Κορονοϊός: Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται ανάμεσα στους ειδικούς και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε μια μαραθώνια συνεδρίαση, κατά την οποία η επιτροπή λοιμωξιολόγων είπε «όχι» στο άμεσο άνοιγμα των σχολείων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, οι λοιμωξιολόγοι θα καταλήξουν στις τελικές ημερομηνίες ανοίγματος των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων

Μιλώντας για το θέμα των σχολείων στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, παραδέχθηκε ότι οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι για το ζήτημα αυτό, καθώς το ιικό φορτίο στην Ελλάδα παραμένει υψηλό.

Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι «τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μάς πουν οι ειδικοί».

Ο κ. Πέτσας δήλωσε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχεδιασμό για το πώς θα κινηθεί η οικονομία και η κοινωνία συνολικά μετά τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε και θα αρθεί το lockdown στη χώρα.

Άνοιγμα σχολείων: Οι πιθανές ημερομηνίες

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα Δημοτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται «στο τραπέζι»:

  • α) Η πρώτη εισήγηση, που συγκεντρώνει πλέον πολύ λίγες πιθανότητες, είναι να ανοίξουν τα σχολεία -πρωτίστως Δημοτικά και Νηπιαγωγεία- στις 14 Δεκεμβρίου.
  • β) Το δεύτερο σενάριο, που δείχνει πιο πιθανό, «βλέπει» άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τα Θεοφάνεια.

Σύμφωνα με το alfavita.gr, έχει γίνει και εισήγηση για άνοιγμά τους στις 4 Ιανουαρίου. Ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν αποκλειστικά με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών.

Περισσότερα σε Ειδήσεις