Συνάντηση Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα υποδέχθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, στην έδρα της Περιφέρειας, στις Αλυκές Ποταμού, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα προτεραιότητας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Όπως τόνισε η Περιφερειάρχης ήδη διαμορφώνεται ένας σχεδιασμός που θα δώσει την δυνατότητα της παροχής νερού από μεγάλους ή μικρούς ταμιευτήρες, ώστε να δώσουν την δυνατότητα πλήρους κάλυψης των αναγκών για άρδευση και ύδρευση και ζήτησε την χρηματοδοτική υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Η Περιφερειακή Αρχή έχει ήδη σχεδιάσει ένα πρόγραμμα δημιουργίας λιμνοδεξαμενών, φραγμάτων και ομβροδεξαμενών που πρέπει να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια και που θα λύσει ουσιαστικά το πρόβλημα της λειψυδρίας που παρατηρείται, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερκατανάλωσης και της έλλειψης βασικών υποδομών. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την δημιουργία λιμνοδεξαμενών, φραγμάτων, ομβροδεξαμενών, δικτύων άρδευσης και ύδρευσης και τέλος στήριξης των Δήμων με αφαλατώσεις, ταμιευτήρες και δίκτυα», τόνισε η Περιφερειάρχης επισημαίνοντας ότι σε πρώτη φάση και σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) συγκεντρώνονται όλες οι μελέτες που δεν έχουν αξιοποιηθεί και επικαιροποιηθεί για τα νησιά της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα:

Επιπλέον πρόσθεσε ότι μελετάται η δημιουργία ενός προγράμματος μικρών ομβροδεξαμενών, κλειστών ή ανοικτών με άμεσα αποτελέσματα παροχής νερού κοντά σε συγκεντρώσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών περιοχών, το οποίο θα αποτελέσει μια γρήγορη και αποτελεσματική δράση στην κάλυψη των αναγκών μας.

Τονίστηκε επίσης, η δημιουργία λιμνοδεξαμενών με το δίκτυο άρδευσης, το οποίο θα εξασφαλίσει την επάρκεια του νερού όχι μόνο για άρδευση αλλά και ύδρευση. Όπως είπε, ήδη υπάρχει ένας σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όμως έχει μείνει ανενεργός για την ΠΙΝ από το 1995 για όλα τα νησιά εκτός της Λευκάδος που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα το 2013.

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Αντιμετώπισης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε ότι αφορά την άρδευση.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ‘’νερό’’ αν δεν εξασφαλίσουμε επαρκείς ποσότητες και σε καλή ποιότητα. Αποτυπώνουμε την υφιστάμενη κατάσταση σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες, συλλέγουμε τις ανάγκες, που υπάρχουν ώστε να σχεδιάσουμε τα έργα που απαιτούνται για αρδευτικό νερό, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στην αγροτική παραγωγή προσφέροντας και στην τοπική και στην εθνική οικονομία», τόνισε ο κ.Σκρέκας.

Παράλληλα συζητήθηκε η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και η ανάδειξη της ταυτότητας των προϊόντων της Ιόνιας Γης σε συνάρτηση με τον τουρισμό για την βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας. «Η Περιφέρειά μας θα μπει στον δρόμο ενός πρότυπου προγράμματος που θα αντιμετωπίζει όλες τις σύγχρονες προκλήσεις και παράλληλα θα γίνει πιο ελκυστική τουριστικά, διότι θα εμπλουτίσει την τουριστική της ταυτότητα με τον πλούτο της Ιόνιας Γης και επίσης θα ενισχύσει τους παραγωγούς μας με τα νέα προγράμματα που εφαρμόζονται και αυτά που θα μας δώσει η νέα ΚΑΠ, ώστε να περάσουμε στην νέα εποχή», ανέφερε η Περιφερειάρχης σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και Υποδομών Μανώλης Ορφανουδάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νικόλαος Μουζακίτης και ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δημήτρης Μήλιος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις