Άνοιγμα εστίασης - Καββαθάς: Να απελευθερωθεί το ωράριο από τις 23:00

Πολλά θα είναι τα προβλήματα με το άνοιγμα της εστίασης και την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ δηλώνει ο Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς

Ο κ. Καββαθάς, μιλώντας στο news2u, περιγράφει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι καταστηματάρχες στο δρόμο για την επαναλειτουργία της εστίασης. «H επανέναρξη της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα, εν μέσω των αργιών της Δευτέρας του Πάσχα και της πρωτομαγιάς μας προκαλεί νέα προβλήματα στο κομμάτι της τροφοδοσίας» σημειώνει στο news2u.

«Επίσης είναι μια σειρά ακόμα ζητημάτων που πρέπει να διευθετηθούν, αυτά που θα συζητήσουμε αύριο με τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Γεωργιάδη. Όπως για παράδειγμα τα πρωτόκολλα με τα οποία θα ανοίξουμε, η πρόβλεψη για απόσταση δυο μέτρων ανάμεσα στις καρέκλες και τα τραπέζια. Αυτό σας το λέω από τώρα, σημαίνει -30% στη δυναμικότητα των καταστημάτων» τονίζει.

Απελευθέρωση ωραρίου κυκλοφορίας

Η πίεση του χρόνου, τόσο για τους θαμώνες όσο και για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν κυρίως τις βραδινές ώρες είναι κάτι που επίσης προβληματίζει τον πολύπαθο, λόγω πανδημίας, κλάδο. «Ο Έλληνας τρώει αργά και είναι λογικό γιατί το απόγευμα ο ήλιος είναι ακόμα ψηλά. Άρα μιλάμε για μετά τις οκτώ, όταν λίγο μετά τις δέκα θα πρέπει ο πελάτης να φύγει για να είναι εντός του ωραρίου των 11» λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, που καταθέτει μέσω του news2u την πρόταση να απελευθερωθεί το ωράριο.

«Το ωράριο πρέπει να απελευθερωθεί και αυτό θα προτείνουμε στον υπουργό. Έτσι και η εστίαση θα δουλέψει σωστά και ο αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης θα μπορεί να επιτευχθεί. Γιατί με το ωράριο μέχρι τις 23:00 δεν αποφεύγεις τον συνωστισμό στις πλατείες. Πηγαίνει κάποιος στο καφέ ή το εστιατόριο τρώει ή πίνει έναν καφέ και στις έντεκα φεύγει, παίρνει και ένα ποτό take away και ξαναπηγαίνει στην πλατεία. Επομένως ο στόχος της αποφυγής του συνωστισμού δεν επιτυγχάνεται».

Ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων με άμεση ρευστότητα

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε δια στόματος τομεάρχη Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση το ζήτημα της οικονομικής στήριξης για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης. «Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία μετά από 6 ολόκληρους μήνες lockdown με το πάτημα ενός κουμπιού. Χρειάζονται ουσιαστική στήριξη: Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, έγκαιρη ενίσχυση της ρευστότητας προς όλους, ρύθμιση του χρέους της πανδημίας που θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» της βασικής οφειλής».

Και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ στέκεται στην ανάγκη να δοθούν άμεσα τα κεφάλαια κίνησης προς τις επιχειρήσεις που τα δικαιούνται από την κυβέρνηση. «Πρέπει να δοθεί σύντομα το κεφάλαιο κίνησης από το ΕΣΠΑ, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα, είναι σαφές όταν το 50% των καταστημάτων εστίασης έχουν μηδενικά διαθέσιμα».

Πηγή: news2u.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις