Άκαρπη η συνάντηση υπουργείου - ναυτεργατών - Συνεχίζουν να κρατούν "κλειστά" τα λιμάνια

Άκαρπη απέβη η συνάντηση των ναυτεργατικών σωματείων με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί είναι μονόδρομος για την διάσωση του ελληνικού νηολογίου.

Να προχωρήσουν σε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης, από τις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου έως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, αποφάσισαν οι πρόεδροι των 13 ναυτεργατικών σωματείων, μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη. Η σχετική πρόταση αναμένεται να εγκριθεί τις αμέσως επόμενες ώρες από τα αρμόδια διοικητικά συμβούλια των σωματείων που θα συνέλθουν έκτακτα για τον σκοπό αυτό.

Τα 13 ναυτεργατικά σωματεία που συμμετέχουν στην κινητοποίηση είναι: η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, η Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ ΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S-Π/Κ-Ο/Γ και η Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων-Κυβερνητών.

Τα ναυτεργατικά σωματεία που πραγματοποιούν ήδη 48ωρη απεργία από τις 00.01 τα ξημερώματα της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου και η οποία λήγει σήμερα, Τετάρτη, στις 12 τα μεσάνυχτα ζητούν κατάργηση των ρυθμίσεων με τις οποίες, όπως αναφέρουν, επέρχεται πλήγμα στον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και στα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης.

«Αναδείξαμε στην απεργία το επίμαχο ζήτημα που αφορά τον νόμο 4714/2020 με τον οποίο επιχειρείται η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους ναυτεργάτες» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Προσθέτουν επίσης ότι «ο υπουργός Ναυτιλίας τους ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει βήμα πίσω για τον συγκεκριμένο νόμο αναφέροντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές συνιστούν μονόδρομο για τη συγκράτηση της διαρροής των ποντοπόρων πλοίων από το εθνικό – ελληνικό νηολόγιο».

«Καλούμε τους ναυτεργάτες να συνεχίσουν με την ίδια αγωνιστική θέληση και αποφασιστικότητα την απεργία, να την περιφρουρήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», τονίζουν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία που έχουν προγραμματίσει για αύριο συγκέντρωση στις 10.00 π.μ. έξω από το πλοίο «Blue Star Delos» (απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά μέσα στο λιμάνι του Πειραιά).

Οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω της νέας 24ωρης κινητοποίησης αναμένεται να προχωρήσουν σε αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων, ενώ όσοι ταξιδεύουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Περισσότερα σε Ειδήσεις