AstraΖeneca : Άστοχη η συζήτηση για το εμβόλιο δηλώνει ο Βασιλακόπουλος

Την άποψη οτι το μέτρο της επαναλειτουργίας της τρίτης Λυκείου είναι σωστό εξέφρασε μιλώντας στο kedenews.gr o Καθηγητής  Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θόδωρος Βασιλακόπουλος. 

Του Κώστα Παππά

Ο Καθηγητής εξέφρασε επίσης την άποψη οτι το εμβόλιο της  Astrazeneca είναι ασφαλές."Το εμβόλιο της astrazeneca είναι πάρα πολύ ασφαλές εμβόλιο , έχει δώσει  πολλές λύσεις  στην Βρετανία . Οι επιπλοκές που αναφέρονται σε αυτό και πιο συγκεκριμένα η θρόμβωση που συνοδεύεται από πολύ χαμηλά αιμοπετάλια , είναι μια επιπλοκή εξαιρετικά σπάνια. Ως κίνδυνος είναι ελάχιστος μπροστά στον κίνδυνο της θρόμβωση αν πάθω κορωνοϊό. Όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας με κορωνοϊό παίρνουν αντιπηκτική αγωγή και αυτή γίνεται με κάποιες ενέσεις. Ο κίνδυνος που υπάρχει  απο την αντιπηκτική αγωγή είναι μεγαλύτερος απο την πιθανότητα θρόμβωσης ως παρενέργεια του εμβολίου. Άλλωστε μπορούμε με μια γενική αίματος και μόνο να ξέρουμε αν αρχίζουν να πέφτουν τα αιμοπετάλιά μας και αν αρχίζουν να πέφτουν έχουμε μια αυξημένη εγρήγορση. Έχω την αίσθηση οτι η κουβέντα στην ελληνική κοινωνία είναι τελείως άκαιρη. Διότι το σύνδρομο έχει εμφανιστεί σε γυναίκες κάτω από τα πενήντα.

Σωστή απόφαση το άνοιγμα των Λυκείων 

Αναφορικά με τα σχολεία ο Καθηγητής, εξηγεί οτι  η απόφαση για τα σχολεία είναι ολόσωστη. ''Πρέπει να πούμε οτι στο  Λύκειο, υπάρχουν και τα παιδιά των πολύ φτωχών οικογενειών, που δεν μπορούν να κάνουν ούτε φροντιστήριο, ούτε ιδιαίτερα. Είναι αδήριτη ανάγκη για αυτά τα παιδιά να λειτουργήσουν τα Λύκεια μας.  Το υγειονομικό αποτύπωμα από αυτό το άνοιγμα δεν φαίνεται μεγάλο, καθώς τα παιδιά έχουν κοινωνικότητα και  βρίσκονται με τους φίλους τους. Αν εφαρμοστεί το μέτρο των δύο self tests  την εβδομάδα όπως έχει ανακοινωθεί,  δεν θα υπάρξουν σοβαρά θέματα. Θεωρώ οτι εκπαιδευτικά και κοινωνικά είναι ένα πολύ σωστό μέτρο, που ελπίζω οτι θα επιβαρύνει ελάχιστα την επιδημία''.

 

Δε είναι σοβαρή η στάση της Γερμανίας για τον εμβολιασμό 

Σχετικά με τον θόρυβο που προέκυψε στην Ευρώπη, ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε ''Η Γερμανία που έσυρε πρώτη το χορό, η χώρα δηλαδή που στην αρχή μας είπε οτι το εμβόλιο είναι μη ασφαλές για τους άνω των 55, τώρα μας λέει οτι είναι μη ασφαλές για ηλικίες  κάτω των 55. Δεν είναι σοβαρά  πράγματα αυτά. Δεν υπάρχει άλλωστε φάρμακο ή εμβόλιο που να μην έχει καμία παρενέργεια. Πάντα ζυγίζεις το ρίσκο σε σχέση με το όφελος".

Περισσότερα σε Ειδήσεις