Αναδρομικά: Τετραπλό “πακέτο” αναμένουν μετά το Πάσχα έως και 1.000.000 συνταξιούχοι

Μετά το Πάσχα αναμένεται να κριθεί εάν έως και περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι και συνταξιούχες θα λάβουν ένα τετραπλό “πακέτο” αναδρομικών

Του Νάσου Χατζητσάκου

Οι αποφάσεις, τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο θα ληφθούν έως και το Φθινόπωρο, οπότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι πληρωμές. Στις επιστροφές, πέραν αυτών που προκύπτουν από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση» (για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου ‘16 με περισσότερα από 31 έτη ασφάλισης) συμπεριλαμβάνονται αναδρομικά από τις παράνομες, κατά το ΣτΕ, περικοπές που είχαν υποστεί οι επικουρικές, από την κατάργηση των «δώρων» και του επιδόματος αδείας, καθώς και όσα αναλογούν στους “εργαζόμενους συνταξιούχους”.

Ποια είναι, όμως, τα αναδρομικά τα οποία έχουν να αναμένουν οι συνταξιούχοι και ποιους αφορούν; Ένας μέρος των επικείμενων επιστροφών αφορά σε περίπου 200.000 εργαζομένους και εργαζόμενες που συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (τον ν. 4387/2016) από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά. Οι εν λόγω συνταξιούχοι πλέον, αναμένουν τόσο τις αυξήσεις όσο και τα αναδρομικά που δικαιούνται, βάσει των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο (από τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και καθαρογράφηκαν και δημοσιεύτηκαν οι σχετικές αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστών). Από τις αποφάσεις αυτές του ΣτΕ κρίθηκε ότι από τον Οκτώβριο του '19, πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι κύριες συντάξεις όσων ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο με βάση τον νόμο 4387/16, σύμφωνα με τα νέα, αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του «νόμου Βρούτση» (ν. 4670 του 2020) για όσους είχαν πάνω από 31 έτη ασφάλισης καθώς και να τους επιστραφούν τα αναδρομικά που τους αναλογούν.

Οι αυξήσεις σε αυτές τις κύριες συντάξεις αναμένεται να γίνουν εντός των αμέσως επόμενων μηνών. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμάται ότι και τα -αναλογούντα στον κάθε δικαιούχο- αναδρομικά θα επιστραφούν το αργότερο μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου. Με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του «νόμου Βρούτση», οι μηνιαίες αυξήσεις αναμένεται ότι θα κυμαίνονται από 2,8 έως περίπου 252,3 ευρώ (ανάλογα των αναπροσαρμογών θα είναι και τα αναδρομικά).

Επιστροφές από τα “δώρα” που καταργήθηκαν και τις “κουρεμένες¨ επικουρικές

Το ζήτημα σε σχέση με την καταβολή αναδρομικών για χρονικό διάστημα 11 μηνών (από την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ, στα μέσα καλοκαιριού του 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος Κατρούγκαλου») από τις παράνομες περικοπές στις επικουρικές και από την κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας (Καλοκαιριού) θα κριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ, στο οποίο έχει προσφύγει η κυβέρνηση μέσω του ΕΦΚΑ. Η κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα ληφθεί και θα δημοσιευτεί μέσαστο καλοκαίρι, εκτιμούν νομικοί κύκλοι.

Εφόσον το ΣτΕ κρίνει θετικά την επιστροφή αναδρομικών 11 μηνών από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και από την κατάργηση των «δώρων», τότε η έναρξη της καταβολής τους (είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση) αναμένεται να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου. Τα ποσά που λάβουν, εφόσον δικαιωθούν τα αναδρομικά με βάση την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα κυμανθούν από περίπου 450 έως και 2.200 ευρώ. Συγκεκριμένα, από την κατάργηση των «δώρων» θα λάβουν έως 800 ευρώ και από τις περικοπές στις επικουρικές θα πάρουν έως και περίπου 1.600 ευρώ.

“Απόμαχοι” εργαζόμενοι

Επίσης, αναδρομικά και αυξήσεις έχουν να λαμβάνουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται. Οι αναπροσαρμογές που θα γίνουν στις κύριες συντάξεις τους, μέσα στο καλοκαίρι, θα κυμανθούν σε ποσοστό της τάξης του 75% επί της μηνιαίας σύνταξής. Τα αναδρομικά που θα τους αναλογούν για χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους, εκτιμάται ότι θα τα λάβουν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι τα τέλη της θερινής περιόδου.

Σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή στις συντάξεις και τα αναλογούντα αναδρομικά προέρχονται από την αλλαγή που επέφερε η σχετική διάταξη του «νόμου Βρούτση», βάσει της οποίας η «ποινή» που είχαν μέχρι την ψήφιση του νόμου αυτού, από 60% που ίσχυε, μειώθηκε στο 30% επί του ποσού της κύριας σύνταξης τους.

Περισσότερα σε Ειδήσεις