Υπ. Εργασίας: Η έκδοση συντάξεων στα χέρια δικηγόρων - Ενστάσεις από ΔΣΑ

Ενστάσεις για την τροπολογία του υπουργείο εργασίας για την εμπλοκή των δικηγόρων στην διαδικασία απονομής συντάξεων προβάλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στο kedenews.gr ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δημήτρης Βερβεσός υπάρχουν αρκετά σημεία που χρήζουν βελτιώσεων, ώστε το σχέδιο για την ταχύτερη απονομή συντάξεων να είναι αποτελεσματικό.

Του Κώστα Παππά

Δικηγόροι με τριετή εμπειρία θα μπορούν να συμπράττουν πλέον στην έκδοση συντάξεων σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείο εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Η συγκεκριμένη τροπολογία αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως, προκειμένου ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές να ριχτούν στη μάχη της έκδοσης των νέων συντάξεων, αλλά και της εκκαθάρισης του «στοκ» των παλαιών, που ξεπερνούν τις 300.000. Ωστόσο οι δικηγόροι αν και επί της αρχής συμφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία , δηλώνουν ότι υπάρχουν πολλές ενστάσεις, για τον τρόπο που επιλέγει το υπουργείο εργασίας να επιλύσει αυτό το θέμα που χρονίζει.

Μιλώντας στο kedenews.gr ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δημήτρης Βερβεσός εκφράζει την διαφωνία των δικηγόρων σε σημεία της κυβερνητικής αυτής νομοθετικής πρωτοβουλίας, τα οποία εκθέτουν εν τέλει του δικηγόρους και τους λογιστές σε σημαντικούς κινδύνους σε περίπτωση λαθών στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Το κράτος μεταφέρει τις συνέπειες του λάθους στις πλάτες των δικηγόρων

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βερβεσός έθεσε ως βασική ένσταση των δικηγόρων την έλλειψη δυνατότητας ελέγχου στα σχέδια που θα συντάσσουν οι δικηγόροι για την απονομή των συντάξεων. Το ελληνικό δημόσιο σε περίπτωση βαριάς αμέλειας ή λάθους από την πλευρά του δικηγόρου, θα απαιτεί από αυτόν την πληρωμή ολόκληρης της συνταξιοδοτικής δαπάνης που καταβλήθηκε στον ασφαλισμένο, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να επιστρέψει τα ποσά που έλαβε μετά τον λανθασμένο υπολογισμό της σύνταξης.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βερβεσός ανέφερε: «Το σημαντικότερο είναι η ευθύνη. Όταν βάζει το κράτος τον δικηγόρο και τον λογιστή σε αυτή την ιστορία, και τους λέει ότι αν κάνουν κάποιο λάθος , αφού συντάσσουν ένα σχέδιο το οποίο δεν ελέγχεται από κανέναν, σε 30 μέρες το σχέδιο αυτό θα είναι πλέον κανονική σύνταξη, δημόσια πράξη», δηλώνει ο κ. Βερβεσός και προσθέτει: «Αν λοιπόν υπάρξει ένα λάθος και ανακαλυφθεί μετά από 10 χρόνια, γιατί θα γίνεται έλεγχος μόνο στο 5% των φακέλων συνταξιοδότησης, και ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να πληρώσει τα ποσά που έχει λάβει μετά το λανθασμένο υπολογισμό , τότε το δημόσιο θα στραφεί εναντίον του δικηγόρου ή εναντίον του λογιστή. Ας μας ζητήσουν λοιπόν να

συντάξουμε συνταξιοδοτική πράξη και να αμειφθούμε ανάλογα. Δεν μπορούν να μας βάζουν να πληρώσουμε και τα χρήματα της σύνταξης 10 χρόνια πριν. Ποιος δικηγόρος αλήθεια θα αναλάβει αυτή τη δουλειά; Ας δίνουν και 1000 ευρώ σε κάθε φάκελο δεν θα το αναλάβει κανένας δικηγόρος».

Η αδυναμία ελέγχου του δημοσίου επωμίζεται σε άλλους

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΣΑ μίλησε για τις παθογένειες ενός προβληματικού συστήματος, καθώς κάποια ταμεία δεν έχουν καν μηχανογραφήσει τα στοιχεία των ασφαλισμένων και πολλοί υπάλληλοι δεν είναι συνεργάσιμοι με τους ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές. “ Για ποιο λόγο λοιπόν να μπει σε μια τέτοια διαδικασία ένας δικηγόρος αφού και εκτεθειμένος μπορεί να βρεθεί με ευθύνη του δημοσίου , αλλά και η αμοιβή που θα λάβει για όλη αυτή την κατάσταση να είναι πενιχρή. Εμείς δεν έχουμε την ίδια ευθύνη με τον δημόσιο υπάλληλο , γιατί εκείνος βγάζει δημόσια πράξη, η οποία δεσμεύει. Είναι αυτό το ίδιο πράγμα με το απλό σχέδιο συνταξιοδότησης που συντάσσει ένας δικηγόρος; Επειδή το ελληνικό δημόσιο δεν έχει τους υπαλλήλους να ελέγξει το σχέδιο του δικηγόρου , θα πρέπει ο δικηγόρος να επωμιστεί αποκλειστικά την ευθύνη”;

Στη συνέχεια ο κ. Βερβεσός έκανε λόγο για τον κίνδυνο δημιουργίας τριγωνικών σχέσεων καθώς κάποιοι μπορεί να αμείβονται και από το κράτος και από κάποιον ιδιώτη , ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δικηγόρος θα πρέπει να αμείβεται μόνο από το κράτος . «Μια ένσταση είναι ότι δεν μπορεί να επιλέγονται ασφαλισμένοι. Δεν διαλέγω τον δικηγόρο που θα ήθελα , αλλά διαλέγω από έναν κατάλογο. Αν γίνει αυτό δημιουργεί μια τριγωνική σχέση. Μπορεί εγώ να αμείβομαι από το δημόσιο και από έναν ιδιώτη , αλλά στη διαδικασία αυτή ο δικηγόρος πρέπει να αμείβεται από το κράτος, γιατί ότι αναφέρει το κράτος θα πρέπει να κάνει ο δικηγόρος για την έκδοση των συντάξεων».

Κίνδυνος να δημιουργηθούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κρούει επίσης το κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων καθώς οι ασφαλισμένοι μπορεί να απευθύνονται σε μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους ασφαλιστικά και νομικά ζητήματα και οι οποίες θα τους κατευθύνουν σε δικούς τους συνεργάτες. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να δημιουργούνται συνθήκες οι οποίες θα διαμορφώνουν και αθέμιτες πρακτικές.

Περισσότερα σε Ειδήσεις