Astrazeneca: Σοκ απο το θάνατο της 44χρονης -Λινού: Να διερευνηθεί ο θάνατός της

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο χθεσινός θάνατος της 44χρονης στη Θεσσαλονίκη 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό με Astrazeneca. Ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί αν το εμβόλιο μπορεί να ευθύνεται για το θάνατό της , ωστόσο ο νέος θόρυβος που προκλήθηκε δημιουργεί νέα αναστάτωση γύρω από τις παρενέργειες  του εμβολίου που εδώ και μήνες απασχολεί την διεθνή κοινή γνώμη και την επιστημονική κοινότητα. 

Του Κώστα Παππά

Μέσα στο κλίμα  αυτό η χθεσινή σύσταση της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Αθηνάς Λινού να αποφύγουν τα εμβόλια της Astrazeneca και Johnson & Johnson γυναίκες κάτω των 50 ετών προκάλεσε αίσθηση. Η κυρία Λινού μιλώντας σήμερα στο kedenews εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή τη σύσταση. Η κυρία Λινού σημείωσε αρχικά τα εξής: "Στη διεθνή βιβλιογραφία και στο αμερικάνικο CDC και σε πολλές χώρες φαίνεται οτι τα περισσότερα θρομβοεμβολικά κρούσματα αυτού του σοβαρού συνδρόμου είναι σε νεότερες γυναίκες. Δεν ξέρουμε αν παίζουν κάποιο ρόλο τα οιστρογόνα, όλοι το ψάχνουν , καθώς είναι πολύ περίεργο σύνδρομο. Ξεκινάει με μείωση των αιμοπεταλίων , μετά κάνει θρομβώσεις και μετά προχωρά σε αιμοραγίες. Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων χάνουν τη ζωή τους. Με αυτή τη λογική πολλές χώρες συστήνουν το Astrazeneca και το  Johnson & Johnson να χρησιμοποιείται σε άνδρες και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας" τόνισε η κυρία Λινού και πρόσθεσε: " Το αμερικάνικο CDC λέει οτι ναι μεν εγκρίνουμε  τα  εμβόλια τα οποία κυκλοφορούν στην Αμερική για όλες τις ηλικίες, αλλά προτείνουμε στις γυναίκες κάτω των 50 ετών να σκεφτούν κάποιο εναλλακτικό εμβόλιο και να χρησιμοποιήσουν αυτό το εναλλακτικό εμβόλιο αν είναι εφικτό. Οι πιο πολλές χώρες και στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές είτε λένε στις γυναίκες εκτιμήστε τον κίνδυνο πριν αποφασίσετε να κάνετε το Astrazeneca ή λένε δεν το δίνουμε σε ηλικίες κάτω των 50. Με αυτή τη λογική είπα  κι εγώ οτι δεν πρέπει να αποκλείεται  μια ομάδα γυναικών από τα άλλα εμβόλια. Τώρα νομίζω οτι ο Υπουργός είπε ότι προς το τέλος Μάϊου θα μπορούν όλες οι ηλικίες να κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο. Για τους άντρες η παρενέργεια αυτή φαίνεται οτι είναι πολύ σπανιότερη".

Η κυρία Λινού αναφερόμενη στη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στη Θεσσαλονίκη μετά τον εμβολιασμό της  εξήγησε: " Το μεγάλο θρομβοεμβολικό σύνδρομο σε κανένα μέρος του κόσμου μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί πριν από την τρίτη μέρα μετά τον εμβολιασμό. Συνήθως παρουσιάζεται από την πέμπτη μέχρι την εικοστή μέρα. Την τρίτη μέρα συζητάνε τώρα στην Αγγλία οτι μπορεί να υπάρχουν κάποια πρόδρομα στοιχεία στο να το ερευνήσει κάποιος περισσότερο".

Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί  στο θάνατο της 44χρονης στη Θεσσαλονίκη

Η κυρία Λινού σημείωσε ωστόσο οτι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί σχετικά με τα αίτια θανάτου της γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη και ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: "Στην συγκεκριμένη περίπτωση της άτυχης γυναίκας μπορεί να  υπάρχει κάποια σχέση μιας άλλης μορφής και θα πρέπει να διερευνηθεί. Θα μπορούσε ίσως να υπάρχει κάποια συνάφεια υποβοηθητική , αλλά δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Δεν βρήκαν θρόμβους στην κρανιοεγκεφαλική περιοχή της γυναίκας , αλλά και ούτε σε κάποιος άλλο μέρος τους κόσμου έχει διαπιστωθεί τόσο σύντομη εμφάνιση του συνδρόμου τόσο σύντομα , δηλαδή λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό με Astrazeneca. To συμβάν αυτό όμως χρήζει πολύ μεγάλης διερεύνησης".

Περισσότερα σε Ειδήσεις