Νέα μέτρα: Voucher 600 ευρώ για τους επιστήμονες - Ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στο σύστημα υγείας

Νέο ολοκληρωμένο πακέτο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας τον Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορονοϊό, ανακοινώθηκε  από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Γιάννη Βρούτση και Άδωνι Γεωργιάδη.

Για ολιστικό σχέδιο έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, ενώ τα μέχρι στιγμής πακέτα των μέτρων αγγίζουν τα 15 δις ευρώ.

Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο του απ' όλες τις επιχειρήσεις, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας, ενώ επιπλέον 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας, στο ΕΚΑΒ, στο ΕΟΔΥ θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, -όπως εκτιμά- μέχρι τις 10 Απριλίου.

Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως για το μήνα Απρίλιο:
  • Επεκτείνεται σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ. Πρόκειται για 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψιφιστέα. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες.
  • Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Μέσα από διαφορετικά σχήματα θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις. Εξαιρούνται ελάχιστες επιχειρήσεις.
  • Προβλέπεται μεταξύ άλλων αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Για τις δόσεις Απριλίου έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Αν το ίδιο συμβεί με τον ΦΠΑ το 25% του ποσού συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
  • Κονδύλι 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον πρωτογενή τομέα
  • Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυξάνεται κατά 5 δισ. ευρώ.

«Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει όρθια και με κοινωνική συνοχή» δήλωσε κλείνοντας ο κ. Σταϊκούρας.

Δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως όποιον τα οικονομικά του, του επιτρέπουν να προβεί σε αποπληρωμή των χρεών του στις τράπεζες, να το πράξει, ενώ υπογράμμισε πως: «Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.»

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: 
  • Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους για να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση μισθώματος κατά 40% αλλά και για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.
  • Η κυβέρνηση εκτιμάει την συμβολή του επιστημονικού κλάδου της χώρας. Θα στηρίξει με κάθε τρόπο μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα αποζημίωση 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Το ποσό αυτό που αφορά τους επιστήμονες είναι αφορλόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Η πρώτη δόση μέχρι 15 Απριλίου και η δεύτερη στο τέλος του μήνα.
  • Η καταβολή του Δώρου το Πάσχα προς όλους τους εργαζόμενους είναι διασφαλισμένη. Οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους ή πλήττονται θα μπορεί να καταβληθεί μέχρι το καλοκαίρι. Μέχρι τις 30/06. Με απόφαση του πρωθυπουργού το τμήμα του Δώρου που δεν θα καταβληθεί θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Χθεσινή τηλεδιάσκεψη 

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Περισσότερα σε Ειδήσεις