Νομοσχέδιο για τα αδέσποτα – Αυξημένες αρμοδιότητες στους Δήμους, συνεργασίες με φιλοζωικές

Tην τάξη στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων και κυρίως των σκύλων επιχειρεί να βάλει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών την ώρα που πολλοί τετράποδοι φίλοι μας βρίσκονται στους δρόμους απροστάτευτοι από σοβαρούς κινδύνους και για την δική τους, αλλά και για την δημόσια υγεία.

Της Μαρίας Θαλασσινού

Έτσι, λοιπόν, με το νομοσχέδιο αυτό νομιμοποιούνται τα δημοτικά κυνοκομεία και καταφύγια ζώων, προκειμένου αυτά να λειτουργούν με καθαρούς κανόνες τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και για τη δημόσια υγεία. Να σημειωθεί ότι επί πολλά χρόνια τα δημοτικά κυνοκομεία λειτουργούν χωρίς άδεια, καθώς δεν υπήρχε ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, πράγμα που έφερνε πολλές φορές τους δημάρχους αντιμέτωπους με τους κατοίκους αλλά και τις φιλοζωικές οργανώσεις καθώς ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων ζώων ήταν φύσει ανεξέλεγκτος.

Την ίδια ώρα, η ισχνή κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους δεν άφηνε περιθώρια για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων. Συνεπώς, οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν συνεργασίες με φιλοζωικές οργανώσεις προκειμένου σε ένα καθεστώς που δεν ήταν σαφώς οριοθετημένο να προσφέρονται υπηρεσίες για την προστασία των αδέσποτων ζώων.

Με το νέο νομοσχέδιο λοιπόν επιχειρείται η οριοθέτηση του θεσμικού Πλαισίου και ταυτόχρονα οι δήμοι αναλαμβάνουν κυρίαρχο ρόλο στην προστασία των αδέσποτων ζώων καθώς προβλέπεται η υποχρέωσή τους να αναπτύσσουν και να εκτελούν επιχειρησιακό σχέδιο προσαρμοσμένο σε αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, η συνεργασία των Δήμων με τις φιλοζωικές οργανώσεις ενδυναμώνεται καθώς οι τελευταίες είναι οι αναγκαίοι κρίκοι για την παροχή τεχνογνωσίας στην φροντίδα των ζώων.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η τακτική χρηματοδότηση από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους για την δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων για αδέσποτα ζώα. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους ή σε Συνδέσμους Δήμων, σε διαδημοτικές συνεργασίες ή σε αναπτυξιακούς οργανισμούς Δήμων, σε φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν εγγραφεί στο σχετικό Μητρώο του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και φυσικά πρόσωπα να ιδρύουν καταφύγια ζώων. Για την χωροθέτηση των καταφυγίων ζώων δίνεται η δυνατότητα αυτή να είναι σε δασικές τάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές αι βραχώδεις εκτάσεις, εφόσον απέχουν έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού και υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση.

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα των φιλοζωϊκών οργανώσεων για ενδυνάμωση της υιοθεσίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας εισήγαγε διάταξη με την οποία ορίζεται ότι εντός του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς θα περιλαμβάνεται και η «πανελλήνια πλατφόρμα Υιοθεσίας των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς».

Παράλληλα, προβλέπεται και η ίδρυση πάρκων για σκύλους. Ο κάθε Δήμος μπορεί να κατασκευάζει και να λειτουργεί περιφραγμένα πάρκα σκύλων για την εξασφάλιση χώρου άσκησής τους. Εκεί, τα ζώα επιτρέπεται να περιφέρονται χωρίς λουρί εντός των πάρκων σκύλων. Σημειωτέο ότι οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι ή φύλακες ή συνοδοί οφείλουν να παραμένουν εντός των περιφραγμένων πάρκων σκύλων κατά τη διάρκεια της παραμονής των σκύλων τους σε αυτά

Στο νομοσχέδιο δίνονται και κίνητρα για όσους δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παρέχουν εμβολιασμό ή στείρωση στο κατοικίδιό τους, να τους παρέχεται δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Σε αυτή την κατηγορία ιδιοκτητών ζώων συμπεριλαμβάνονται άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις