Ακρόπολη: Φουντώνουν οι αντιδράσεις διεθνώς για το τσιμέντωμα του ιερού χώρου

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στο δημοσίευμα της γαλλικής Liberationότι ότι δήθεν ο συντάκτης δεν έλεγξε την αξιοπιστία των πηγών, καθώς την επέκρινε για το εκτός αρχικής μελέτης τσιμέντωμα της Ακρόπολης

Της Μαρίας Θαλασσινού

Οι δε αρχαιολόγοι, με γνώση των σχετικών μελετών και του ίδιου του μνημείου της Ακρόπολης, επικρίνουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολισμού ότι εφάρμοσε κατά το δοκούν την εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη!

Ήδη το θέμα με το τσιμέντωμα της Ακρόπολης έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, με ιδιαίτερα επικριτικές επισημάνσεις, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι επιστήμονες (αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες) υψώνουν την φωνή τους στην τεχνική αυθαιρεσία στο παγκόσμιας εμβέλειας μνημείο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις πρώτες αντιδράσεις, η υπουργός Πολιτισμού έσπευσε να δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι η επίστρωση με σκυρόδεμα έγινε για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, που κινούνται με αμαξίδιο. Όμως, ένα ατύχημα με ανατροπή του αμαξιδίου με τραυματία τον επιβαίνοντα σε αυτό, την Κυριακή 18 Απριλίου κατέρριψε και αυτόν τον ισχυρισμό.

Όπως υπενθυμίζουν οι αρχαιολόγοι, που έχουν γνώση του μνημείου, η τσιμεντόστρωση δεν έχει καμία σχέση με την επισκευή της προηγούμενης διαμόρφωσης. Με μακροσκελές κείμενο της η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα επισημαίνει ότι: «Οι παλιές διαστρώσεις πράγματι φτιάχτηκαν το 1977 και επιδιορθώθηκαν σε διάφορες περιόδους –σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ το 2004 και το 2012».

«Τότε, πράγματι έγινε επιδιόρθωση των παλιών διαστρώσεων του Ιωάννη Τραυλού, οι οποίες, όντως, έχρηζαν και τώρα επιδιόρθωσης κι ακόμη καλύτερα αντικατάστασης με πιο συμβατά υλικά, που πλέον έχουμε στην διάθεσή μας εν έτει 2021», σημειώνει η Δ. Κουτσούμπα.

Πάντως, όπως όλοι γνωρίζουμε η παλιά διάστρωση Τραυλού είχε πλάτος λιγότερο από 5 μέτρα, ενώ σήμερα μπροστά στα Προπύλαια το πλάτος του σημείου ξεπερνάει τα 13 μέτρα (!). Κι όπως πως επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Ακόμη και η εγκεκριμένη Μελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προέβλεπε πλάτος 5 μέτρων, αλλά τελικώς δεν εφαρμόστηκε». Ως εκ τούτου, η Δ. Κουτσούμπα τονίζει ότι τα όσα ισχυρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ότι δήθεν οι νέες διαστρώσεις έγιναν ακριβώς πάνω στις παλιές, εκ των πραγμάτων δεν ευσταθούν.

«Η νέα διάστρωση δεν έχει καμία σχέση στο ύψος, το συνολικό όγκο και τη μορφή, που ξεχωρίζει και επιβάλλεται στα μνημεία, δίνοντας την αίσθηση ότι στρώθηκε μια πασαρέλα μεταξύ των μνημείων ή ότι η τσιμεντούπολη ανέβηκε από τη Συγγρού πάνω στον Βράχο της Ακρόπολης!», σχολιάζει σκωπτικά η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «είναι εμφανές πως η νέα διάστρωση είναι πολύ πιο ‘επιθετική’ σε σχέση με την υφή της, τις γωνίες της και την επιφάνειά της», καθώς «είναι αρκετά ψηλότερη, αφού έχει καλύψει τμήματα του βράχου που στην προηγούμενη διάστρωση ήταν εμφανή». Η Δ. Κουτσούμπα υπογραμμίζει δε ότι η νέα διάστρωση |καλύπτει τον φυσικό βράχο της Ακρόπολης, σε κάποια σημεία τον εξαφανίζει». Επιπλέον, «το ύψος της διάστρωσης εδώ φτάνει τα (μετρημένα, εμφανή) 48 εκατοστά, ενώ η μελέτη μιλούσε για μέσο όρο 10 εκατοστά διάστρωσης και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τελικά μέσο όρο 8 εκατοστά», αναφέρει η Δ. Κουτσούμπα υπογραμμίζοντας ότι: «Το έργο εκτελέστηκε κατά το δοκούν και όχι με βάση το εγκεκριμένο!».

Περισσότερα σε Ειδήσεις