Ελεύθερες από τις 18 Μαΐου οι μετακινήσεις από νομό σε νομό – Τι ισχύει για τα νησιά

Στις 18 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό στην ηπειρωτική χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα την Πέμπτη 7 Μαΐου ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι προς το παρόν ισχύει η μετακίνηση μεταξύ νομών μόνο για λόγους τροφοδοσίας, υγείας ή επαγγελματικής απασχόλησης που αποδεικνύεται.

Στην ηπειρωτική χώρα η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει από τις 18 Μαΐου, ενώ για τα νησιά θα ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.

Καμπανάκι σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε νέες αυστηρές συστάσεις προς όλους όσοι παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού διάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Απευθυνόμενος σε αυστηρό ύφος σε αυτούς που συναθροίζονται στις πλατείες, αγνοώντας τα μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα, καθώς τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

«Υπάρχει κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα, δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας, είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης. Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν. Η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές, όχι τον κοροναϊό» τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, σημειώνοντας πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Όπως είπε «στόχος είναι να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω και να μην θέσουμε σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχει».

«Μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει το στόχο μας. Έχουμε δημιουργήσει όλοι μαζί μια γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία, η οποία έως τώρα έχει αποτελέσματα.

Δεν πρέπει όμως να κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι είμαστε ανίκητοι, ότι η μάχη αυτή έχει κριθεί. Ό,τι έχουμε καταφέρει, το οφείλουμε στην υπευθυνότητα και την πειθαρχία που έχουμε δείξει μέχρι σήμερα στην τήρηση των κανόνων. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία, μπορέσαμε να αποφύγουμε μια αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και να βρισκόμαστε σήμερα στη διαδικασία άρσης σταδιακά όλων των περιοριστικών μέτρων.

Την ίδια αποφασιστικότητα, την ίδια πειθαρχία, την ίδια προσήλωση στο στόχο επιβάλλεται να δείξουμε και σε αυτή τη φάση της νέας μας προσπάθειας.

Για να μη ραγίσει η ασπίδα προστασίας, που με τόσο κόπο και τόσες θυσίες έχουμε δημιουργήσει. Για να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα. Για να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας και όλων όσων αγαπάμε. Για να μείνουμε πραγματικά ασφαλείας» είπε κλείνοντας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Έτσι θα ταξιδεύουμε με πλοία: Έλεγχοι πριν τον απόπλου, πληρότητα στο 50%, πρόστιμα στους παραβάτες

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης μίλησε για την επαναλειτουργία της ακτοπλοΐας και έκανε λόγο για πληρότητα επιβατών στο 50% αλλά και καμπίνες ανά έναν επιβάτη, εκτός κι αν πρόκειται για οικογένειες.

Όποιος δεν τηρεί τα μέτρα θα λαμβάνει πρόστιμα, σημείωσε, ενώ δεν θα έχει και τη δυνατότητα να ταξιδέψει το εκάστοτε πλοίο, αφού θα γίνεται έλεγχος από το λιμενικό πριν τον απόπλου.

Ερωτηθείς για τα καλοκαιρινά μπάνια και τις παραλίες, ο κ. Πλακιωτάκης υπενθύμισε πως τα μπάνια επιτρέπονται σε μη οργανωμένες παραλίες τηρώντας αποστάσεις και πως εφόσον δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα το λιμενικό «θα κάνει τη δουλειά του».

Σχετικά με τις οργανωμένες παραλίες είπε πως περιμένουμε να γνωστοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια των λουομένων.

Πηγή: thestival.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις