Τάσος Αρνιακός: Το 2008 ήταν ο πιο βαρύς χειμώνας των τελευταίων ετών

Τι συνέβη τον Φεβρουάριο του 2008 ‒ Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό

Χαμηλές θερμοκρασίες, δυνατοί βοριάδες, έντονες καταιγίδες, ακόμη και έντονη χιονόπτωση στη μισή Ελλάδα. Παράλληλα, δεν έλειψαν λίγες ημέρες ηλιοφάνειας.

Της Νατάσσας Βουδούρη 

Από χθες το βράδυ σαρώνει η κακοκαιρία «Μήδεια», φέρνοντας χιόνια, μεταξύ άλλων, στην Αττική και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Ακόμη, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός μιλώντας στο kedenews τόνισε πως η χιονόπτωση θα είναι ακόμη πιο έντονη στην Αττική. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Παράλληλα αναφέρθηκε στον πιο βαρύ ελληνικό χειμώνα των τελευταίων ετών.

Χιονοπτώσεις του 2008 στην Αθήνα

«Ο πιο βαρύς ελληνικός χειμώνας των τελευταίων ετών ήταν ο Φεβρουάριος του 2008», δήλωσε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

Εκείνη τη χρονιά σημειώθηκε ίσως το εντονότερο φαινόμενο χιονόπτωσης στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στα κεντρικά και τα νότια προάστια, για όλη τη δεκαετία από το 2000 έως και το 2010. Τα πρώτα δείγματα ξεκίνησαν από το απόγευμα της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου, όταν και άρχισε να χιονίζει και να το στρώνει σε βόρεια προάστια, όπως η Πολιτεία και η Εκάλη. Εκείνο το βράδυ εκεί είχε αρκετό κρύο (γύρω στους -5 βαθμούς Κελσίου) και πάρα πολύ αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του travelphoto.gr, η χιονόπτωση ήταν έντονη, αλλά οι νιφάδες πολύ λεπτές και παρασύρονταν προς όλες τις κατευθύνσεις ανάλογα με τα κέφια του έντονου βοριά που φύσαγε στο λεκανοπέδιο εκείνο το βράδυ. Στα βόρεια το είχε στρώσει, αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα για τους πεζούς ήταν ο πάγος, που έπιασε από πολύ νωρίς κυρίως λόγω του δυνατού αέρα και φυσικά της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας.

Χιόνια στην Αθήνα

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στα κεντρικά και τα νότια χιόνιζε, αλλά όχι τόσο για να το στρώσει. Βέβαια όλα αυτά άλλαξαν από το βράδυ του Σαββάτου, όταν και η κακοκαιρία συνεχίστηκε με ακόμη πιο έντονα φαινόμενα. Συγκεκριμένα, στα βόρεια προάστια ο δυνατός αέρας κόπασε, αλλά η χιονόπτωση συνεχίστηκε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Αυτή τη φορά οι νιφάδες ήταν αρκετά μεγάλες και σε συνδυασμό με την άπνοια που επικρατούσε έντυσαν τα πάντα στα λευκά. Το χιόνι σε αρκετά σημεία είχε φτάσει και τους 40 πόντους στα περισσότερα βόρεια προάστια της πόλης και οι μετακινήσεις γίνονταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ακόμη και πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης.

Πρόγνωση καιρού από τον Τάσο Αρνιακό

«Ύφεση θα παρουσιάσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν από το μεσημέρι και μετά, στα βουνά μπορεί να χιονίσει λίγο ακόμα. Από το βράδυ και μετά τα χιόνια θα πυκνώνουν πρώτα στα βουνά και σιγά σιγά θα κατέβουν νοτιότερα. Θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα μέχρι και τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Αυτός ο τρίτος κύκλος ιδιαίτερα για την Αττική θα είναι σοβαρός, με περισσότερες χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις πιο παχιές από τις σημερινές. Από την άλλη, στα δυτικά και τα βόρεια ο καιρός βελτιώνεται, αλλά η ξαστεριά τη νύχτα θα δώσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σε επίπεδο παγετού. Ο υδράργυρος θα κατρακυλάει έως -20 βαθμούς Κελσίου κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλία.

Θα έχουμε ολικό παγετό. Η κακοκαιρία, πέρα από την Αττική, θα χτυπήσει ακόμη πιο σφοδρά την Εύβοια, τις Κυκλάδες και λίγο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και περισσότερο την Κρήτη, όπου εκεί θα έχουμε πολλές χιονοπτώσεις», ανέφερε ο κ. Αρνιακός.

Περισσότερα σε Ειδήσεις