Κορονοϊός: Οι κανόνες καθαριότητας του Τσιόδρα για όσους μένουν σπίτι

Ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση του κοινού ανάφερε μερικούς κανόνες υγιεινής, που καλό θα ήταν ακολουθούμε, καθώς ο κορονoϊός έχει ραγδαία εξάπλωση στην Ελλάδα.

«Με την παραμικρή υποψία νόσου πρέπει άμεσα να γίνεται επικοινωνία με τον γιατρό και τον ΕΟΔΥ, ώστε να λαμβάνονται τα μέτρα για την προστασία των ανθρώπων και να δίνονται περαιτέρω οδηγίες.

Ας προστατεύσουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, συνταξιδιώτες μας στο ταξίδι της ζωής. Σας έχω πει πως ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία. Και φυσικά μπορεί να υπάρχουν και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους. Το ζούμε αυτό και με τη γρίπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίοδρας.

Παράλληλα, έδωσε κανόνες καθαριότητας, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται η περαιτέρω εξάπλωση του ιού, τονίζοντας τα εξής για αυτούς που μένουν σπίτι:
  1. Να παρακολουθείτε την υγεία σας σε συνεργασία με το γιατρό σας.
  2. Να μένετε σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο, που θα χρησιμοποιείται κατά προτίμηση μόνο από εσάς.
  3. Να υπάρχει περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή στο σπίτι. Ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
  4. Να μένουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο, κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να τηρείται μια απόσταση ένα με δύο μέτρα από τον άρρωστο.
  5. Να περιορίζονται οι μετακινήσεις του ασθενούς στο σπίτι και να υπάρχει καλός αερισμός στους κοινόχρηστους χώρους.
  6. Αν είναι δυνατόν και υπάρχει χρήση μιας μάσκας από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο.
  7. Αν είναι στο ίδιο δωμάτιο ή σε κοινόχρηστο χώρο και οι δύο να φοράνε μάσκα προστασίας.
  8. Αν δεν υπάρχει μάσκα προστασίας ένα μαντήλι, που μετά θα πλυθεί καλά σε υψηλές θερμοκρασίες.
  9. Τα χέρια μας καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με τον άρρωστο, ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, επιφάνειες, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  10. Να χρησιμοποιούμε χειροπετσέτες μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.
  11. Επίσης, να αποφεύγουμε οποιαδήποτε επαφή με σωματικά υγρά του ασθενούς, ιδιαίτερα σάλιο, και άλλα υλικά του αρρώστου, όπως γάντια ή χαρτομάντιλα σε σακούλα που δένει μέσα στο δωμάτιο και μετά να τα απορρίψουμε μαζί με τα οικιακά απορρίμματα.
  12. Προσοχή στις επαφές με μολυσμένα αντικείμενα του αρρώστου, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.
  13. Τα λερωμένα ρούχα, οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα είναι καλό να τοποθετούνται σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το δέρμα και τα ρούχα μας. Από κει και μετά θα τοποθετούνται στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία 60 έως 90 βαθμούς Κελσίου και καλό στέγνωμα.
  14. Επίσης την τουαλέτα μπορούμε να την καθαρίζουμε καθημερινά με το ίδιο διάλυμα. Είναι σημαντικό εδώ να καταλάβουμε ότι άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι είναι πιθανόν να μολύνουν το ένα το άλλο ή να είναι ήδη μολυσμένα.

Πηγή: news2u.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις