Νότης Μηταράκης: «Η αποσυμφόρηση γίνεται με ένα οργανωμένο τρόπο»

Στον οργανωμένο τρόπο με τον οποίο συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα μέσα σε διάστημα 5 μηνών την αποχώρηση 13.728 ατόμων (Ιανουάριος 2020 – Μάϊος 2020), με αποτέλεσμα την μείωση των διαμενόντων στις δομές κατά 16%, αναφέρθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά fm 90,1» και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο 60 δομών στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του έτους, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής:

«Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε πλέον πολλές νέες δομές. Θεωρούμε ότι μέσα στο 2020 ο αριθμός των δομών θα είναι λιγότερος στο τέλος του χρόνου, σημαντικά λιγότερος από αυτόν που υπήρχε πριν από 1,5 χρόνο. Στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση και των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδος».

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, «σκοπεύουμε να υπάρχει μία ίση κατανομή των βαρών. Είχαμε βάλει ένα κυβερνητικό στόχο ότι καμία περιφέρεια της χώρας δεν πρέπει να έχει πάνω από 1% διαμένοντες αιτούντες άσυλο. Αυτή τη στιγμή, με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου, αυτός ο κανόνας τηρείται σε όλη τη χώρα. Καμία περιφέρεια της Ελλάδος πέραν του Βορείου Αιγαίου και οριακά του Νοτίου Αιγαίου που έχει τη δομή στη Λέρο και στην Κω δεν υπερβαίνουν οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο το όριο του 1% σε σχέση με τον πληθυσμό τους».

Σχετικά με την έξοδο των δικαιούχων διεθνούς προστασίας ο Υπουργός, Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Υπουργός, ο κύριος Βίτσας, ως Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δύο φορές είχε προχωρήσει στην έξοδο από δομές, όσων είχαν λάβει άσυλο. Υπάρχει νομοθεσία από το Νοέμβριο του 2019 που έδωσε μια προθεσμία 6 μηνών, η οποία παρατάθηκε λόγω κορωνοϊού για ένα επιπλέον μήνα. Το σύστημα υποδοχής απευθύνεται αποκλειστικά στους αιτούντες μέχρι να λάβουν μια οριστική απόφαση. Όσοι πάρουν οριστική θετική απόφαση, έχουν από εκεί και πέρα το δικαίωμα και την υποχρέωση θα έλεγα να βγούνε στην αγορά εργασίας".

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταρακης, κατέληξε ότι οι δικαιούχοι "εχουν τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Έχουν τη στήριξη ενός ειδικού προγράμματος ενσωμάτωσης στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, το οποίο για κάποιο διάστημα καλύπτει με επιδότηση ενοικίου αυτούς οι οποίοι δικαιούνται να μπούνε πλέον στην αγορά εργασίας. Δεν μπορούμε λοιπόν ισόβια να καλύπτουμε αυτές τις δαπάνες".

Περισσότερα σε Ειδήσεις