Αγορά ακινήτων: Βόμβες Πρ. Συμβολαιογράφων - Παιχνίδια των ισχυρών του Βορρά με τις αντικειμενικές αξίες

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων στην Ελλάδα και αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. 

Του Κώστα Παππά

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς ακινήτων, η αύξηση της  επισκεψιμότητας στα συμβολαιογραφικά γραφεία τροφοδοτείται από την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τον συντελεστή μεταβιβάσεων.

Το kedenews επικοινώνησε με τον κ. Γεώργιο Ρούσκα Πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ο οποίος μίλησε  για την αύξηση των Συντελεστών μεταβιβάσεων ως συνάρτηση της προσπάθειας των ισχυρών χωρών του Βορρά να ισοσκελίσουν τις αντίστοιχες φορολογικές δαπάνες του Νότου με αυτές του Βορρά που είναι και υψηλότερες. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να κατευθύνουν καλύτερα τα κεφάλαιά τους για επενδύσεις σε ακίνητα του Νότου.

Οι χώρες του Βορρά πιέζουν να αυξηθεί η φορολογία μεταβίβασης ακινήτων στο Νότο

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ρούσκας ανέφερε: " Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα φέρει και αύξηση στον φόρο μεταβιβάσεων. Έχουμε χαμηλό συντελεστή για την αγοραπωλησία ακινήτων 3,3%. Άρα θα υπάρξει αύξηση. Ο ΟΟΣΑ ζητά στις χώρες της Ευρωζώνης να υπάρχουν ίδιοι συντελεστές κληρονομιάς και δωρεάς. Αυτό έχει το εξής  ιδιαίτερο . Οι χώρες του Νότου δεν έχουν υψηλό συντελεστή κληρονομιάς, όπως οι χώρες του Βορρά. Επειδή λοιπόν υπάρχει μετακίνηση κεφαλαίων για αγορά ακινήτων από τον Βορρά στο Νότο , θέλουν οι ισχυροί του Βορρά αυτό να το περιορίσουν. Έτσι προσπαθούν να αυξήσουν τους συντελεστές στις χαριστικές αιτίες. Δωρέες, γονικές παροχές και στις κληρονομιές. Αυτό εξηγεί πολλά και για τις επενδύσεις ακινήτων".

Ο κ. Ρούσκας ανέφερε ακόμη οτι ακόμα  υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τις μεταβιβάσεις αυτή την εποχή , το οποίο αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες. Πιο συγκκεριμένα τόνισε:  "Τώρα με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που αναμένουμε να ανακοινωθούν , αλλά θα ισχύσουν από 1/1/2022, αναμένεται  αύξησή της επισκεψιμότητας στα γραφεία μας περίπου στις 10 με 15 Ιουνίου, γιατί παραδοσιακά Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν μαζί με τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οι καλύτεροι μήνες από άποψη όγκου αγοροπωλησιών και συμβολαιογραφικής εργασίας.  Παραδοσιακά όταν αναμένονται αυξήσεις αξιών υπάρχει μια μετάγγιση αίματος στην αγορά ακινήτων".

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις