Γώγος: Η μετάλλαξη δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως η μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο

«Όλα τα είχαμε με τον κορονοϊό, τώρα έχουμε και την περίφημη μετάλλαξη. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα» είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη «δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο».

«Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί» πρόσθεσε ο κ. Γώγος. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να διακοπούν οι πτήσεις από τη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, ο καθηγητής είπε:

«Είχαμε μια γρήγορη συζήτηση εχτές και σήμερα θα έχουμε μια πιο εκτεταμένη, με βάση και τα δεδομένα τα δικά μας. Πρέπει να παρθεί μια απόφαση κεντρικά, δεν υπάρχει τόσο βάρος ώστε να μπούμε σε ολικό αποκλεισμό. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κεντρική οδηγία για το τι θα κάνουμε με τον κόσμο από την Βρετανία. Τώρα, όποιος έχει έρθει από Βρετανία θα κάθεται καραντίνα 7 ημέρες, και θα γίνεται και γρήγορο τεστ 72 ώρες πριν έρθει, αλλά και αφού έρθει, σε όλους».

Περισσότερα σε Ειδήσεις