Μαρία Σαμαρά: Προτάσεις σε τέσσερις άξονες για να σώσουμε τον τουρισμό στον δήμο

Προτάσεις σε τέσσερις άξονες για τη διάσωση του τουρισμού στον δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, μετά το σοβαρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, διατυπώνει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής την κ. Μαρία Σαμαρά.

Τα μέλη της παράταξης κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι δεν προχώρησε σε δράσεις που θα κρατούσαν άμυνες για τον τουρισμό, ενώ αντίθετα παρουσιάζει απραξία στο θέμα της προβολής και στον σχεδιασμό ειδικών παρεμβάσεων για τους επαγγελματίες του τουρισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης:

«Ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου στηρίζει την οικονομική του βιωσιμότητα σε δύο σημαντικούς πυλώνες, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.

Η τουριστική δραστηριότητα γίνεται έντονη από την τρέχουσα περίοδο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενώ στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα παρουσιάζει σποραδικές εξάρσεις, όπως στα Χριστούγεννα, Πάσχα, Απόκριες.

Για φέτος οι καταστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η πανδημία έχει βάλει «λουκέτο» στις τουριστικές μονάδες και είναι άγνωστο, πότε θα ανοίξουν ξανά και πόσες από αυτές θα καταφέρουν να λειτουργήσουν, ενώ το κύριο ζητούμενο είναι η δυνατότητα έλευσης ξένων και Ελλήνων επισκεπτών.

Στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις που εξαρτούν την οικονομική τους επιβίωση από τον τουρισμό. Είναι τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι καφετέριες, ο κλάδος της εστίασης, καθώς και άλλες δραστηριότητες.

Το πλήγμα από την πανδημία αναμένεται να είναι μεγάλο. Θέσεις εργασίας θα χαθούν, επιχειρήσεις μπορεί να κλείσουν και οι επαγγελματίες θα βρεθούν σε τραγική θέση.

Η απώλεια των τουριστικών εισροών θα επιδράσει γενικότερα στην οικονομική και κοινωνική συνοχή του τόπου μας.

Για να προλάβουμε δυσμενείς καταστάσεις, η δημοτική αρχή όφειλε να είχε αντιδράσει ‘χθες’ και να είχε προχωρήσει σε δράσεις που θα κρατούσαν άμυνες για τον τουρισμό.

Αντί για την εσωστρέφεια και την ακινησία θα έπρεπε να είχε κινηθεί με δυναμισμό, προγραμματισμό και εξωστρέφεια στην προβολή της περιοχής μας.

Η πρότασή μας ως δημοτική παράταξη «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» περιλαμβάνει τέσσερις κύριους άξονες.

Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό. Το Πήλιο εκτός από τις πανέμορφες παραλίες, τον ήλιο και τη θάλασσα, έχει το προνόμιο να διαθέτει ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον μέσα από το οποίο μπορούν να αναπτυχθούν οργανωμένα διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Ο συνδυασμός φύσης και παράδοσης μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή προστιθέμενη αξία στην έλευση επισκεπτών όλο το χρόνο για να απολαύσουν περιπατητικές διαδρομές, να αθληθούν, να γευτούν την τοπική γαστρονομία, να γνωρίσουν τις εκκλησίες και τα εξωκκλήσια μας.

Είναι αναγκαίο να προβάλλουμε τα φυσικά χαρίσματα της περιοχής μας. Τον καθαρό αέρα, το καταπράσινο τοπίο, την ατμόσφαιρα που αποπνέει υγεία. Σε συνθήκες πανδημίας οι επισκέπτες αναζητούν μέρη που μπορούν να νιώσουν ασφαλείς και η περιοχή μας που δεν έχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα είναι μια ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ταξιδέψουν σε ένα ασφαλές μέρος.

Σημαντικό τμήμα των επισκεπτών στο Ανατολικό Πήλιο αποτελούν οι Έλληνες εκδρομείς και τουρίστες τους οποίους δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Η φιλοξενία μας, η οργάνωση και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι καλές τιμές αποτελούν ελκυστικά στοιχεία στα οποία μπορούμε να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο.

Τέλος η Δημοτική Αρχή οφείλει να σχεδιάσει ειδικές παρεμβάσεις για τους επαγγελματίες του τουρισμού που πλήττονται από τα έκτακτα απαγορευτικά ή περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να υλοποιήσει μέτρα οικονομικής ανακούφισης αυτών.

Μέτρα όπως:
  • απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών έως τέλος του έτους,
  • παράταση μέχρι και την 31/8/2020των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών των επιχειρήσεων, που λήγουν ή έληξαν στο χρονικό διάστημα 11/3/2020-30/4/2020,
  • παράταση προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρύθμισης ή διευκόλυνσης, που εμπίπτουν στο ίδιο χρονικό διάστημα,
  • αναστολή είσπραξης των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 11/3/2020 οφειλών μέχρι και την 31/8/2020 και απαλλαγή από τις προσαυξήσεις.»

Πηγή: e-thessalia.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις