«Βροχή» ακυρώσεων εμβολιασμών της AstraZeneca –Self test επικίνδυνη η διαδικασία από rapid σε self

«Βροχή» ακυρώσεων από πολίτες για εμβολιασμούς με το εμβόλιο της ΑstraΖeneca, ενώ όπως μας μεταφέρει η φαρμακοποιός και βιολόγος, Ελένη Τζανή, η διαδικασία στην οποία κλήθηκαν οι φαρμακοποιοί να ανταπεξέλθουν κάνοντας οι ίδιοι τον διαχωρισμό στα kit που παρέλαβαν με τα rapid test (διότι δεν ήταν self tests) κρύβει μεγάλους κινδύνους.  

Tης Φλώρας Κριεκούκη

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας υπάρχει κίνδυνος για τη μη σωστή τέλεση του τεστ από το κοινό και άρα εσφαλμένων αποτελεσμάτων.

Χαρακτηριστικά η κα Ελένη Τζανή αναφέρει στο kedenews : ''Στις 6/4 η πλειοψηφία των φαρμακείων παρέλαβε τα πολυαναμενόμενα self tests ανίχνευσης του κορονοϊού. Παρ όλα αυτά οι φαρμακοποιοί βρεθήκαμε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς τα self tests δεν ήταν αυτό που είχαμε ακούσει και αυτό που περιμέναμε. Ήρθαν σε κουτιά τα οποία περιείχαν 25 kit ανίχνευσης, 25 βαμβακοφόρους στυλεούς, 25 σωληνάκια με διάλυμα ανίχνευσης και 25 καπάκια. Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να συσκευάσουμε οι ίδιοι σε ατομικά σακουλάκια ένα κομμάτι από το κάθε ένα  παραπάνω στοιχείο και να τα μοιράσουμε αρχικά στους μαθητές του λυκείου και στους καθηγητές και στη συνέχεια στον κάθε πολίτη.

Χάνεται η αποστείρωση με μεγάλο κίνδυνο επιμόλυνσης

Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Αρχικά ανοίγοντας τις αρχικές συσκευασίες χάνεται η αποστείρωση με μεγάλο κίνδυνο επιμόλυνσης και επομένως ψευδώς θετικών ή αρνητικών αποτελεσμάτων  και δεύτερον η διατάραξη του ποσοστού υγρασίας σε κάθε προϊόν επηρεάζοντας έτσι τη συνολική σταθερότητα του προϊόντος .

Οι οδηγίες έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά παραλείποντας το σημείο που απαγορεύει την χρήση τους από το γενικό πληθυσμό

Δυστυχώς τα προβλήματα δεν σταματάνε εδώ. Τα τεστ έρχονται με οδηγίες μέσα σε κάθε κουτί στις οποίες αναγράφεται ρητώς ότι πρέπει να γίνονται μόνο από διαγνωστικά κέντρα, ή από μονάδες αυτοφροντίδας πάντα υπό την επίβλεψη υγειονομικού προσωπικού. Δηλώνεται κατηγορηματικά ότι απαγορεύεται η χρήση τους από τον γενικό πληθυσμό.

Επομένως δεν μιλάμε για self tests αλλά για rapid tests, τα οποία προορίζονται για διαγνωστικά κέντρα ή μονάδες υγείας και μόνο. Το παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι οι παραπάνω οδηγίες έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά  παραλείποντας  το σημείο που απαγορεύει την χρήση τους από το γενικό πληθυσμό. Υπάρχει συνεπώς κίνδυνος για τη μη σωστή τέλεση του τεστ από το κοινό και άρα εσφαλμένων αποτελεσμάτων. Να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος ο πολίτης δεν δικαιούται δεύτερο δωρεάν τεστ.

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΕΣ 2

''Έρχονται μαζικά οι πολίτες για αλλαγή ή ακύρωση του ραντεβού τους, μετά τα νέα δεδομένα για το εμβόλιο της ΑstraZeneca''

Βέβαια τα προβλήματα για εμάς τους φαρμακοποιούς συνεχίζονται καθώς εκτός από την εξυπηρέτηση των πολιτών, έχουμε επιφορτιστεί με τη διαχείριση και το κλείσιμο των ραντεβού για τα εμβόλια (ειδικά μετά τα νέα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca, όπου έρχονται μαζικά οι πολίτες για αλλαγή ή ακύρωση του ραντεβού τους), με την διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους (Φ. Υ. Κ) και τώρα με τη διάθεση των Self tests χωρίς φυσικά κανένα οικονομικό όφελος.

Είναι αυτονόητο ότι θα συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μας ζητηθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά το ελάχιστο που ζητάμε είναι να μην υποβαθμισθεί ο ρόλος του φαρμακείου και του φαρμακοποιού στην ελληνική Κοινωνία καθώς και να μπορούμε να τελούμε το επάγγελμα μας σωστά και με ασφάλεια επιδεικνύοντας τη δέουσα προσοχή στο πρόβλημα του κάθε πολίτη , παρέχοντας παράλληλα τις πολύτιμες συμβουλές μας.''

Τζανή Ελένη

Φαρμακοποιός - Βιολόγος

Περισσότερα σε Ειδήσεις