Μηταράκης: “Μείωση Ροών 92% το Μάιο, η αποσυμφόρηση των νησιών γίνεται πράξη”

«Παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα μας και συνεχίζουμε την αποσυμφόρηση των νησιών, από τα οποία έφυγαν 13.000 μετανάστες από την αρχή του έτους». Αυτό επεσήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη και Άρη Ραβανό.

Σχετικά με τις ροές του τελευταίου διμήνου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «Τον Μάιο έχουν μειωθεί -μέχρι στιγμής- κατά 92% και τον Απρίλιο ήταν μειωμένες κατά 97%». «Κρατάμε δυνατά την προστασία των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της χώρας», τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, προσθέτοντας πως «Είναι δεδομένο ότι καθώς τελειώνει και η κρίση του κορονοϊού, καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι και έχει και καλύτερο καιρό, θα αυξηθεί η πίεση, ειδικά στα θαλάσσια σύνορά μας. Δεν θα είναι μηδενικές οι ροές αλλά η μείωση ευελπιστούμε ότι θα παραμείνει στα πολύ υψηλά επίπεδα που βλέπαμε το προηγούμενο τρίμηνο».

Σχολιάζοντας την στάση της αντιπολίτευσης στο μεταναστευτικό και στο ζήτημα της προστασίας των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της χώρας μας , ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «Είναι πάρα πολύ κρίσιμο η αντιπολίτευση να μην κάνει μικροπολιτική σε θέματα συνόρων ειδικά στη δύσκολη περίοδο που περνάμε το 2020 με την επιθετικότητα της γείτονος».

Αναφερόμενος στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αποφάσεων ασύλου – εν μέσω πανδημίας κορονοϊού- ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Εμείς εκμεταλλευτήκαμε αυτή την περίοδο και επιταχύναμε την έκδοση αποφάσεων ασύλου. Από 4.000 αποφάσεις που βγάζαμε κατά μέσο όρο κάθε μήνα τα προηγούμενα χρόνια, βγάλαμε 16.000 τον Απρίλιο. Θα βγάλουμε γύρω στις 8.000 με 9.000 το Μάιο, παρότι είναι κλειστά τα γραφεία ασύλου και δεν μπορούμε να κάνουμε νέες συνεντεύξεις. Έχουμε αυτή τη στιγμή 11.000 αρνητικές αποφάσεις τελευταίας περιόδου».

Περισσότερα σε Ειδήσεις