Άνοιγμα Εστίασης : Σε καθεστώς αβεβαιότητας εργαζόμενοι και εργοδότες  για τις συνεχείς αναβολές

Αγανάκτηση και εκνευρισμό στους ανθρώπους της εστίασης  δημιουργούν οι συνεχείς αναβολές του ανοίγματος των επιχειρήσεων τους. Εργοδότες και εργαζόμενοι εντοπίζουν έλλειμμα επικοινωνίας με την κυβέρνηση σε σχέση με το άνοιγμα της εστίασης , ενώ οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για περαιτέρω κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Του Κώστα Παππά

Το εξαιρετικά δύσκολο σκηνικό που διαμορφώνεται στον κλάδο της εστίασης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους περιέγραψε μιλώντας στο kedenews ο Γενικός Γραμματέας  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό κ. Παναγιώτης Κούκος. Εκτιμώντας ότι στις 10 Μαΐου θα μιλάμε μόνο  για άνοιγμα των επιχειρήσεων και όχι για δουλειές  ανέφερε: «Δε σημαίνει ότι με το άνοιγμα των συνόρων θα έρθουνε χιλιάδες για να μας αφήσουν τα ωραία τους λεφτά. Κι αυτοί οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι . Βρισκόμαστε σε ένα θολό τοπίο. Ζητάμε τη στήριξη των εργαζομένων του κλάδου μέχρι την οριστική επαναπρόσληψη του κόσμου που απασχολούνταν στον επισιτισμό και τον τουρισμό. Υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων που δεν έχουν πάρει ούτε ένα σεντς του ευρώ από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τώρα. Μιλάω για τους εργαζόμενους που δουλεύουν με σύμβαση μιας ημέρας και είναι ασφαλισμένοι , αλλά δεν μπορεί να τους εντοπίσει το Υπουργείο Εργασίας . Αυτό είναι εξωφρενικό. Δεν μπορούν να εντοπίσουν έναν εργαζόμενο ο οποίος σφαλίζεται», επισήμανε ο κ. Κούκος.

 «Δεν πάει άλλο έχουμε εξαθλιωθεί»

Ο κ. Κούκος μιλώντας για την απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης εκτίμησε ότι αυτή η απώλεια μέσα στην υγειονομική κρίση έφθασε το 60-65%. Πιο συγκεκριμένα είπε :"Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Κάποιες οικογένειες απασχολούνται στο σύνολό τους  είτε στην εστίαση είτε του τουρισμού. Έχουν μείνει ολόκληρες οικογένειες χωρίς καθόλου εισόδημα ή με πενιχρό εισόδημα''. Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη  ο κ. Κούκος αποκάλυψε ότι ο Υπουργός  δεν  ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον αριθμό των εργαζομένων που εργάζονται με σύμβαση μιας ημέρας στην εστίαση : «Σε ότι αφορά τους άφαντους εργαζόμενους , ο Υπουργός μας είπε ότι  δεν μπορεί να τους βρει. Είναι πολύ δύσκολο για το σύστημα να φθάσει στον Φεβρουάριο του 2020 και να βρει πόσοι απασχολούνταν στον επισιτισμό , ώστε να στηριχθούν και αυτοί οι άνθρωποι . Είναι πρωτοφανή αυτά που ακούμε από το Υπουργείο Εργασίας εν έτη 2021. Δεν πάει άλλο έχουμε εξαθλιωθεί». Ο Γραμματέας της ΠΟΕΕΤ είπε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι στην εστίαση βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων αρχής γενομένης από το συλλαλητήριο που ετοιμάζουν.

Δαβερώνης: «Δεν γνωρίζουμε να θα ανοίξουμε στις 10 Μαΐου»

Το kedenews επικοινώνησε και με τον κ. Γιάννη Δαβερώνη Πρόεδρο των Εστιατόρων Αττικής, ο οποίος τόνισε ότι δεν γνωρίζουν και οι ίδιοι αν τελικά θα ανοίξουν τα καταστήματά τους στις 10 Μαΐου. Ανέφερε χαρακτηριστικά «Υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν γνωρίζουμε  αν θα ανοίξουμε στις 10 Μαΐου , δεν υπάρχουν καν υγειονομικά πρωτόκολλα και σε μια βόλτα που έκανα χθες σε μαγαζιά της παραλιακής οι επιχειρηματίες δεν προετοιμάζονται, γιατί δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα» .

Προβλήματα  με τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια

Στη συνέχεια ο κ. Δαβερώνης ανέφερε ότι ήταν προς τη θετική κατεύθυνση τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα, καθώς και τα τελευταία μέτρα στήριξης στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Μιλώντας όμως  για τα αντίστοιχα  χρηματοδοτικά προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής, προς τον κλάδο τους  δήλωσε ότι τα προγράμματα αυτά δεν προχωράνε και η όλη εξέλιξη της χρηματοδότησης των προγραμμάτων από την Περιφέρεια Αττικής δεν εξελίσσεται θετικά.

Καταστρέφονται άνθρωποι και επιχειρήσεις από τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων

Ο Πρόεδρος των Εστιατόρων Αττικής δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και προς του λοιμωξιολόγους που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την εστίαση τονίζοντας: « Θα πρέπει να καταλάβουν και οι λοιμωξιολόγοι ότι οι αποφάσεις τους έχουν αντίκτυπο στην οικονομία. Είμαστε ένας κλάδος που έχει πληγεί πάρα πολύ και με τις  αποφάσεις τους αυτές καταστρέφουν ανθρώπους και επιχειρήσεις».

Περισσότερα σε Ειδήσεις