Εξετάσεις Ιθαγένεια: Ερωτήσεις για προχωρημένους, μικρή προσέλευση

Με πιο αυστηρά κριτήρια θα γίνεται πλέον η πολιτογράφηση των αλλοδαπών τόσο ως προς τα κριτήρια ένταξης, όσο και προς τα κριτήρια εξέτασης για την απόκτηση ιθαγένειας. Αυτό αποτυπώνεται και στην προσέλευση των υπό πολιτογράφηση αλλοδαπών που από τους 30.000 αιτούντες προσήλθαν χθες μόλις 2.500!

Της Μαρίας Θαλασσινού

Η τράπεζα θεμάτων που οι αλλοδαποί καλούνται να απαντήσουν προκειμένου να αποκαταστήσουν την σχέση τους με την Ελληνική Πολιτεία, συνιστά μια πρόσθετη δυσκολία που λειτουργεί αποτρεπτικά για χιλιάδες αλλοδαπούς, οι οποίοι έχουν για χρόνια σταθερή παρουσία στην χώρα μας εισφέροντας ως εργατικό δυναμικό στα ασφαλιστικά ταμεία και τα φορολογικά έσοδα. Έτσι, λοιπόν, οι υπό πολιτογράφηση ερωτώνται για πολύ ειδικές λεπτομέρειες της ελληνικής ιστορίας, της μυθολογίας, της θεσμικής λειτουργίας του κράτους, αλλά και της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Για παράδειγμα οι προς πολιτογράφηση που μπαίνουν στην βάσανο να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια ερωτώνται «σύμφωνα με την μυθολογία ποιοι είναι οι μόνοι άνθρωποι που σώθηκαν από τον μεγάλο κατακλυσμό» ή ποιες είναι οι ιδιότητες διαφόρων μυθολογικών μορφών. Ακόμη οι εξεταζόμενοι καλούνται να γνωρίζουν Έλληνες και Ελληνίδες στιχουργούς, όπως είναι η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

ερώτηση για ιθαγένεια

Από το ερωτηματολόγιο δεν λείπει η αντιστοίχιση κατά την προσφώνηση «Παναγιώτατος» για τον Οικουμενικό Πατριάρχη και «Μακαριώτατος» για τον Αρχιεπίσκοπο. Όπως δεν λείπουν ερωτήσεις που αφορούν στην θεσμική λειτουργία του ελληνικού κράτους αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ποιες αρμοδιότητες επιτελεί ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός ή ο βουλευτής. Ενώ η ερώτηση για την αντιστοίχιση του υπουργού Οικονομικών με το ECOFIΝ είναι από αυτές που αποτυπώνουν την γνώση του προς πολιτογράφηση αλλοδαπού από την ελληνική πολιτεία.

θέμα για ιθαγένεια

Τράπεζα θεμάτων

Επίσης, ο εξεταζόμενος οφείλει να γνωρίζει τα βασικά κτήρια, όπου στεγάζονται τα Δικαστήρια της χώρας, όπως και την λειτουργία του κάθε δικαστηρίου ξεχωριστά. Παράλληλα, ο εξεταζόμενος πρέπει να γνωρίζει την διαφορά μεταξύ ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, όπως και τα πηλίκια, που φορούν!

ιθαγένεια

Το ζήτημα στηλίτευσε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Κώστας Ζαχαριάδης

«Η αξιοπιστία του συστήματος του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών έχει καταρρεύσει: Από τους 30.000 υποψηφίους, που η αίτησή τους έχει περάσει όλα τα φίλτρα και τηρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις, μόνον περίπου 2.500 προσήλθαν στην χθεσινή εξεταστική».

«Οι ερωτήσεις είναι τόσο απομακρυσμένες από τις αναγκαίες για έναν πολίτη βασικές γνώσεις για την κτήση ιθαγένειας. Οι ενδιαφερόμενοι δεν καλούνται να αποδείξουν πόσο καλά είναι ενταγμένοι στην χώρα μας. Αλλά να εξεταστούν σε ερωτήσεις παπαγαλίας, που ακόμη και Έλληνες πολίτες δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν», καυτηριάζει ο Κ. Ζαχαριάδης.

«Εξετάσεις για να μη δίνεται ιθαγένεια…», σχολιάζει ο Κ. Ζαχαριάδης και διερωτάται: «Πόσοι θα μπορούσαν να απαντήσουν με 50 λέξεις στο ερώτημα τι σημαίνει «ευρωπαϊκή ιθαγένεια» και ποια δικαιώματα και εγγυήσεις απορρέουν από αυτήν; Ποιας κατηγορίας δικαστήριο είναι το Αεροδικείο; Τι είναι το ECOFIN και ποιος υπουργός μετέχει στις συνεδριάσεις του;».

Πρόκειται για αλλαγή, που ανήκει στις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, που ακολουθεί την αποτρεπτική στρατηγική απομειώνοντας τις πρακτικές διευκόλυνσης της κοινωνικής ένταξης.

Περισσότερα σε Ειδήσεις