Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια άνεργους

«Κάνατε θυσίες, σας αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο μήνυμά του προς τους πολίτες για την πανδημία του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος για την θωράκιση του ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία επανάπαυση, καθώς θα οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά, και πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ένα σύστημα υγείας άλλαξε. Μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν πράγματα που δεν έγιναν μέσα σε δεκαετίας. Θαύμασα τις ενέργειες και την αφοσίωση του ιατρικού προσωπικού. Η τεχνολογία στη χώρα μας έχει αλλάξει. Πολλοί έχουν κάνει χρήση του gov.gr.

Ο στόχος είναι κοινός. Συμπολίτες μου, με την υπεύθυνη στάση σας σταθήκατε απέναντι στον κορονοϊο. Στρατός και σώματα ασφαλείας στέκονται δίπλα στους πολίτες καθημερινά. Το μεγαλύτερο κέρδος της κυβέρνησης είναι η εμπιστοσύνη σας απέναντι μας.»

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων δήλωσε πως 155.000 άνεργοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ.

Αναφορικά με την τηλε-εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι υπάλληλοι εξοικειώνονται με την τεχνολογία. Ενώ, μέχρι σήμερα, σχεδόν 5 εκατομμύρια είναι οι συμμετοχές μαθητών αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις με τη βοήθεια δεκάδων χιλιάδων φιλότιμων εκπαιδευτικών.

Πολλές επιχειρήσεις μας, αποδεικνύονται ανθεκτικές και ευέλικτες: Άλλες στρέφουν την παραγωγή τους σε προϊόντα της συγκυρίας, όπως τα αντισηπτικά. Και άλλες, συνεργάζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν στα νοσοκομεία υλικά υψηλής τεχνολογίας, όπως μάσκες τρισδιάστατης εκτύπωσης για τους γιατρούς.»

Μάλιστα τόνισε πως η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε μία πρωτοφανή κρίση. Και αντέδρασε γρήγορα: Διαθέτει περισσότερα από 14 δις για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Και εξασφαλίζει ακόμη 10 δις ευρώ ρευστότητας και πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ήδη, 750.000 εργαζόμενοι εισπράττουν την ενίσχυση των 800 ευρώ.

Σχεδόν 200.000 άνεργοι πήραν παράταση στο επίδομα τους. Σε παραπάνω από 500.000 επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Και 85.000 επιστήμονες δήλωσαν συμμετοχή σε προγράμματα αμειβόμενης τηλεκατάρτισης.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα πρέπει να «μείνουμε σπίτι» και τις ημέρες του Πάσχα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις