάδας καθώς διέσωσαν ανήμπορη ηλικιωμένη από φλεγόμενο κτίριο. Δηλώνουμε περήφανοι να εκπροσωπούμε τέτοιας ποιότητας συναδέρφους. Αφου εκτός από τα αμιγώς αστυνομικά τους καθήκοντα δείχνουν και το κοινωνικό πρόσωπο της αστυνομίας κόντρα σε ακραίες φωνές που καιροσκοπικά θέλουν να μας βάζουν απέναντι από την κοινωνία της οποίας είμαστε κομμάτι", ανέφερε ο συνδικαλιστής αστυνομικός Δημήτρης Αποστολόπουλος, συγχαίροντας τους συναδέλφους του για την παρατηρητικότητα και την ευσυνειδησία τους.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις