Ανάσταση του Λαζάρου: Ποιος ήταν ο Άγιος που ανέστησε ο Χριστός

Σήμερα η Εκκλησία τιμά την Ανάσταση του Λαζάρου. Το όνομά του στα Αραμαϊκά σημαίνει "Ο Θεός βοηθός μου.  Ο Λάζαρος ήταν φίλος και μαθητής του Χριστού, ο οποίος "ηγέρθη εκ νεκρών" προαναγγέλλοντας την Ανάσταση του Κυρίου.

Του Κώστα Παππά

Με το ίδιο όνομα  εμφανίζεται στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο εμφανίζεται  και ο Λάζαρος ο φτωχός, αλλά ιστορικά η έρευνα δείχνει οτι πρόκειται μάλλον για δύο διαφορετικά πρόσωπα. Ο Άγιος Λάζαρος ονομάζεται επίσης Δίκαιος και Τετραήμερος, εξ αιτίας του γεγονότος ότι έμεινες τέσσερις μέρες νεκρός μέχρι να τον αναστήσει ο Χριστός.

Δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τον ίδιο ως πρόσωπο παρά μόνο οτι υπήρξε αδερφός της Μάρθας και της Μαρίας. Στο σπίτι του Λαζάρου είχε φιλοξενηθεί ο Χριστός όταν περνούσε από αυτή την περιοχή για να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα.

Στην Καινή Διαθήκη και πιο συγκεκριμένα στο κατά Ιωάννης Ευαγγέλιο "ια 1-44" ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και πέθανε. Οι αδελφές του ειδοποίησαν τον Ιησού , οτι ο φίλος του είναι βαριά άρρωστος αλλά εκείνος καθυστέρησε να έρθει στο σπίτι του Λαζάρου. Στους μαθητές του ο Χριστός είπε οτι ο Λάζαρος κοιμήθηκε και οτι θα μεταβεί στη Βηθανία για να τον ξυπνήσει. Η αδερφή του Λαζάρου η Μαρία είπε στον Κύριο οτι αν είχε έλθει πιο νωρίς ο αδελφός της θα ζούσε. Ο Ιησούς πλησίασε τον τάφο που ήταν θαμμένος ο Λάζαρος και ζήτησε να τραβήξουν το λίθο που κατά παράδοση κάλυπτε τους τάφους. Τότε όπως σημειώνει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Χριστός έβγαλε μεγάλη φωνή και είπε προς τον Λάζαρο: " Λάζαρε, δεῦρο ἔξω" και εξήλθε ο νεκρός δεμένος στα πόδια και τα χέρια του με τα σάβανα που ήταν τυλιγμένος. Τότε ο Χριστός είπε λύστε τον και αφήστε τον να φύγει.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Λάζαρος ήταν τότε 30 χρονών και έζησε άλλα 30 χρόνια. Έγινε επίσκοπος Κιτίου στην Κύπρο και πέθανε σε ηλικία 60 ετών. Τον Οκτώβριο του 890 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων Στ ο Σοφός  βρήκε στην Κύπρο το λείψανο του Λαζάρου και το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Το τοποθέτησε σε αργυρή θήκη στον ομώνυμο ναό που κτίσθηκε στη βασιλεύουσα. Η ανακομιδή των λειψάνων του εορτάζεται στις 17 Οκτωβρίου.

Περισσότερα σε Ειδήσεις