Μητσοτάκης μετά τη συμφωνία: Γυρίζουμε στην Αθήνα με πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για το ταμείο Ανάκαμψης μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός η ελληνική αντιπροσωπεία φεύγει από τις Βρυξέλλες με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Από αυτά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα 19 δισ. αφορούν σε επιχορηγήσεις, τα 12,5 δισ. σε δάνεια και τα υπόλοιπα απο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό..

«Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία... Πρόκειται για πολύ φιλόδοξη αντίδραση στο συμμετρικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει "τη βοή των επικείμενων γεγονότων" με Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκ. και προϋπολογισμό 1.074 τρισεκ. ευρώ για την επόμενη επταετία» σημείωσε. Όπως επισήμανε, οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ κάτι παραπάνω από 19 δισεκ. ευρώ στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δισεκ. ευρώ σε δάνεια για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισεκ. ευρώ. «Τα χρήματα εκταμιεύονται με όρους πιο ευέλικτους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Γιάννη Παλαιολόγου ο πρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι κανένας δεν έχει βέτο σε επίπεδο Συμβουλίου, άρα καμία δεν μπορεί να μπλοκάρει εκταμίευση. «Εξάλλου θα ήταν και παράλογο αν μπορούσε να συμβεί αυτό, κάθε χώρα θα μπορούσε να μπλοκάρει εκταμίευση άλλης χώρας».

«Έγιναν κάποιες παραχωρήσεις… Το τίμημα για να δεχθούν οι φειδωλές χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ 390 δισεκ. ευρώ πακέτο επιχορηγήσεων και 360 δισεκ. σε δανεισμό το τίμημα ήταν οι συμβιβασμοί και να πάρουν οι φειδωλές χώρες κάποιες επιστροφές». 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα 4 τελευταία εικοσιτετράωρα. Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες.

«Έχουμε λοιπόν τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Θα το ξαναπώ: δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Θα εργαστούμε με ευθύνη, με σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά και δεν έχουμε πρόθεση να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου. O Kυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε ότι «στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μπορεί να γίνει και το Σεπτέμβριο, θα κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πώς η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία. Διότι, η Τουρκία είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρώπη σήμερα και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: https://kedenews.gr/perifereia-attikis/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%88%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%81%ce%b9%ce%b6%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%82/

Πηγή: skai.gr

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις