Σε αυτοαπομόνωση 5.639 τουρίστες

Με καλά νέα ξεκινούν οι ανακοινώσεις για τα πρώτα αποτελέσματα από τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν 5.889 τουρίστες σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα 5.889 “έξυπνα” τεστ που έγιναν χθες 1η Ιουλίου, πρώτη ημέρα ανοίγματος των συνόρων μας στον τουρισμό ήδη τα 250 είναι αρνητικά σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι όσο περνάει η ώρα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Παρά τις ασυνεννοησίες και τον εκνευρισμό που επικράτησε χθες πρώτη μέρα της εφαρμογής εισόδου στη χώρα με την υποχρεωτική συμπλήρωση της ειδικής «Φόρμας Εντοπισμού Επιβάτη», (Passenger Locator Form – PLF), την οποία δεν είχαν συμπληρώσει έγκαιρα πολύ επιβάτες, στις 235 διεθνείς πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες έγιναν 5.889 τεστ.

2.500 τεστ έγιναν μόνο στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ενώ τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σάρωσαν και τις πτήσεις στα νησιά.

Αναλυτικά, ο αριθμός των τεστ ανά πτήση:

2.500 Αθήνα “Ελευθέριος Βενιζέλος”

349 Θεσσαλονίκη

586 Ρόδος

70 Ζάκυνθος

350 Χανιά

3 Σκύρος

324 Κως

120 Μύκονος

6 Κάρπαθος

66 Σκιάθος

76 Άκτιο

810 Ηράκλειο

350 Κέρκυρα

11 Κεφαλονιά

Πως έγιναν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Οι υγειονομικές αρχές του αεροδρομίου ή τα ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ έλαβαν αυτά τα 5.889 δείγματα από τους επιβάτες που επιλέχθηκαν αυτόματα από τα ηλεκτρονικά συστήματα. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των υποψήφιων για δειγματοληπτικό έλεγχο επιβατών, πάντως, αποτελεί η χώρα προέλευσής τους και εάν αυτές εμφανίζουν “βεβαρημένη” επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με τον ιό SARS-CoV-2.

Οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι έχουν την υποχρέωση να παραμείνουν σε αυτοαπομόνωση για 24 ώρες στη διεύθυνση διαμονής την οποία είχαν προηγουμένως δηλώσει, έως ότου βγουν τα αποτελέσματα του τεστ, τα οποία αναμένονται σήμερα.

Τα καταλύματα, τα οποία φιλοξενούν τους ταξιδιώτες που έχουν υποβληθεί σε τεστ, έχουν ενημερωθεί για την αυτό-απομόνωση των πελατών τους, ενώ το κόστος καλύπτεται από τους ταξιδιώτες.

Να σημειωθεί ότι πλέον δεν ισχύει η διαδικασία της απομόνωσης σε ξενοδοχείο με έξοδα του ελληνικού δημοσίου και για το 24ωρο που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ.

“Θετικοί” και “αρνητικοί” επιβάτες – Τι γίνεται σε κάθε περίπτωση

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ θα είναι αρνητικό, ο ταξιδιώτης θα είναι ελεύθερος να μετακινηθεί χωρίς περιορισμούς σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Εάν όμως, το αποτέλεσμα δείξει ότι είναι ασθενής που πάσχει από τη νόσο COVID-19, τότε οφείλει να μπει σε 14ήμερη καραντίνα με βάση τις οδηγίες που θα λάβει από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος (διαμονή, γεύματα, μεταφορά και ιατρική περίθαλψη) το καλύπτει το ελληνικό κράτος.

Εάν ένας ταξιδιώτης διαγνωστεί με COVID-19 κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Σε περίπτωση που δεν χρειάζεται νοσηλεία (χωρίς ή με ήπια συμπτώματα), κατά την κρίση του γιατρού που τον έχει εξετάσει (γιατρός ξενοδοχείου, ιδιωτικός γιατρός, γιατρός νοσοκομείου ή ιατρικού κέντρου), παραμένει στο ξενοδοχείο καραντίνας για 14 ημέρες.

Εάν χρειάζεται νοσηλεία του παρέχεται πλήρης ιατρική περίθαλψη σε ένα από τα νοσοκομεία της χώρας.

Η πρόσβαση σε όλες τις ιατρικές υπηρεσίες παρέχεται δωρεάν στον ταξιδιώτη με COVID-19 σε περίπτωση που δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Στην περίπτωση ταξιδιωτών από κράτη μέλη της ΕΕ, όλα τα σχετικά έξοδα θα καλυφθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της ΕΕ.

Πηγή: eradio.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις