Αλβέρτος Μπουρλά: Ο Έλληνας CEO πίσω από το πρώτο εμβόλιο κορονοϊού

Ο Θεσσαλονικιός CEO της Pfizer κοντά στην ολοκλήρωση του πρώτου εμβολίου για τον κορονοϊό

O 59χρόνος σήμερα, διευθύνων σύμβουλος της Pzifer, Αλβέρτος Μπουρλά γεννημένος και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη, απόγονος παλαιάς εβραϊκής οικογένειας Σεφαραδιτών, βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του πρώτου στον κόσμο εμβολίου κατά της νόσου του κορονοϊού. 

Όπως, άλλωστε είχε αναφέρει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για: «Έναν Έλληνα που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», σε φιλική συνάντηση που είχανε τον Αύγουστο.

Το success story του Αλβέρτου Μπουρλά

«Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, ερωτεύτηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου»

«Πήγα στο γνωστό σχολείο της Θεσσαλονίκης, το 10ο, στην οδό Ικτίνου και Τσιμισκή, οι Θεσσαλονικείς το ξέρουν καλά. Πανεπιστήμιο πήγα στην κτηνιατρική σχολή στο ΑΠΘ και μετά που αποφοίτησα συνέχισα στο πανεπιστήμιο με στόχο να κάνω ακαδημαϊκή καριέρα, τελείωσα το διδακτορικό μου και πήγα στον στρατό. Μετά ξαναγύρισα στο Αριστοτέλειο για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, να γίνω πανεπιστημιακός.

Αλλά εκείνη τη στιγμή επενέβη η Pfizer και άλλαξε τελείως τον δρόμο μου, μου ζήτησαν να γίνω μέλος της ομάδας τους στην Αθήνα. Στην αρχή δεν ήθελα καθόλου, για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν γιατί ήθελα να κάνω ακαδημαϊκή καριέρα και ο δεύτερος γιατί όπως κάθε Θεσσαλονικιός, δεν ήθελα να ζήσω στην Αθήνα.

 Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο του κόσμου για εμάς. Τελικά δέχθηκα, με στόχο να κάτσω ένα-δύο χρόνια να ασχοληθώ με τη φαρμακευτική βιομηχανία και μετά να ξαναγυρίσω στο πανεπιστήμιο.

Αλλά αυτό που συνέβη είναι ότι τελικά ερωτεύτηκα και τα δύο. Και τη δουλειά στη φαρμακευτική εταιρεία και την Αθήνα. Το γεγονός μου άλλαξε τελείως τις πεποιθήσεις, γιατί η Αθήνα ήταν μία από τις οκτώ μετακινήσεις που έκανα. Ζήσαμε με τη γυναίκα μου σε οκτώ διαφορετικές πόλεις από πέντε διαφορετικές χώρες, μέχρι να φτάσω εδώ που είμαι τώρα.

Η ελληνικότητά μου είναι έντονη, οι αναμνήσεις μου από την Ελλάδα με έχουν σημαδέψει.», αναφέρει σε συνέντευξη του ο επιτυχημένος Έλληνας επιχειρηματίας.

Οι Έλληνες Σεφαραδίτες της Θεσσαλονίκης

Κουβαλώντας μια τεράστια ιστορία στην πλάτη τους οι Έλληνες Σεφαραδίτες της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσαν και αποτελούν αναμφισβήτητα ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Διωγμένοι από την Ισπανία από τον Βασιλιά Φερδινάνδο και τη βασίλισσα Ισαμπέλλα το 1492, εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Εκεί αντιμετώπισαν τους σφοδρούς διωγμούς των Ναζί, οι οποίοι απέλασαν το 90% των κατοίκων. Παρ όλα αυτά, συνέχισαν να ακμάζουν διαιωνίζοντας την ιστορία τους. Μάλιστα, υπολογίζεται πως σήμερα στην Θεσσαλονίκη κατοικούν περίπου 1.200 Εβραίοι.

«Μετά το Ολοκαύτωμα, έμειναν μόνο 1.500 Εβραίοι, αλλά διατηρούσαμε πάντα το ισπανικό μας παρελθόν στις καρδιές μας και θέλουμε να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας ζωντανές», αναφέρει ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Περισσότερα σε Ειδήσεις